Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 21 » Сьогодні – день святого Михайла
10:14
Сьогодні – день святого Михайла

 

ЗАХИСНИК  ЗНЕДОЛЕНИХ

 

 

 

Днем святого Михайла скорочено називають Собор святого

архістратига Михаїла, який відзначають 21 листопада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 листопада православна та греко-католицька Церкви відзначають Собор архістратига Божого Михаїла та інших небесних сил безтілесних, або, як скорочено називають у народі, день святого Михайла.

 

В Україні архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва: давній герб столиці України прикрашений образом архістратига Михаїла з мечем.

 

У народній уяві святий Михайло – це славний воїн-захисник знедолених і немічних, а водночас суворий суддя: він відводить душі померлих на небо та зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки.

 

Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами. Згідно із заведеною у християнстві небесною ієрархією, Михайло – один з архангелів, верховний воєначальник у космічній війні з ворогами Бога. Архангел Михайло, зібравши військо благочестивих ангелів, виступив на війну проти сатани та його ангелів. Підступний сатана, який колись був найяснішим із небесних духів, за що його назвали Люцифером, не втримався, разом з його військом його скинули на землю.

 

У народній уяві архістратиг Михаїл – це мужній лицар, захисник, який перемагає всі темні сили на землі. «Грім гримить – це Михаїл веде війну з чортами, – говорить народна легенда, – де б не заховався нечистий, а стріла архістратига знайде його скрізь».

 

Існує поширений переказ про чорта, який намагався сховатися від архістратига Михаїла. Щоб урятувати, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів називав навіть людину, але архістратиг Михайло сказав, що в цьому разі людину вб'є і дасть їй царство небесне, а чортові все одно буде непереливки! Так чорт перелічив усі предмети, під якими міг би сховатися, щоб Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.

 

Народні прикмети стверджують: від Михайла зима морози кує. Якщо цього дня випадає сніг, кажуть, що це Михайло приїхав на білому коні. Було доброю ознакою на врожай і здоров’я, якщо в цей день випадала бодай невеличка пороша.

 

 

Фото: abc-people.com

Джерело:

http://www.gazeta.lviv.ua/news/2012/11/21/6476

 

 

Переглядів: 674 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 16:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024