Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Грудень » 16 » Покарання без в'язниці: у Запорізькій області проводиться реорганізація кримінально-виконавчої інспекції
21:20
Покарання без в'язниці: у Запорізькій області проводиться реорганізація кримінально-виконавчої інспекції

 

СЛУЖБА ПРОБАЦІЇ: ПЕРШІ КРОКИ 

 

       

 

        Покарання без в'язниці: у Запорізькій області проводиться

        реорганізація кримінально-виконавчої інспекції

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні 5 лютого 2015 був підписаний закон про службу пробації, який набув чинності в серпні поточного року. Створення даної служби є першим кроком на шляху реформування пенітенціарної служби.

 

Про те, як буде відбуватися даний процес в регіоні, на брифінгу розповіла начальник Служби пробації у Запорізькій області Юлія Капленко.

 

 

 

 

 

 

«Саме слово «пробація» має своє походження від англійського слова «випробування». Спільними рисами пробації у всіх існуючих теоріях є: незастосування до порушника покарання у вигляді ув'язнення або взагалі звільнення від покарання, застосування пробації до правопорушника в залежності від обставин. Даний орган створився у складі Державної пенітенціарної служби України шляхом реорганізації кримінально-виконавчої інспекції, яка забезпечує виконання покарань, пов'язаних з позбавленням волі, - підкреслила Юлія Капленко.

 

Служба пробації створюється на основі кримінально-виконавчої інспекції, яка виконує покарання для осіб без позбавлення волі. Дана робота буде проводитися для того, щоб уникнути в майбутньому нових випадків порушення закону даними людьми, а спрямувати їх на шлях виправлення. На сьогоднішній день в кримінальному праві України існують покарання, не пов'язані з позбавленням або обмеженням волі. Таким чином, за рішенням суду люди, які не складають небезпеки суспільству, залишаються в сім'ї, але під наглядом співробітників служби.

 

«Нами проводиться робота щодо виправлення поведінки засуджених. Ми допомагаємо людям знайти себе. Органи поліції, прокуратури паралельно проводять розслідування, офіцери пробації готують досудовий звіт - незалежний звіт про людину, її соціальних зв'язках. Суддя буде приймати рішення, чи небезпечний він для суспільства. Для цього і створюється служба пробації. Таким чином ми наближаємося до європейських стандартів», - підкреслила Юлія Капленко.

 

Також начальник Служби пробації підкреслила, що станом на 1 грудня поточного року на обліку кримінально-виконавчої інспекції перебуває близько 5 тис. осіб. Впровадження в Україні пробації, за її словами, дозволить кардинально змінити вектор роботи з правопорушниками ще на етапі звинувачення. В залежності від завдань, закон України визначає три види пробації: досудову, спостережну і пенітенціарну.

 

«Сьогодні ми маємо методику оцінки ризиків та потреб неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, і методику ведення випадку по цій категорії правопорушників. Підлітки не повинні сидіти у в'язниці. Значить, десь не допрацювали батьки, школа і т.д. У Мелітопольському районі впроваджуються елементи служби пробації по роботі з неповнолітніми, з жінками. Ми беремо участь у канадському проекті по впровадженню даних проектів. Якщо суддя бачить особистість криміногенно-спрямовану, - її будуть ізолювати. Якщо суддя бачить на підставі наших звітів, що людина виправляється - її направляють до нас», - сказала Ю.Капленко.

 

Також співробітники будуть працювати і з засудженими, які перебувають в колоніях, і з тими, що скоїли більш тяжкі злочини. За півроку до закінчення строку такі люди будуть направлені в служби пробації, щоб пройти адаптацію перед виходом на свободу. До співпраці залучаються також волонтери, психологи, медики пенітенціарної служби.

 

За словами Юлії Капленко, друга причина для створення даної служби - економічна. Вона зазначає, що за кордоном за допомогою проведення даної роботи кількість засуджених, які утримуються в місцях позбавлення волі, скоротилася на 5-7%.

 

«Це вигідніше в 10 разів, якщо такі люди будуть перебувати під наглядом наших співробітників. Ми вже довгий час працюємо з після судовими звітами, тобто з тими людьми, яким винесли вирок. Поки готувати досудові звіти ми не можемо, так як нам не надали ще нормативно-правові документи. Пілотний проект запускається в Києві з 23 грудня. Наші друзі з Канади, які допомагають у впровадженні даної реформи, будуть проводити семінари, тренінги. Наступна - Одеська область. Нам хотілося, щоб Запорізька область почала працювати з новим проектом. У нас команда професіоналів - це волонтери, представники громадських організацій, соціальні служби, медики, представники Товариства Червоного Хреста і т.д. Зараз готується до випуску пакет законодавчих документів, щоб вести цей процес», - підсумувала начальний Служби пробації.

 

 

За словами Юлії Капленко, офіси Служби пробації будуть розташовані в кожному районному центрі Запорізької області.

 

 

Фото – www.reporter-ua.com

За джерелом:

http://reporter-ua.com/2015/12/16/nakazanie-bez-tyurmy-v-zaporozhskoy-oblasti-provoditsya-reorganizaciya-ugolovno

 

Переглядів: 911 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024