ІМУНІТЕТ – НАШ ЗАХИСНИК
Патронажна медична сестра Червоного Хреста
Галина Піскоровська під час епідемії грипу в Україні
радить дотримуватися певних правил, щоб підвищити
свій імунітет.
Потепління підсвідомо спонукає нас одягнутися легше, "забути" про шапку і заходи антигрипозної безпеки.
А саме в цей період вологої погоди, дефіциту сонячного проміння, шанси застудитися і захворіти - збільшуються.
Як зазначають авторитетні лікарі-інфекціоністи, запобіжні заходи повинні посилити імунний захист і є універсальними адаптогенами, а саме:
- Щоденний рух, наприклад - прогулянки в прискореному темпі, вправи, біг.
- Достатній сон (7-9 годин).
- Відмова від куріння.
- Медитація. Достатньо 15 хвилин релаксації.
- Спілкування з приємними людьми.
Їжа та імунітет
В харчуванні мають бути представники трьох груп продуктів.
1. Адаптогени, які допомагають організму пристосуватись до стресових ситуацій.
- Зелений чай та чай мате: 2-3 чашки в день. Якщо ви не є любителем цього напою, його можна поєднати із чорним чаєм. Пити без цукру.
- Пилок: 1 неповна чайна ложка суміші з медом (в пропорції 1:1) двічі в день.
2. Білкові продукти, необхідні для роботи імунної системи.
- Яйце варене "нам'яко": 1-2 шт в день
- Кисломолочні напої: 1 склянка в день. Можна поєднати із замороженими ягодами малини, смородини, чорниці.
- Супи на нежирному бульйоні. Закладати овочі - картоплю, капусту всіх сортів, моркву, гарбуз, селеру, в киплячу воду, варити під кришкою на слабкому вогні, в кінці додати зелень. Не засмажувати.
3. Прянощі
Вони подразнюють слизову оболонку носа, горла, стимулюють місцевий імунітет, багаті фітонцидами. Важливо не "переборщити".
- Гвоздика. 1-2 квіточки додавати в чай, узвар, настій шипшини.
- Цибуля. 1/4 невеликого розміру цибулини в день.
- Часник. 2-3 зубці в день.
- Хрін. Традиційно поєднується з вареним буряком та лимонним соком.
- Імбир. Розмір з горошину на склянку окропу (зеленого чаю).
- Куркума. 1 чайна ложка у всі страви протягом дня.
Пригнічують імунітет
- Цукор. Бактерії атакують імунні клітини і вони гірше справляються зі своєю роботою.
- Смажена їжа. Погіршує стан клітинних мембран, робить іх більш чутливими до інфекцій.
- Алкоголь. Алкоголь погіршує детоксикаційну функцію печінки.
Ставтеся до всього по-філософськи, зберігайте почуття гумору, і беріться до профілактичних заходів задовго до хвороби.
Бажаю усім – доброго здоров'я!
Фото – І.Апостолюк
Галина Піскоровська,
патронажна медична сестра Червоного Хреста |