Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 1 » Мистецтво і милосердя: У Львові 1 листопада відкрили особливу мистецьку виставку для незрячих
19:18
Мистецтво і милосердя: У Львові 1 листопада відкрили особливу мистецьку виставку для незрячих

 

РУЙНУЮЧИ  БАР'ЄРИ

     

 

     Сьогодні, 1 листопада, у Львівському палаці

     мистецтв розпочинає свою роботу соціально -

     мистецька виставка «Славетні українці:

     торкаючись, бачу».

 

 

 

 

 

 

 

Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Виставка розрахована, в першу чергу, на людей з вадами зору. Ознайомитись з нею вони зможуть за допомогою тактильних відчуттів і аудіоозвучення.

 

 

 

 

На відкриття незвичайної виставки прибули керівники Львова і області.

 

 

 

 

"Цей проект нікого не залишить байдужим, - зазначив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка під час урочистої церемонії відкриття виставки. - Насамперед тому, що тут представлені люди, якими ми гордимося, які презентують нас у всьому світі. Окрім того, завдяки виставці люди, які по-різному бачать і відчувають світ, зможуть однаково подивитися на визначні постаті нашої історії та сьогодення. Цей проект сьогодні об’єднав усіх нас".

 

За словами директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христини Береговської проект "Торкаючись, бачу: великі українці" довів, що культура є доступною для усіх, а мистецтво стало інструментом пізнання світу для людей з особливими потребами.

 

"Упродовж семи днів виставка перебуватиме у Львівському палаці мистецтв, - розповіла Христина Береговська. - Уже 8-го листопада її експонати помандрують усіма районними центрами Львівщини. Опісля з проектом матимуть змогу ознайомитися і мешканці інших регіонів України. Завершиться він у Києві".

 

Загалом представлено 12 скульптур величних українців. Серед них Тарас Шевченко, Іван Франко, Андрей Шептицький, Георгій Гонгадзе, Марія Заньковецька, Сергій Нігоян. До кожного бюсту долучено табличку з відповідною інформацією шрифтом Брайля та аудіозапис. Про відомих українців розповідають Джамала, Павло Табаков, Святослав Вакарчук та інші виконавці.

 

Розмалювали скульптури кольоровими фарбами діти з вадами слуху та мови. А люди з вадами зору, торкаючись, "побачили" визначні постаті та дізналися про них інформацію за допомогою аудіозапису.

 

 

 

 

 

У день відкриття проект відвідало кількасот людей з особливими потреба. Інформацію про кожну особистість, представлену на виставці, озвучили Святослав Вакарчук, Джамала, Павло Табаков.

 

 

 

 

Описи до скульптур виконані шрифтом Брайля. Метою проекту є зруйнувати бар’єри та підвищити рівень доступності до інформації про відомих постатей для людей з особливими потребами.

 

Довідково:

 

Інформація про мистецьку виставку для незрячих публікується за рекомендацією і редакцією Заслуженого діяча мистецтв України, професора кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв, члена президії Личаківської РО ТЧХ м.Львова Василя Гурмака.

 

 

 

Фото - Юрія Гнатковського та із сайту ЛОДА

За джерелами:

http://zaxid.net/news/showNews.do?u_lvovi_vidkrili_osoblivu_mistetsku_vistavku_dlya_nezryachih&objectId=1371337

http://loda.gov.ua/news?id=18915

 

 

 

Переглядів: 676 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 08:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024