Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Грудень » 30 » Порадня Галини Піскоровської –патронажної медичної сестри Червоного Хреста:Уникайте нещасних випадків взимку
17:33
Порадня Галини Піскоровської –патронажної медичної сестри Червоного Хреста:Уникайте нещасних випадків взимку

 

МОРОЗИ  І  ЧАДНИЙ ГАЗ – НЕБЕЗПЕЧНІ

 

 

     

     Галина Піскоровська – патронажна медична

     сестра Личаківської районної організації

     Товариства Червоного Хреста м. Львова радить,

     як не обморозитись і як уникнути отруєння

     чадним газом.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стало відомо, що Львівський регіональний центр з гідрометеорології видав прогноз погоди на перші дні січня 2016 року, згідно якого температура повітря вночі складатиме 10 – 15° морозу, вдень 5 – 12° морозу.

 

За такої температури традиційно зростає кількість подій, пов’язаних із переохолодженням та обмороженням. Щоб уникнути цього не слід зловживати спиртними напоями, обмежити перебування на вулиці та пересування поза межами населених пунктів, відмовитись на цей період від прогулянок, особливо в нічний час, полювання, риболовлі, туристичних походів.

 

Для перебування на вулиці слід використовувати відповідне тепле взуття та одяг. Взуття повинно бути у справному стані, сухим та не стискати ногу, а одяг щільним, легким, та таким, що не  заважає рухові.

 

При пониженні температури повітря, як правило, зростає кількість нещасних випадків, пов’язаних з порушенням  умов безпечної експлуатації газових приладів, електроприладів, що використовуються для обігріву приміщень та пічного опалення.

 

Пам’ятайте, що кожна людина повинна відповідально ставитися до безпечного поводження з газом у побуті, адже постраждати може не тільки вона сама, а й близькі та рідні, сусіди.

Багато родин відмовились від газу взагалі і перейшли на пічне опалення. Та тут також треба дотримуватися певних правил, щоб уникнути отруєння чадним газом.

 

Отруєння таким газом є небезпечним для життя, бо воно викликає у постраждалого гострий патологічний стан. Відбувається отруєння при попаданні в людський організм чадного газу, що утворюється при неповному згорянні речовин, до складу яких входить вуглець. Чадний газ не можна побачити або відчути на смак чи запах, і саме тому отруєння ним становить особливу небезпеку.

 

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і осіб, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння. Досить часто отруєння чадним газом трапляється і при пожежі.

 

 Симптоми отруєння чадним газом:

 

  • біль голови;
  • блювота;
  • запаморочення;
  • біль у грудях;
  • дратівливість;
  • сплутаність свідомості;
  • порушення координації рухів;
  • синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри;
  • втрата свідомості

 

Здорова людина при незначній концентрації чадного газу може відзначати лише легке нездужання, гальмування реакцій. Особливо небезпечним чадний газ є для людей з хронічними захворюваннями, зокрема, серцево-судинними та легеневими.

 

При дуже високій концентрації чадного газу (понад 800 мг/м*3) виникають галюцинації, людина впадає в кому.

 

Надання першої допомоги при отруєнні чадним газом:

 

Слід негайно усунути надходження чадного газу. Ні в якому разі не можна запалювати світло або вогонь, оскільки це може спровокувати вибух. У приміщенні необхідно відкрити вікна для надходження свіжого повітря.

 

Слід негайно викликати бригаду швидкої допомоги. Постраждалого необхідно якнайшвидше винести на повітря. 

 

У разі відсутності свідомості слід негайно приступати до закритого масажу серця з поперемінним виконанням штучного дихання, що здійснюється аж до приїзду бригади швидкої допомоги або до повернення потерпілого до свідомості.

 

Важливо також зазначити, що надання допомоги повинно відбуватися при одночасному забезпеченні власної безпеки. Діяти в умовах підвищеної концентрації чадного газу слід з максимальною швидкістю, дихання здійснюється через марлю або носову хустинку.

 

На Львівщині протягом року реєструється близько 60-70 випадків отруєння чадним газом, із них  40 випадків - це отруєння легкого ступеня, що не потребують госпіталізації до реанімаційного відділення.

 

Кількість отруєнь важкого ступеня, при яких потерпілі перебувають в реанімаційному відділенні до 4-5 днів, становить близько 10 випадків на рік.

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Галина Піскоровська,

патронажна медична сестра Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 599 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 02:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024