Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Грудень » 16 » Зупинимо насильство. Захистимо медичних працівників та пацієнтів
16:55
Зупинимо насильство. Захистимо медичних працівників та пацієнтів

 

БЕЗПЕКА  І  МЕДИЦИНА

 

 

 

 

 

Зупинимо насильство. Захистимо

медичних працівників та пацієнтів

 

 

 

 

 

 

 

                                                                    На знімку: Педіатричне відділення лікарні, Кандагар, Афганістан.

                                                                                       CC BY-NC-ND / ICRC / Kate Holt

 

Сирія, Афганістан і Ємен - ось лише деякі з країн, в яких останнім часом були здійснені напади на медичних працівників, санітарний транспорт та медичні установи. Нестійкі системи охорони здоров'я цих держав і без того зазнають труднощів з наданням допомоги великій кількості людей, постраждалих в результаті конфліктів, які там тривають вже довший час. У ряді випадків ситуація посилюється обмеженнями, які накладаються на діяльність гуманітарних організацій і позбавляють їх співробітників доступу до тих, хто потребує допомоги.

 

І акти насильства, і їх наслідки вселяють серйозні побоювання. Напади на медичний персонал та медичні установи, що знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, призвели до людських жертв, руйнувань і перебоїв у наданні життєво необхідної медичної допомоги.

 

Всі учасники проекту «Надання медичної допомоги під загрозою» стурбовані довгостроковими наслідками цих нападів для життя і здоров'я людей.

 

Подібні події не можна назвати поодинокими. Починаючи з січня 2012 року, в рамках проекту «Надання медичної допомоги під загрозою» МКЧХ веде збір даних в 11 країнах. Станом на грудень 2014 було зареєстровано 2 398 випадків нападу на медичних працівників, медичні установи і санітарні транспортні засоби. Сформована тривожна ситуація підкреслює нагальну необхідність у розробці заходів щодо запобігання актів насильства в майбутньому.

 

За підтримки експертів і фахівців з різних галузей, в тому числі з державних структур, збройних сил, гуманітарних організацій, міжнародних професійних асоціацій та охорони здоров'я, а також Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в рамках проекту «Надання медичної допомоги під загрозою» були сформульовані конкретні рекомендації та розроблено практичні заходи, які, за умови виконання усіма зацікавленими сторонами, підвищать захищеність надання медичної допомоги під час збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій.

 

В якості учасників та партнерів проекту «Надання медичної допомоги під загрозою» ми закликаємо держави, збройні сили і групи, міжнародні та національні гуманітарні та медичні організації звернути невідкладно пильну увагу на рекомендації, розроблені в рамках проекту.

 

Зокрема, ми закликаємо держави:

 

- вжити всіх заходів з розслідування і засудження нападів на медичний персонал, медичні установи та санітарні транспортні засоби, які вчиняються в порушення міжнародного права, у тому числі міжнародного гуманітарного права;

- переглянути норми внутрішнього законодавства та їх виконання, з тим, щоб переконатися в їх відповідності міжнародними зобов'язаннями, прийнятими в рамках міжнародного права, в тому числі, міжнародного гуманітарного права;

- переконатися, що військовослужбовці пройшли відповідну підготовку, а саме знають і дотримуються правові норми в галузі забезпечення безпечного надання медичної допомоги, а також етичного кодексу медичних працівників;

- співпрацювати з медичними та гуманітарними організаціями з метою гарантувати, що медичний персонал пройшов спеціальну підготовку, а саме знає і здатний здійснювати на практиці свої правові та етичні обов'язки;

- активно привертати увагу до належного використання емблем Червоного Хреста / Червоного Півмісяця / Червоного Кристала збройними силами та населенням в цілому;

- скористатися майбутньою Міжнародною конференцією Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, щоб зміцнити прихильність реалізації рекомендацій та заходів в галузі зміцнення безпеки надання медичної допомоги в умовах збройного конфлікту та інших надзвичайних ситуацій, а також розглянути можливість прийняття в добровільному порядку нових конкретних зобов'язань.

 

Ми закликаємо урядові збройні сили:

 

- при будь-яких обставин, особливо під час збройних конфліктів чи інших надзвичайних ситуацій, дотримуватися недоторканості медичного персоналу, медичних установ і санітарного транспорту, а також не перешкоджати наданню необхідної допомоги пацієнтам, незалежно від їх приналежності до тієї чи іншої із сторін;

- переглянути правила ведення бою, а також оперативні практики та процедури, з тим щоб включити в них рекомендації і заходи щодо забезпечення безпеки надання медичної допомоги і переконатися, що особовий склад пройшов відповідну підготовку.

 

Ми закликаємо всі недержавні формування:

 

- при будь-яких обставинах, особливо під час збройних конфліктів чи інших надзвичайних ситуацій, дотримуватися недоторканості медичного персоналу, медичних установ і санітарного транспорту, а також не перешкоджати наданню необхідної допомоги пацієнтам, незалежно від їх приналежності до тієї чи іншій зі сторін конфлікту.

 

Ми закликаємо міжнародні та національні гуманітарні та медичні організації:

 

- й надалі виступати за продовження принципової гуманітарної діяльності, дотримання «Етичних принципів надання медичної допомоги під час збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій», прийнятих цивільними і військовими медичними службами в червні 2015 року, а також щодо забезпечення безпеки пацієнтів, медичного персоналу, медустанов та санітарного транспорту під час збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій і приєднуватися до вже зроблених дій або створювати власні проекти для досягнення цих цілей;

- переконатися, що в знаходяться в їхньому віданні медичних установах вживаються заходи щодо зниження ризику насильства на їх території.

 

Список підписантів організацій:

 

Міжнародний комітет військово-медичних асоціацій

Міжнародний Комітет Червоного Хреста

Міжнародна федерація асоціацій студентів-медиків

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця

Міжнародна федерація лікувальних установ

Всесвітня медична асоціація

 

«Надання медичної допомоги під загрозою» - це проект Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, покликаний зробити безпечніше отримання і надання медичної допомоги під час збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій. Учасники даного проекту закликають проявляти повагу до роботи медперсоналу, медичних установ і санітарного транспорту, забезпечувати їх безпеку і втілити в життя ряд рекомендацій і практичних заходів щодо захисту медичних служб та їх гуманітарної місії.

 

Проект реалізується за підтримки партнерів, приватних осіб і організацій, що входять до Співтовариства зацікавлених сторін проекту.

 

Подробиці на сайті проекту «Надання медичної допомоги під загрозою»

 

Як ви можете допомогти:

 

• Розмістити текст цієї заяви на своєму сайті, поділитися ним в соціальних мережах

• Вступити в Спільноту зацікавлених сторін проекту «Надання медичної допомоги під загрозою»

• Підписатися на аккаунт HCIDproject в Twitter і підтримати наш заклик #protecthealthcare

 

 

 

Фото -  Kate Holt

За джерелом:

https://www.icrc.org/ru/document/ostanovim-nasilie-zashchitim-medrabotnikov-i-pacientov

 

Переглядів: 674 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024