Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Січень » 22 » «При підозрі на грип потрібно негайно звертатися до лікаря», - МОЗ України
10:20
«При підозрі на грип потрібно негайно звертатися до лікаря», - МОЗ України

 

ГРИП – НЕДУГА  ПІДСТУПНА

 

   

   При підозрі на грип потрібно негайно звертатися

   за допомогою до лікаря, адже тільки фахівець

   може поставити клінічний діагноз і призначити

   ефективне лікування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На цьому наголошувалося під час брифінгу в Будинку Уряду «Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ: оперативна інформація», в якому взяли участь т.в.о. Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України, професор, д.мед.н. Ірина Колеснікова, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, професор, д. мед. н. Ольга Голубовська.

 

Зазначалося, що епідемічна ситуація з грипом ускладнилася та вимагає відповідального ставлення кожного до свого здоров‘я. Цьогорічний штам грипу в значній мірі вражає працездатну частину населення. Хвороба розвивається дуже швидко – упродовж кількох годин піднімається висока температура, що супроводжується важким інтоксикаційним синдромом. Такими ж темпами прогресує пневмонія, яка розвивається на фоні грипу та може становити загрозу життю.

 

 

 

 

 

 

Святослав Протас поінформував, що станом на 20 січня було призупинено навчання майже у 7,5 тис. навчальних закладів. Результати цих обмежувальних заходів зможемо аналізувати вже на наступному тижні, проте вже фіксуємо зменшення захворюваності серед дітей.

 

За його словами, ажіотаж навколо захворювання певною мірою спрацював на позитив – у свідомості кожного з’явилася відповідальність за своє здоров’я. Зросла кількість звернень до лікарів, що підтверджує – люди бояться за своє здоров’я. Хоч це і спричинило додаткове навантаження на медичну галузь.

 

«Лікувати завжди дорожче й складніше, а запобігти – дешевше і легше», - наголосив Святослав Протас, додавши, що немає уніфікованого лікування чи методів убезпечення, це повинен бути комплексний підхід.

 

 

 

 

 

 

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська запевнила, що не варто бездумно скуповувати в аптеках ліки. Уберегтися від грипу або його наслідків допоможе вакцинація, уникнення контакту з хворими та, у разі виникнення недуги, своєчасне звернення до медичного закладу. «Специфічна терапія максимально ефективна у перші дві доби від початку захворювання, і призначити її має лише лікар ґрунтуючись на клінічній картині та тяжкості перебігу хвороби», – наголосила Ольга Голубовська.

 

 

«При симптомах грипу потрібно негайно звертатися до лікаря. Практично всі, хто помер цього року від грипу, пізно звернулися за медичною допомогою, коли вже відбулися незворотні процеси в організмі й врятувати життя було неможливо», - підкреслила фахівець. За її словами, найкращий спосіб профілактики – імунізація населення. Однак цей показник дуже низький – 0,3%, серед груп ризику – 20%. Щеплення проти грипу допоможе уберегтися від гострої форми захворювання.

 

 

Водночас неприпустимим є самолікування, адже деякі традиційні жарознижуючі ліки, які використовуються при звичайних застудах, протипоказані при грипі. Також безконтрольний прийом специфічних ліків з профілактичною метою, без призначення лікаря, може лише зашкодити, адже виникає резистентність. В разі гострого перебігу захворювання проводиться госпіталізація. Препарати, які застосовуються при грипі, на сьогодні є в медичних закладах.

 

 

 

 

 

 

Про прості речі, які рятують життя, розповіла Ірина Колеснікова, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України. Вона наголосила, що варто більше бувати на свіжому повітрі, уникати скупчень людей, частіше мити руки, користуватися одноразовими серветками.

 

«Використовувати маски в якості захисного засобу від вірусу грипу не ефективно для здорової людини. Вона не захищає від зараження. Звичайна хірургічна маска пропускає повітря, відповідно пропускає і вірус», – зазначає Ірина Колеснікова. Маска потрібна скоріше хворій людині, щоб не заражати здорових.

 

 

«При сьогоднішній ситуації з грипом відповідальність пацієнтів – вчасно звернутися до лікаря, відповідальність лікаря - призначити лікування», - наголосили учасники брифінгу.

 

 

 

Фото – www.moz.gov.ua

За джерелом:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20160121_b.html

 

Переглядів: 646 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:10
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024