Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 23 » Чорнобаївські червонохрестівці з Черкащини протидіють туберкульозу та вчать надавати домедичну допомогу
13:22
Чорнобаївські червонохрестівці з Черкащини протидіють туберкульозу та вчать надавати домедичну допомогу

 

НЕДУГА  СТОЛІТТЯ

 

 

 

 

 

Нині проблема туберкульозу стала

загальнолюдською. Це біда всього

суспільства. Адже 20 тисяч осіб

знаходиться в полоні цієї хвороби

і ця страшна цифра стрімко зростає.

 

 

 

 

 

Газета "Нова доба" повідомляє про це коло питань, яке вирішують працівники Чорнобаївської РО ТЧХУ, у розширеній замітці Інни Чмихало, яку публікуємо нижче:

 

– Районна організація Товариства Червоного Хреста займається не тільки наданням медико - соціальної допомоги одиноким людям похилого віку, а й працює в рамках районної соціальної програми профілактики та боротьби з захворюванням на туберкульоз та ВІЛ/СНІД, – розповідає голова Чорнобаївської районної організації ТЧХ України Людмила Ковальова.

 

Основним завданням програми є робота щодо поінформованості різних верств населення, а також учнівської молоді в питанні пропаганди здорового способу життя та залучення мешканців району до проведення медичного обстеження на туберкульоз і надання матеріальної допомоги хворим на туберкульоз.

 

З цією метою районна організація Товариства Червоного Хреста разом із зацікавленими організаціями проводить інформаційно-освітні бесіди та тренінги, лінійки з учнями навчально-виховних закладів впродовж навчального періоду, а також заходи в пришкільних таборах, таборі відпочинку «Сосонка».

 

Кожного року для навчальних закладів району закупляємо медикаменти для поповнення аптечок.

 

Районною організацією Товариства Червоного Хреста України в 2015 році закуплені і безкоштовно роздані 152 упаковки 87 особам хворим на туберкульоз.

 

Свої зусилля спільно з фтизіатричною службою направляємо на підтримку дітей з позитивною пробою Манту шляхом оздоровлення в санаторії «Руська Поляна». За 9 місяців цього року оздоровлено 23 дітей з нашого району в цьому санаторії.

 

– Великих зусиль докладають всі працівники районної організації ТЧХ, – додає Людмила Сергіївна. – Ніхто не стоїть осторонь. Адже червонохрестівці – це та незамінна освітня ланка для простих жителів та працівників різних організацій, яка навчає і теорії, і практики в боротьбі з різними захворюваннями та їх профілактиці.

 

Щороку в центрі селища проводимо широкомасштабні інформаційно-освітні вуличні акції: 24 березня до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, 1 грудня до Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, до Дня надання першої медичної допомоги. Беремо участь у проведенні районного Новорічно-Різдвяного свята для дітей-сиріт „Щастя бути разом”, проводимо „Тиждень здоров’я” до Дня пам’яті загиблих від СНІДу, „Веселковий експрес” до Міжнародного дня захисту дітей, до Дня людей похилого віку, Дня інвалідів, для дітей з обмеженими фізичними можливостями „Повір у себе”.

 

Дітям-сиротам під опікою, які в поточному році йдуть до 1 класу, спільно з Черкаською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України закуповуємо новий одяг, взуття, канцтовари.

 

Спільно з районним центром творчості до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом проводили районний конкурс прозового твору на тему „Діємо разом – заради життя”. Було підбито підсумок кращих робіт і переможців відзначено цінними призами.

 

– Значна роль щодо профілактики туберкульозу відводиться теоретичним заняттям з різними верствами населення, - додає фахівець із соціальної роботи РО ТЧХ Катерина Карабан.

 

– Лише минулого тижня пройшли три подібні зустрічі в Чорнобаївському дитсадку, в школі №2 та з відділом культури, – говорить Катерина Іванівна. - Проводячи такі заходи, ми сподіваємось привернути увагу підростаючого покоління та населення до проблеми туберкульозу, пояснити, яка небезпека таїться у цьому захворюванні, змусити задуматись про вже хворих, про те, як допомогти їм і як вберегтися самим.

 

– Щоразу на завершення теоретичних лекцій ми роздаємо інформаційні буклети, щоб не лише присутні, а й всі члени їх родин могли ознайомитися з проблемою поширення туберкульозу. Також закликаємо всіх небайдужих людей допомогти тим нашим землякам, які цього потребують. Не забуваймо, що рівень розвитку держави залежить від її і нашого ставлення до найменш захищених верств населення, – підсумовує Катерина Карабан.

 

Крім теоретичних знань про різноманітні хвороби, велике значення для здоров’я нації та кожного з нас є і вміння допомагати іншим. Тож разом із теоретичними заняттями працівники Червоного Хреста навчають навичкам надання першої домедичної допомоги. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні червонохрестівці активізували роботу в цьому напрямку.

 

– Навчання навичкам першої допомоги має за мету навчити простих людей вмінням надати допомогу людині, яка отримала травму або постраждала від серцевого нападу, спричиненого захворюванням, до моменту прибуття кваліфікованої медичної допомоги, – інформує інструктор з надання першої домедичної допомоги РО ТЧХ Наталія Крамар.

 

Надання першої допомоги дійсно може стати принциповим в питанні життя та смерті постраждалого внаслідок дорожньо - транспортної пригоди, стихійного лиха, в надзвичайних ситуаціях.

 

 

– В ході занять з працівниками дитсадка „Вишенька”, відділу культури, з учнями 10-11 класів Чорнобаївської ЗОШ №2, я ознайомила присутніх з принципами надання долікарської допомоги. Всі бажаючі змогли потренуватися на манекені-тренажері із проведення серцево-легеневої реанімації, зрозуміли, що першочергово потрібно робити при переломах, кровотечах та інших невідкладних станах.

 

Ми хочемо навчити цим навичкам якомога більше людей - завершує розмову Наталія Михайлівна. Тому просимо керівників підприємств, організацій та навчально-виховних закладів, які бажають провести такі навчання з працівниками звернутись в районну організацію Товариства Червоного Хреста.

 

Автор - Інна ЧМИХАЛО

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://novadoba.com.ua/23294-chornobayivski-chervonokhrestivci-navchaly-yak-protydiyaty-tuberkulozu-ta-nadavaty-pershu-dopomogu.html

 

Переглядів: 584 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024