Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 13 » 13 листопада - Міжнародний день сліпих
12:12
13 листопада - Міжнародний день сліпих

 

ЗІР – БЕЗЦІННИЙ  СКАРБ  ЛЮДИНИ

 

   

    Міжнародний день сліпих - всесвітня дата, покликана

    привернути увагу суспільства до тих, хто назавжди

    втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації.

    Цей день відзначається щорічно 13 листопада.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За допомогою зору людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Людей, які позбавлені такої можливості від народження або через хворобу, в Україні нараховується близько 300 тисяч. Щороку в Україні інвалідами внаслідок вад зору визнають близько 12 тисяч осіб.

 

У світі понад 160 мільйонів людей, які страждають від порушень зору, з них 27 мільйонів - повністю сліпі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку кількість сліпих у світі зростає на 1 мільйон осіб, кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину - одна дитина.

 

За умов ранньої діагностики та профілактики очних хвороб, у половині випадків вдається не допустити сліпоти та зберегти здоровий зір.

 

До історії виникнення Міжнародного дня сліпих:

 

У 1784 році педагог Валентин Гаюї в своєму власному будинку в Парижі, на свої особисті кошти відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Всесвітня організація охорони здоров'я, бажаючи увічнити пам'ять про видатного педагога, прийняла рішення відзначати Міжнародний день сліпих в його день народження - 13 листопада.

 

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї поставив навчання та виховання сліпих дітей на наукову основу. Він розробив рельєфно-лінійний шрифт для сліпих - «унціал». Шрифт отримав назву від латинського слова, що означає «рівний по довжині одній унції».

 

Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері. Головна перевага «унціала» полягала в тому, що за допомогою цього шрифта можна було навчати сліпих дітей читанню та друкувати книги для сліпих.

 

Шрифт був пересувний, і це допомагало сліпим дітям робити набір потрібного тексту. Крім того, Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів.

 

Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. Ідея створення книг для сліпих також належить Валентину Гаюї. За цими першими книгами вчилися незрячі люди аж до появи шеститочкового шрифту Брайля.

 

У 1829 році француз Луї Брайль, вихованець Паризького національного інституту для сліпих дітей, розробив універсальну систему рельєфно-точкового шрифту, що знайшов розповсюдження у всіх країнах світу.

 

Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4673.html

 

Переглядів: 708 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 06:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024