Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Січень » 10 » Швидка допомога на МКС: Як лікувати хворого космонавта?
20:51
Швидка допомога на МКС: Як лікувати хворого космонавта?

 

«ЗУБ  МУДРОСТІ» КОСМІЧНОЇ  МЕДИЦИНИ

 

   

   На борту Міжнародної космічної

   станції досі не траплялося нічого

   страшного з медичної точки зору. Але

   що буде, якщо все-таки хтось із членів

   екіпажу МКС серйозно захворіє? І чи

   стане це корисним для  земної

   медицини, чи отримає якийс досвід?

                                                                                                             

 

 

 

Коли британський астронавт Тім Пік відправився в грудні на орбіту, він знав, що отримана ним медична підготовка тривалістю в 40 годин дає йому достатньо знань для того, щоб впоратися з найбільш поширеними захворюваннями в ході його піврічного перебування на станції.

 

Крім навичок надання термінової допомоги, його навчили також зашивати невеликі рани, робити уколи і навіть виривати зуби.

 

Як вважають в НАСА, цей курс достатній для того, щоб підготувати членів екіпажу станції до самим часто зустрічається на борту МКС проблем зі здоров'ям - як долати нудоту при невагомості, справлятися з головним болем, болем у спині, сухістю шкіри, опіками та зубним болем.

 

Але що буде, якщо, не дай Бог, на станції хтось захворіє більш серйозно?

 

Вибір поки невеликий

 

Аптечка на борту МКС - досить скромна за масштабами. Вона містить набір для надання невідкладної допомоги, велику книгу з описом основних захворювань і деякі корисні прилади та пристрої, у тому числі дефібрилятор, портативний прилад УЗД, два літри фізрозчину і спеціальний оптичний прилад для дослідження ока.

 

 

 

.

 

 

 

Хоча прилад УЗД здатний видавати цілком чіткі зображення внутрішніх органів і передавати їх на Землю для діагностики, на борту МКС немає умов для хірургічних операцій.

 

Доктор Девід Грін, який викладає космічну медицину в університеті Кінгс Коледж в Лондоні, вказує, що у разі серйозного захворювання члена екіпажу знадобиться його термінова евакуація на Землю за допомогою російського корабля "Союз", який пристикований до станції. На це піде приблизно три з половиною години. Але тут можуть виникнути свої складнощі.

 

"На МКС є обмежені умови для лікування, але ось" Союз "такими умовами і зовсім не має. При входженні в щільні шари атмосфери при посадці перевантаження може досягати 4-5 одиниць. Навіть здоровій людині це нелегко винести, а хворому у важкому стані доведеться зовсім погано ", - говорить учений.

 

 

 

 

 

 

За кілька місяців до підйому на орбіту за станом здоров'я майбутнього члена екіпажу і членів його сім'ї починає стежити спеціальний лікар зі спеціалізацією хірурга. Це спостереження продовжується під час польоту і протягом декількох місяців після.

 

У центрі управління група медиків постійно стежить за станом членів екіпажу, збираючи дані про їх фізичної активності та харчуванні на борту станції.

 

За словами доктора Гріна, в результаті ризик серйозно захворіти під час польоту дуже незначний, але все ж він становить 1-2%.

 

Зв'язок із Землею

 

Медики цікавляться тим, що буде відбуватися в такому випадку ще й тому, що отриманий досвід буде цінний не тільки мешканцям МКС, але і в багатьох схожих обставин.

 

 

 

 

 

 

Доктор Фред Папа з університету штату Меріленд в США провів чимало часу у відділеннях швидкої допомоги в лікарнях Гаїті і Південного Судану. За його словами, отримані на борту МКС уроки виявляться цінними для багатьох медиків, що працюють у віддалених сільських районах на Землі.

 

На його думку, умови на МКС і в багатьох бідних країнах, де не розвинені служби охорони здоров'я, мають багато спільного.

 

Він був свідком того, як в лікарнях, де був відсутній водопровід і електрику, лікарі рятували хворих, ставлячи їм швидкі діагнози за допомогою ультразвукових сканерів.

 

"Це простий метод дослідження, який зробив революцію в медицині, - говорить він. - Він дозволяє заглянути всередину організму".

 

За словами доктора Папа, застосування телемедицини або дистанційних методів лікування, коли лікар спілкується з хворим за допомогою відеозв'язку або просто по телефону, має поширитися на країни, де не вистачає лікарів.

 

Медичні прилади та інструменти, які є на борту МКС, за необхідності компактні, економічні і прості у використанні. Ці вимоги застосовні і у віддалених місцевостях на Землі.

 

Саме тому НАСА і Європейське космічне агентство пропонують свої медичні розробки лікарям і вченим, які працюють на Землі.

 

Йдеться також і про нові методи навчання і підготовки медичного персоналу. 40-годинний курс навчання, який пройшов Тім Пік, може виявитися корисним при підготовки людей, які будуть працювати в умовах, наприклад, субекваторіальній Африки, де не вистачає кваліфікованих лікарів.

 

Медицина далекого космосу

 

Проблема стане ще більш актуальною при майбутніх польотах в далекий космос - до Місяця, Марсу і на астероїди.

 

Звичайно, до складу екіпажу при таких польотах можна включати професійних лікарів. Але навіть їх присутність в космосі не гарантує успіху в наданні термінової допомоги.

 

Справа в тому, що проведення серйозних хірургічних операцій в умовах мікрогравітації поки що неможливо. Тіло людини на три чверті складається з води. Кров та інші рідини, що виділилися при операції, будуть розлітатися всередині корабля або станції у вигляді глобул, заражаючи інших членів екіпажу і весь корабель.

 

Учені в США випробовують новий пристрій, який має вигляд прозорого пластикового міхура, який приєднується до тіла пацієнта в місці пошкодження і заповнюється фізіологічним розчином. Це пристрій може використовуватися для припинення кровотечі.

 

 

 

 

НАСА також планує використовувати як космічних хірургів роботів. Такий пристрій - Robonaut-2 - вже знаходиться на борту МКС. Воно вже здатне здійснювати під управлінням із Землі основні медичні процедури. У майбутньому, як сподіваються інженери, такий робіт зможе проводити і складні хірургічні операції.

 

Тривалі космічні польоти зажадають нового покоління "розумних" медичних приладів та інструментів, лікарських засобів з тривалими термінами зберігання, а також більш інтенсивної медичної підготовки членів екіпажу.

 

При таких польотах доведеться враховувати гігантські відстані від корабля до Землі, що ускладнює дистанційні методи діагностики та лікування через затримку в проходженні радіосигналів.

 

Таким чином, перед космічною медициною стоять нові цікаві завдання, а їх рішення може виявитися корисним всьому людству.

 

 

Фото - www.bbc.com

Джерело:

http://www.bbc.com/russian/science/2016/01/160110_iss_medical_care

 

Переглядів: 805 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024