Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Лютий » 4 » «Стів Джобс в спідниці»: Наймолодша жінка-мільярдер та її прорив у медицині (ВІДЕО)
13:54
«Стів Джобс в спідниці»: Наймолодша жінка-мільярдер та її прорив у медицині (ВІДЕО)

 

ПОКЛИКАННЯ

 

 

 

 

Елізабет Холмс - висока блондинка з недбалою

зачіскою. Їй 31 рік, і вона - наймолодша у світі

жінка-мільярдер. Холмс часто порівнюють

зі Стівом Джобсом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обоє в дитинстві проводили багато часу на самоті. Обоє кинули навчання, тому що вірили - є речі важливіші. Як і Джобс, Холмс з самого початку вважала, що її компанія змінить світ. Джобс став мільярдером до 40 років, а Холмс - куди раніше. У минулому році її проект Theranos оцінили в $ 9 млрд, їй належить більше половини випущених акцій.

 

Холмс носить чорні водолазки, п'є фреші з селери з огірком, не їсть м'яса, тому що так організм менше хоче спати. Біографія Джобса висить у неї на стіні, хоча водолазки - наслідування Шерон Стоун в ролі елітної жінки з претензією на «гламур» з фільму Мартіна Скорсезе «Казино». Чорних водолазок у Холмс більше сотні, вранці вона не витрачає часу на роздуми: у що ще б одягтись гарне.

 

Про Холмс захоплено написали Forbes і Fortune, вона потрапляє в більшість списків найвпливовіших людей планети і в рейтинги мільярдерів. Ця молода жінка не приховує, як цього домоглася.

 

Дитинство і Стенфорд

 

«Чого я дійсно хочу - так це відкрити щось нове, щось, про що людство раніше не підозрювало», - писала Холмс батькові, коли їй було дев'ять. Вона визнає, що була дивною дитиною.

 

«Я читала тонну книг, зачитувалася «Мобі Діком». – Пише Холмс. - У мене до цих пір в записній книжці є дизайн машини часу, яку я намалювала в сім років».

 

У дитинстві Холмс читала біографію свого прапрадіда Крістіана Холмса, хірурга, інженера і винахідника. Він народився в Данії в 1857 році, був деканом медичного коледжу Цинциннаті в США, в цьому місті госпіталь названий його ім'ям.

 

Предок надихнув Холмс пов'язати життя з медициною, але стати лікарем не вийшло - в якийсь момент дівчина зрозуміла, що відчуває страх, коли бачить голку. Пізніше вона говорила, що це стало головною причиною запуску Theranos - компанії, що дозволяє брати аналіз крові з пальця, а не з вени, за допомогою невеликої голки.

 

Коли Холмс переїхала в Пало-Альто, щоб вступати до університету у Стенфорді, батьки надіслали їй копію «Роздумів» Марка Аврелія з повідомленням про те, що «життя повинна мати мету». Вона поступила на факультет хімічної інженерії.

 

У перший рік навчання Холмс просила декана Ченіннга Робертсона дозволити їй вхід в лабораторію, де займалися в основному студенти, які претендують на ступінь PhD. Глава факультету спочатку опирався, але студентка була наполеглива - кожен день чекала його біля дверей лабораторії і питала, коли він пустить її всередину. Тож Робертсон нарешті здався.

 

 

Влітку Холмс домовилася з адміністрацією Стенфорда, що зможе ходити на клас китайської мови. Після цього випросила стажування в Інститут генома в Сінгапурі, де вивчила поширену тоді в Азії атипову пневмонію. Вона дивилася, як беруть аналізи крові, і думала, що робити це можна інакше, більш сучасними способами.

 

Повернувшись в США, Холмс приступила до роботи.

 

«Елізабет по п'ять-шість днів практично не вставала з-за письмового столу», - згадує її мати Ноель Холмс. Результатом праці стала патентна заявка - пластир, який виділяє медичну речовину і стежить за змінами в крові. До нього можна приробити чіп від мобільного телефону і передавати дані лікарю. Вона показала її професору Робертсону.

 

У 19 років Холмс кинула університет, вклала гроші, які сім'я відклала на навчання, в свою компанію, і стала шукати інвесторів.

 

«Я знала, що мені доведеться поговорити мінімум з двома сотнями людей, щоб зацікавити хоча б одного з них. Тому я не переживала через відмови», - згадує Холмс.

 

 

Гроші

Насамперед вона запропонувала Робертсону стати її радником. Він уже допомагав декільком стартапам в сфері біотехнологій, але їх засновники були куди старші юної Холмс - тоді їй ледь виповнився 21 рік.

 

«У кожному поколінні з'являються один або двоє таких, як вона», - пояснював професор свою згоду.

 

До 2005 року Холмс залучила близько $ 6 млн, цього було недостатньо. Вона розуміла: щоб зробити прорив, потрібно забути про гроші, думка «як виплатити зарплату в наступному місяці» не повинна заважати роботі.

 

Для проведення клінічних випробувань потрібні тести, Холмс підписала контракти з фармацевтичними корпораціями, в тому числі з Pfizer і GlaxoSmithKline, її компанія почала діяти в якості їх підрозділів. Співпраця додала Холмс статусу, її проектом зацікавилися більш серйозні інвестори. До кінця 2010 року вона залучила $ 92 млн. Почалася спокійна робота над тестами.

 

Паралельно в раді директорів Theranos з'явилися колишні військові і чиновники: екс-глава Держдепу Генрі Кіссінджер, екс-міністри оборони і генерали. Обговорювалася близькість компанії до військово-промислового комплексу США, сама Холмс пояснює свій вибір професіоналізмом цих людей, хоча зізнається, що застосовує технології за межами цивільної медицини. Військову область вона вважає «важливою областю з точки зору потенціалу для збереження життів». Вона відчуває себе ображеною, коли чує, що члени ради директорів виступають лобістами.

 

 

 

 

 

 

 

Стратегія

 

Холмс увесь свій час приділяє компанії: рідко розважається, мало з ким спілкується, крім молодшого брата, який теж працює в Theranos. Вона не ходить на побачення і не брала відпустку останні десять років.

 

Ноу-хау компанії дозволяє всього по одній краплині крові, взятій з пальця, провести 30 тестів, використовуючи мікрофлюіди і нову технологію, яку Холмс тримає в секреті. Це швидше і дешевше, ніж в звичайних лабораторіях.

 

«Довгий час я навіть дружині своїй сказати не міг, чим я займаюся», - каже Робертсон.

 

Холмс вперше заговорила про свій проект лише через десять років роботи. Зараз американський ринок поділений між двома гігантами Quest Diagnostics і Laboratory Corporation of America. Але їх аналізи коштують дорожче, ніж аналізи Theranos. Наприклад, результати по холестерину в звичайній лабораторії обійдуться в $ 17, у Theranos - в $ 2,99.

 

За словами Холмс, 40% людей не здають приписаний лікарем аналіз крові, тому що бояться голок або не можуть оплатити високу вартість аналізів. Її мета - зробити так, щоб центри Theranos з'явилися в радіусі 5 км від кожного будинку в США, а потім почати світову експансію.

 

Велика удача - Холмс вдалося залучити в компанію 50-річного програміста Санні Балвані. Він працював в Lotus і Microsoft, відучився в Стенфорді і отримав MBA в Берклі. Холмс розуміла: для аналізу крові потрібно буде зробити серйозний софт. У 2009 році Балвані став президентом компанії. «Ми автоматизували процес від початку до кінця», - говорить він.

 

 

Зараз компанія пропонує більше 200 тестів, ліцензованих Федеральною комісією. Theranos уклав угоду з найбільшою аптечною мережею Walgreens, щоб побудувати тисячі центрів, починаючи з Каліфорнії і Арізони, що пропонують здати аналіз на місці. Результат можна побачити в додатку в той же або на наступний день. Холмс знає, що кров може розповісти про безліч порушень роботи організму - від підвищеного холестерину до раку - і процес перевірки повинен бути таким же безболісним, як покупка ліків в аптеці поруч з будинком.

 

 

Вона створює платформу для розвитку превентивної медицини. Сьогодні люди мають звичку відтягувати візит до лікаря і часто звертаються за допомогою, коли хвороба заходить вже занадто далеко, і її не можна вилікувати.

 

 

 

 

 

 

Перспективи

 

Холмс третину життя присвятила компанії, але проект все ще знаходиться на ранній стадії розвитку. Наступних 20 років їй вистачить для того, щоб зробити послугу доступною і масовою. Холмс вважає, що в житті повинна бути одна головна мета, тому нічим іншим вона займатися не збирається.

 

Сьогодні їй належить 18 патентів в США і 66 за межами країни. У Theranos майже 1000 співробітників, і компанія постійно розширюється.

Холмс часто стикається з критиками. Вони кажуть, що аналіз крові далеко не завжди вказує на захворювання, поставити діагноз і призначити лікування, спираючись тільки на ці дані, не можна.

 

 

Холмс це не бентежить - вона продовжує рухатися вперед. Компанія співпрацює з мережею медичних центрів Carlos Slim Foundation в Мехіко, які використовують Theranos для визначення діабету та інших захворювань, що піддаються лікуванню на ранніх статтях.

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.psy4future.com.ua/stiv-dzhobs-v-yubke-samaya-molodaya-zhenshh/

 

 

 

Переглядів: 755 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 22:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024