Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Листопад » 25 » В Києві у роковини Голодомору представлять виставку “Люди правди”
11:48
В Києві у роковини Голодомору представлять виставку “Люди правди”

 

ПАМ'ЯТАЄМО

 

       

 25 листопада о 12:00 в Києві у Національному

 Меморіалі жертв Голодомору відкриють виставку

 «Люди правди», про це повідомили Дивись.Інфо прес-

  служба Українського інституту національної

  пам’яті.

 

 

 

 

 

У 82 роковини Голодомору Україна в рамках загальнодержавних пам’ятних заходів згадує Людей правди – тих, хто не боялися говорити та писати про Голодомор навіть у часи, коли це могло коштувати життя. На виставці представлені фото й історії 16 з них.

 

Комуністичний режим намагався приховати правду про Голодомор в Україні й назавжди знищити крихти пам’яті про цей злочин. Небезпечним було не тільки писати про це в пресі, листах до партійних «вождів» або ж родичів за кордон, але навіть згадувати в приватних щоденниках. Бо це могло зруйнувати життя, вилитися в десятиліття таборів ҐУЛАҐу. Однак, попри всі небезпеки, були люди, що відчували відповідальність перед наступними поколіннями і тому не могли мовчати, намагалися розповісти правду.

 

Виставку відкриють Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, Олеся Стасюк, директорка Національного музею “Меморіал пам’яті жертв Голодомору”, Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Іван Васюник, співкоординатор Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932-33 років, Іван Патриляк, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Іван Малкович, поет і видавець.

 

Люди правди — це журналісти, громадські діячі, політики і звичайні українці – вчителі, селяни. Одні публікували статті в західній пресі, інші – описували побачене й пережите у своїх щоденниках чи просто фотографували той жах, що відбувався навколо.

 

«Вони вірили, що зафіксована ними правда важлива для протистояння злу, яке вбиває мільйони людей. Завдяки їх зусиллям вдалося зберегти інформацію про один із найстрашніших злочинів XX століття – Голодомор. Через багато років ця інформація стала однією з причин краху комуністичного режиму, на руїнах якого постала незалежна Україна. Таким чином повною мірою реалізувалася євангельська істина “І пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!» – каже Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

Національні заходи пам’яті жертв Голодомору пройдуть у суботу 28 листопада по всій Україні та у 36 країнах світу. О 15.00 за участі громади, найвищого керівництва держави, духовенства почнеться панахида та жалобне дійство на Національному меморіалі жертв Голодомору. О 16.00 – загальнонаціональна хвилина мовчання та початок акції “Запали свічку пам’яті” — коли українці в пам’ять убитих геноцидом запалюють свічки на вікнах своїх домівок.

 

Детальніше про Людей правди – на сайті УІНП. Також там можна завантажити графічні медіа-матеріали, або в архіві у поліграфічній якості. Звертаємо вашу увагу на коди банерів із закликом запалити свічку на вшанування жертв Голодомору, один з яких просимо розмістити на вашому сайті.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://dyvys.info/podii/v-kyjevi-u-rokovyny-holodomoru-predstavlyat-vystavku-lyudy-pravdy.html

 

Переглядів: 668 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 22:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024