Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Лютий » 4 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - у 2015 р.
16:37
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - у 2015 р.

 

ПРАПОРОНОСЦІ  МИЛОСЕРДЯ

 

 

   

   Первинний осередок ТЧХ  у Львівському обласному Центрі служби крові

   зовсім невеликий. У ньому не більше 20 діючих членів, але робота, яку

   вони виконують, є однією з ключових у Червоному Хресті: саме тут

   звичайні громадяни стають донорами і, завдяки своєму милосердю,

   рятують життя пораненим із зони збройного конфлікту на Сході.

   

 

 

 

Ігор Горбаль, голова осередку Товариства, робить все можливе, щоб йти у ногу з часом. Його завжди підтримує у цих намірах головний лікар ОЦСК Ярослав Дяків. З великим почуттям громадянського обов'язку вони включилися у позапланову роботу, яку диктує загальна ситуація, що склалася на сьогодні в державі. А нині пора річних звітів і планування у первинних осередках Червоному Хреста, то клопотів додається таки чимало.

 

Головна турбота – збільшення числа донорів крові. Завдяки цим старанням, у 2015 р. було залучено до цієї благородної справи 22169 осіб, з них – 541 постійні активні донори, котрі здають по кілька разів на рік.

 

Дозволяється здавати кров не більше, ніж по 450 мл 5 разів впродовж року. Такі норми діють і на здачу крові методом плазмофорезу.

 

Крім того – терміни надто короткочасні: більше, ніж 18 днів кров зберігати не можна. Вона при нинішніх технологіях охолодження і зберігання - дуже швидко псується. 

 

Якщо норма одноразового забору 450 мл, то студентам рекомендували здавати не більше 350. Чимало молодих людей поверталися з Центру розчарованими: не відповідали параметрам типового донора. А вони – строгі.

 

Право на отримання дозволу на здачу крові мають особи від 18 до 55 років. Вага – не менше 60 кг. Перепоною можуть бути перенесені у минулому хвороби, зокрема: гепатит, туберкульоз, інші інфекційні захворювання.

 

Отже, кожен кандидат у донори зобов'язаний пройти опитування у лікаря – терапевта, який і дає дозвіл на дану процедуру.

 

Тим, хто вирішив стати донором крові, треба мати при собі паспорт громадянина України і дати дозвіл на занесення своїх персональних даних у реєстраційну карту.

 

Система «Автоматичний тромбоферез» дозволяє виконувати забір тромбоконцентрату, який добровольці здають для онкохворих дітей, котрі лікуються у Львівській обласній клінічній лікарні, що  по вул. Дністерській у Львові, та в інших лікувальних закладах.

 

Всього за 2015 рік вони виготовили 1020 доз тромбоконцентрату. Заготовлено ж донорської крові понад 10 тонн. Цей підсумок досягнено зусиллями всього колективу, як головного Центру служби крові у Львові, так і його філій у містах Сокалі та Дрогобичі, а також 23 відділень трансфузіології  у всіх ЦРЛ Львівщини.

 

Таке ж відділення створене і діє при обласній лікарні швидкої допомоги у Львові.

 

На запит Міністерства оборони торік передано 50 літрів крові та 20 літрів препаратів для лікування поранених у зоні збройного конфлікту на сході України, що поправляють здоров'я у військовому шпиталі №1120.

 

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

Переглядів: 552 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 07:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024