Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 27 » «Землетрус у Непалі показав дієвість плану захисту від лиха», - експерт Червоного Хреста Великобританії Хізер Фер
13:32
«Землетрус у Непалі показав дієвість плану захисту від лиха», - експерт Червоного Хреста Великобританії Хізер Фер

 

 

ПОШУК  ШЛЯХІВ ЗАХИСТУ  ВІД  ЛИХА

 

 

 

 

Тепер, коли Афганістан потерпає від нищівного

землетрусу, що стався 26 жовтня, великої

цінності набуває досвід, нагромаджений Червоним

Хрестом у боротьбі з цим стихійним лихом

в інших країнах.

 

 

 

 

 

 

 

Ще у 2012 р. Червоний Хрест Великобританії розпочав програму пошуків протидії руйнівним землетрусам у Непалі, щоб мешканці столиці Катманду і околиць міста були готові до протидії стихійному лиху.


Ця ініціатива стала об'єднуючою для Червоного Хреста, ООН, уряду країни, та інших організацій.


Мудрість у плануванні заходів, які мали зменшити наслідки руйнувань, підтвердилася шість місяців тому, коли величезний землетрус катастрофічної сили обрушився на Непал у травні п.р.


Епіцентр знаходився приблизно в 50 милях від Катманду. Сильно постраждали мільйони людей в місті і його околицях.


В новій доповіді Червоного Хреста Великобританії проаналізовано ефективність запланованих рятувальних заходів, які були передбачені програмою протидії руйнівним землетрусам в Непалі.

 

 


 

 

Відкопування засипаних уламками


У доповіді підкреслюється, що зменшити наслідки землетрусу вдалося завдяки тому, що тисячі людей, котрі допомагали Червоному Хресту, були навчені наданню першої невідкладної допомоги та методам пошуково -рятувальних робіт.

 

 

Місцеві жителі отримали навички, завдяки яким змогли врятувати людей, засипаних уламками будівель, постраждалих від враження струмом, обпечених під час пожежі, отриманих переломи кісток тощо.

 


Довелось боротися і з психологічним дискомфортом і депресією. Адже багато добровольців побачили знищеними свої будинки, зруйнованими фабрики і заводи, де вони раніше працювали, через що їх охопив гострий душевний біль, помножений на горе від втрати сім'ї і друзів під час землетрусу.

 


Експерт з відділу катастроф Червоного Хреста Великобританії Хізер Фер зазначає: "Добровольцям дошкуляло ще і почуття провини, яке охопило їх від побаченого. Вони картали себе, що не все зробили у достатній мірі, що було у їх силах, щоб запобігти лиху. Насправді ж вони зробили дуже багато".

 

 

 


 

 

Аварійні комплекти були життєво необхідними


Червоний Хрест заклав на зберігання 10000 аварійних комплектів по всьому місту, щоб допомогти людям у той момент, коли прийде катастрофа. З будинків у руїнах, які завалилися через пошкодження основних несучих елементів, не можна було нічого винести. Тож тим, хто залишився живим, з цих аварійних комплектів швидко були видані ковдри і брезент для облаштування на ночівлю під відкритим небом.


Порожні контейнери також виявилися дуже корисними. Завдяки їм, з'явилося більше місця для зберігання гуманітарної допомоги, яку почали поставляти з дружніх країн Європи і Америки. Інші контейнери були передані медичній школі у Катманду для зберігання медикаментів.


 

 

 

Місцеві жителі


У центрі рятувальних робіт в Катманду були Махаллінські комітети  (neighbourhood committees), в кожному з яких був свій локальний план протидії стихійному лиху. Ці групи працювали на місцевих маршрутах евакуації із зруйнованих будівель на відкриті майданчики, де люди могли перечекати загрозу від повторних поштовхів.

 

Ці локальні плани виявилися корисними, коли сталася катастрофа. Вони супроводжувалися маленькими бюджетами, які інвестувалися в регіони. Кошти були витрачені на придбання сонячних вуличних ліхтарів, закупівлю харчування довгого зберігання, оснащення штепсельних розеток тощо.
 

Хізер Фер каже: "Завдяки цим заходам, коли евакуйовані опинилися у тимчасових таборах після землетрусу, вони отримали змогу зателефонувати, щоб знайти інших людей. Про це добровольці подбали заздалегідь, тому у них не було проблем із заряджанням мобільних телефонів".

 

 

З робочих телефонів, встановлених у таборах, люди змогли перевірити, чи їх друзі та близькі знаходяться поза небезпекою.

 


Хізер підсумувала: "Такі невеликі проекти Червоного Хреста обернулися дуже великою підтримкою для населення під час стихійного лиха".

 


Довідково:

 

 

Хізер Фер (Heather K Fehr)

 

Радник зі зменшення небезпеки під час стихійних лих в Британському Червоному Хресті (Disaster Risk Reduction Advisor at British Red Cross)

Лондон, Великобританія (London, United Kingdom)

Освіта – Оксфордський університет (Oxford Brookes University)

 

Раніше працювала у Канадському Червоному Хресті та на Філіппінах. Стаж роботи – 7 років.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://blogs.redcross.org.uk/emergencies/2015/10/when-a-huge-earthquake-hit-nepal-our-planning-paid-off/

Переглядів: 657 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 13:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024