Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 11 » Грип наступає: як уберегтися від недуги
18:09
Грип наступає: як уберегтися від недуги

 

ЕПІДЕМІЮ  ПЕРЕДБАЧИТИ  ВАЖКО

 

 

Уже можна розпочинати процес вакцинації від грипу, хоча

передбачити, на коли саме припаде період епідемії спрогнозувати

дуже важко.

 

 

 

 

 

 

 

Про це у коментарі УНН розповів головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій (на знімку).

 

“Вакцинація уже триває. На сьогодні в Україні є французька вакцина”, — зауважив імунолог.

 

За його словами, робити довготривалі прогнози щодо піку епідемії грипу в Україні важко, оскільки це залежить від погоди та різних соціальних факторів.

 

“Коли прийде епідемія грипу — чи в грудні, чи в січні, чи в лютому, а може на початку березня?.. На це не варто звертати сильно увагу, бо багато залежить від погоди, від скупчення населення, а тому робити такі довготривалі прогнози, що буде за місяць чи два — достатньо тяжко”, — пояснив Ф.Лапій.

 

Він нагадав, що за теплої та вологої зими ймовірність поширення грипу більша, аніж за морозної та сухої погоди. Що стосується школярів, то вони перебувають у групі ризику захворювання на грип під час навчального процесу.

 

“Коли починаються канікули, то захворюваність на грип та ГРВІ знижується, бо діти не збираються в одному класі, а значить, менші шанси, що вони принесуть його в сім’ю до маленьких дітей, до вагітних чи людей похилого віку”, — порекомендував імунолог.

 

При цьому він однозначно підтвердив, що вакцинуватися проти грипу варто, але не завжди це дає стовідсоткову гарантію не заразитися.

 

“Вакцинація (проти грипу — ред.) дозволена з 6-місячного віку тією вакциною, яка є в Україні і в першу чергу захисту потребують діти перших 5 років життя та люди старші 60 років, бо саме у них частіше виникають ускладнення при грипі. Однак саме ця група менше за все відповідає на вакцинацію, тобто з меншою ефективністю, гірше формується імунітет. Таким чином для захисту маленьких дітей, які ще не відвідують дитячий колектив, більш доцільно вакцинувати батьків, а також школярів. У цьому випадку ефективність вакцинації буде вища”, — пояснив Ф.Лапій.

 

З огляду на чинне законодавство загальнонаціональної вакцинації від грипу в Україні немає, але є регіональні програми за кошти місцевих бюджетів.Щодо масової вакцинації дітей у навчальних закладах, то імунолог зазначив, що це більше залежить від ініціативи самих батьків.

 

“Ми ще не дозріли у нашому громадянському суспільстві до того, щоб у школах була ініційована вакцинація проти грипу. Навряд чи адміністрація школи захоче з цим зв’язуватися. Тут більше ініціатива самих батьків прийти у приватний медичний центр, чи у поліклініку, яка може робити вакцинацію проти грипу, оплатити процедуру та вакцину і самостійно це зробити”, — підсумував він.

 

Як повідомляли, у березні 2015 року Центр грипу та ГРВІ Держзакладу “Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України” та Держсанепідслужба України повідомляли про спалах грипу. Так, у останній тиждень лютого 2015 року було зафіксовано більше 300 тис. осіб із захворюваннями на грип та ГРВІ.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://expres.ua/health/2015/11/11/159574-gryp-nastupaye-uberegtysya-nedugy

 

Переглядів: 523 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 06:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024