Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Жовтень » 29 » 29 жовтня – Всесвітній день псоріазу
20:44
29 жовтня – Всесвітній день псоріазу

 

ХВОРОБА  ШКІРИ - ТУРБОТА НЕ ЛИШЕ ДЕРМАТОЛОГІВ

 

 

 

Щорічно 29 жовтня відзначається Всесвітній день

боротьби з псоріазом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблема псоріазу посідає одне з провідних місць у практичній дерматології. Актуальність дерматозу визначається його поширеністю (на псоріаз страждає від 2% до 6% населення світу), а також тенденцією до більш тяжкого клінічного перебігу на сучасному етапі з частими й тривалими рецидивами, ураженням опорно-рухового апарату та внутрішніх органів, що є причиною тривалої непрацездатності, а нерідко й інвалідизації пацієнтів.

 

За останні 20 років з’явилось багато інновацій в розумінні генетичних, молекулярних і клітинних механізмів, що лежать в основі патологічних процесів при псоріазі, і було розроблено багато нових та ефективних методів лікування. За даними сучасних досліджень, псоріаз є мультифакторним захворюванням, у виникненні та перебігу якого істотне значення відіграють: генетична детермінованість, розлади нейроендокринної регуляції, зміни імунологічної реактивності, захворювання органів травлення, хронічні вогнища інфекції, обмінні порушення, тощо.

 

Псоріаз характеризується появою на шкірі характерного висипу у вигляді ділянок потовщення шкіри (інфільтрації), з почервонінням та лущенням на поверхні елементів висипу. У частини хворих розвивається артрит кистей і ступнів, що без адекватного своєчасного лікування може призводити до інвалідності.

 

Дебют захворювання може спостерігатися в будь-якому віці, але пік початку захворювання в середньому припадає на друге і третє десятиліття життя. Перебіг хвороби характеризується наявністю рецидивів і ремісій, і ця тенденція зберігається протягом усього життя.

 

Захворювання на псоріаз і псоріатичний артрит сильно розрізняються за ступенем їх серйозності. При легкому псоріазі може бути ефективним місцеве лікування, призначене у первинному медичному закладі, якщо дана терапія використовується належним чином. Для важких форм потрібне швидке та інтенсивне лікування, як правило, в умовах спеціалізованої медичної допомоги, із застосуванням фототерапії, лікування системними засобами, застосування біологічної терапії або відповідного лікування в умовах стаціонару. Лікування пацієнтів з поєднанням важких форм псоріазу та псоріатичного артриту може бути особливо складним і вимагати тісної співпраці між фахівцями кількох спеціальностей.

 

В усіх спеціалізованих дерматологічних закладах міста Львова та Львівської області та на кафедрі сімейної медицини та дерматології, венерології ЛНМУ імені Данила Галицького спеціалістами надається кваліфікована допомога хворим на псоріаз відповідно до сучасних стандартів та протоколів ведення таких пацієнтів. На базах стаціонарів створені «Школи лікування та профілактики хронічних дерматозів», на яких фахівці навчають пацієнтів правил гігієни та догляду за пошкодженою псоріатичним процесом шкірою, ведуть роз’яснюючі бесіди з хворими, які спрямовані на зменшення вливу захворювання на якість життя пацієнта.

 

Довідково:

 

За даними, наведеними  головним позаштатним спеціалістом Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з дерматовенерології, доцентом кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології ЛНМУ імені Данила Галицького Орисею Сизон, з 1995 року кількість зареєстрованих випадків псоріазу у Львівській області зросла з 3127 до 5963 у 2014 році, тобто в 1,9 рази, а динаміка вперше виявленого дерматозу збільшилася в 2,24 рази. Серед осіб до 17 років загальна кількість виявлених випадків псоріазу за останні 20 років збільшилась в 1,32 разу (1995 рік – 272 випадки виявленого псоріазу та 359, відповідно, у 2014 році). Слід зазначити, що серед дітей спостерігається приблизно стабільна тенденція вперше виявленої захворюваності (1995 рік – 123 та 2014 рік – 145 осіб, відповідно).

 

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4643.html

 

 

Переглядів: 581 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 04:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024