Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Лютий » 1 » Порадня Галини Піскоровської – патронажної медичної сестри Червоного Хреста: Лицьові маски і респіратори
10:02
Порадня Галини Піскоровської – патронажної медичної сестри Червоного Хреста: Лицьові маски і респіратори

 

 

ПРОФІЛАКТИКА – ЗАПОРУКА  ЗДОРОВ'Я

 

 

 

Патронажна медична сестра Червоного Хреста

 Галина Піскоровська під час епідемії грипу

в Україні радить дотримуватися певних правил,

щоб знизити імовірність зараження грипом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні мова піде про тимчасові рекомендації щодо використання лицьових масок і респіраторів з метою зниження передачі нового вірусу грипу А (H1N1)

 

Про ефективність лицьових масок (далі – масок) і респіраторів для зменшення ризику інфікування грипом в сучасних умовах інформації вкрай мало. Таким чином, важко оцінити їх потенційну ефективність для зниження ризику передачі вірусу грипу A (H1N1).

 

Тому зазначені рекомендації розроблені на підставі історичного використання масок для запобігання передачі вірусів грипу, інших респіраторних вірусів та на інформації щодо поширення та тяжкості захворювання, викликаного новим вірусу грипу A (H1N1) в сучасних умовах без точних наукових досліджень.

 

У регіонах, де було підтверджено випадки інфікування вірусом грипу A (H1N1) серед людей, ризик інфікування міг був знижений за рахунок поєднання кількох заходів. Адже використання тільки маски не забезпечить повного захисту, тому необхідно поєднувати кілька заходів, що може сприяти зниженню ймовірності передачі інфекції.

 

Зокрема, рекомендується наступне:

- намагатися триматися від осіб з симптомами грипу щонайменше на відстані 1 метра,

- не торкатися свого рота і носа, часто мити руки водою з милом або обробляти спиртовмісним засобом для дезінфекції рук, особливо якщо торкалися рота або носа, або потенційно забруднених поверхонь,

- скоротити час свого перебування в контакті з людьми, які можуть бути носіями захворювання,

- намагатися якомога рідше перебувати в місцях великого скупчення людей;

- частіше необхідно провітрювати своє житлове приміщення,

 

Для осіб з симптомами грипу: при поганому самопочутті необхідно залишатися вдома і дотримуватися порад лікарів, (зокрема не подорожувати протягом 7 днів після появи симптомів або протягом 24 годин після позбавлення від симптомів), триматися від здорових людей, як мінімум на відстані 1 метру, кашляючи або чхаючи, прикривайте рот і ніс серветкою, хусткою або іншим відповідним матеріалом, щоб затримати респіраторні виділення, намагатися не торкатися  руками до очей, носа і рота після контакту з респіраторними виділеннями руки слід негайно вимити, а використані одноразові серветки утилізувати, багаторазові – випрасувати, частіше провітрювати своє житлове приміщення, відкриваючи вікна.

 

Окрім того, важливим елементом в лікуванні та профілактиці грипу є застосування антивірусних препаратів, в тому числі при грипу, викликаному H1N1.

 

Існують важливі відмінності між масками та респіраторами. Зокрема, маски прилягають до обличчя нещільно і запобігають потраплянню лише великих крапель, що знаходяться в повітрі зовнішнього середовища, в рот або ніс людини, що носить маску.

 

Більшість респіраторів (наприклад, N95) щільно прилягають до обличчя людини, що носить його, і відфільтровують дуже дрібні частинки, які може вдихнути особа, яка користується респіратором. Дані про ефективність масок чи респіраторів при запобіганні передачі грипу H1N1 в різних умовах, недостатні.

 

Проте використання маски або респіратора, ймовірніше, принесе користь, якщо їх починати використовувати, якомога раніше при контакті з хворою людиною і носити постійно.

 

Використання масок може розглядатися, як альтернатива респіраторів, хоча вони не так ефективні, на відміну від респіраторів, при запобіганні вдихання дрібних частинок, що є ймовірним шляхом передачі грипу.

 

Лицьові маски: термін «лицьові маски» відноситься до одноразових лицьових масок, дозволених для використання в якості засобів медичного призначення. Сюди входять лицьові маски, марковані як хірургічні, стоматологічні, процедурні, ізолюючі або лицьові маски, що використовуються при роботі з лазером. Такі маски бувають різних конструкцій.

 

Лицьові маски першого типу закріплюються на голові за допомогою двох зав'язок, прилягають за рахунок гнучкого кріплення на носовій перегородці і можуть бути пласкими / гофрованими або «носатими» за формою.

 

 Лицьові маски другого типу мають попередньо сформовану форму, закріплюються на голові за допомогою однієї еластичної стрічки і мають гнучке кріплення на носовій перегородці.

 

Лицьові маски третього типу плоскі/гофровані і закріплюються на голові за допомогою вушних петель. Маски сприяють запобіганню поширенню крапель людьми, що носять їх. Вони також не дозволяють бризкам потрапляти в рот і ніс людини, що носить маску. Вони не призначені для захисту від вдихання дуже дрібних частинок аерозолю, в яких може бути присутнім вірус. Лицьові маски повинні використовуватися одноразово і після використання їх необхідно викидати в сміття.

 

При використанні масок необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

- маску необхідно ретельно закріплюватися, щоб вона щільно закривала рот і ніс, не залишаючи щілин між обличчям;

- не торкатися закріпленої маски. Якщо ви торкнулися маски, наприклад, щоб зняти її або промити, ретельно вимийте руки з милом або спиртовим засобом;

- вологу маску слід замінити на нову, суху;

-не використовуйте повторно одноразову маску;

-закінчивши догляд за хворим, маску слід негайно зняти;

-після зняття маски необхідно негайно вимити руки, а використану одноразову маску слід негайно утилізувати.

 

Респіратори: Якщо не вказано інакше, термін «респіратор» відноситься до респіратора N95 або фільтруючого респіратора з більш високим рівнем захисту, сертифікованому CDC / Національним інститутом охорони праці та промислової гігієни (NIOSH). Респіратор призначений для захисту людини від вдихання дуже дрібних частинок аерозолю, в яких може бути присутнім вірус.

 

Респіратор, що щільно прилягає до обличчя, може відфільтровувати дрібні частинки аерозолю, що виділяються інфікованою людиною та містять вірус, але, в порівнянні з маскою, через респіратор важко дихати протягом тривалого часу.

 

Респіратори не рекомендуються для дітей або людей, які мають густе волосся на обличчі (вуса, бороду). Застосовуватися можуть лише респіратори, дозволені в установленому порядку. Коли захист дихальних шляхів потрібен в умовах роботи, респіратори повинні використовуватися обов’язково з попередньою приміркою, медичним оглядом і навчанням працівника.

 

Обов'язковий захист дихальних шляхів працівників може знадобитися при роботі в умовах, пов'язаних ризиком, що випливає з його робочої функції (виробництва, що призводять до утворення великих кількостей аерозолів, захист дихальних шляхів незалежно від умов, при яких вони проводяться (тобто в лікарні, амбулаторії, в'язниці).

 

При використанні респіратора (Н95) необхідно чітко дотримуватися інструкції по застосуванню та чітко підбирати її за розміром. Слід викидати і змінювати її, якщо він стає фізично пошкоджений. Утилізувати як з іншими біологічно небезпечними відходами.  Людина повинна мити руки з милом після утилізації респіратора.

 

Групи людей підвищеного ризику схильні до важкого перебігу захворювання, викликаного вірусом грипу A (H1N1).

 

Діти молодше 5 років особи у віці 65 років і старше діти та підлітки (молодше 18 років), що одержують тривалу терапію аспірином і хто може бути схильним до виникнення синдрому Рея після інфікування вірусом грипу вагітні жінки дорослі та діти, що страждають бронхіальною астмою, хронічними легеневими, серцево-судинними, гематологічними, неврологічними, нервово-м'язовими захворюваннями, захворюваннями печінки або метаболічними розладами, такими як цукровий діабет, тощо дорослі та діти з імуносупресією (включаючи імуносупресію, викликану медичними препаратами або ВІЛ мешканці будинків для людей похилого віку та інших подібних установ.

 

Довідково:

Зазначені рекомендації є неофіційним перекладом інформації, наданої на офіційному веб - сайті CDC  та ВООЗ.  З більш детальнішою інформацією можна ознайомитися за посиланнями http://www.cdc.gov/h1n1flu/masks.htm

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Галина Піскоровська,

патронажна медична сестра Червоного Хреста

Переглядів: 672 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 04:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024