Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Лютий » 20 » Презентація каталога медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім .Б. Г. Возницького
20:53
Презентація каталога медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім .Б. Г. Возницького

 

КАТАЛОГ  ЕКСПОНАТІВ ДРІБНОЇ  ПЛАСТИКИ

 

 

 

 

Презентація каталога медальйонів і медалей

Львівської національної галереї мистецтв

ім .Б. Г. Возницького

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчора, 19 лютого 2016 року, у відділі Європейського мистецтва 14-18 ст. Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького (Палаці Потоцьких) відбулася презентація Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім.Б.Г.Возницького.

 

 

 

Презентація Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.

 

 

Колекція медалей, медальйонів і плакет, пов’язаних з Польщею, що зберігається у Львівській галереї мистецтв, налічує понад 1200 експонатів. Це твори як відомих, так і вже дещо призабутих митців – поляків, німців, французів, австрійців, італійців.

 

Вони були створені для відзначення політичних і державних подій, таких як коронації, шлюби, заручини польських монархів, народження членів пануючих родів.

 

Частина з них вшановує видатних поляків, заслужених перед країною політичною, культурною, освітньою, благодійною діяльністю або створена для вшанування історичних подій, з нагоди історичних або особистих ювілеїв.

 

 

Значення цієї останньої групи творів для зміцнення національного самовизначення польського суспільства,яке втратило політичну самостійність, неможливо переоцінити.

 

 

 

 

 

 

Автор Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького Ігор Хомин

 

 

Автором каталогу став головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, Ігор Хомин. Видання здійснене за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі.

 

 

 

 

 

Презентація Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.

 

 

“Ми з нетерпінням очікували це видання. Оскільки кожне опрацювання нашої збірки несе інформацію, ознайомлює як науковців, так і поціновувачів мистецтва з пластом національної збірки нашого музею.  Автором цієї багатолітньої праці є заслужений працівник культури України, головний зберігач Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин”, – сказала в.о. Генерального директора ЛНГМ ім.Б.Г.Возницького Лариса Разінкова відкриваючи презентацію каталогу.

 

 

Генеральний консул Республіки Польща Вєцлав Мазур - подякував всім, хто мав дотичення до укладання та видання каталогу.

 

 

 

 

Презентація Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.

 

 

Завідувач відділом міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Міхал Міхальский  нагадав про те що це ще Возницький запропонував співпрацю з поляками, про те що була ще публікація Етнографічноо музею, що публікують не тільки українські зібрання, але й книжки із зібраннями з  Франції, Щвеції і т.д.  Також пан Міхал дуже тішився, що співпраця має такий  наслідок, як виданий каталог.

 

 

Віце-директор королівського замку на Вавелі Єжи Петрусь подякував за запрошення, за співпрацю, за змогу побувати у Львові та його околицях, ознайомитися із замками.

 

 

 

 

Презентація Каталогу польських та з Польщею пов’язаних плакет, медальйонів і медалей Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького.

 

 

“Виданий каталог, є зразком найкращого фахового видання у Європі. Пані директор продовжує співпрацю започатковану її батьком за що їй дякуємо. Маю за честь, що моя інституція змогла внести певний вклад у видання цього каталогу. І ми маємо такий приклад, що співпраця наукова не має кордонів,” – сказав пан Єжи.

 

 

На завершення презентації слово взяв автор Каталогу, головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, Ігор Хомин. Він подякував всім, хто долучився до роботи над каталогом і допоміг йому побачити світ.

 

“Роботу над каталогом я розпочав біля 2000 року. Спочатку уклад робив сам, згодом послухав думки інших людей і довелося трохи переробити. В процесі роботи виробів свій принцип, який до цього часу застосовую при опрацюванні каталогу портретів і польського живопису,” – сказав він.

 

Також на презентації  чітко прослідковувалася загальна думка, що співпраці тільки розпочинається і найближчим часом варто чекати нових цікавих спільних проектів.

 

 

 

Наш коментар:

 

Коментар Василя ГУРМАКА  - Заслуженого діяча мистецтв України, професора ЛНАМ кафедри монументально-декоративної скульптури, члена президії Личаківської районної організації Товариства Червоного Хреста м.Львова.  

 

Подія, про яку йдеться у репортажі, є великою віхою не лише у польсько-українській дружбі, але і в мистецькому житті, зокрема в медальєриці. Каталог, випущений у світ стараннями автора і меценатів, дає розлогу картину історії і розвитку медальєрики у Речі Посполитій у довоєнний період.  Як автор посібника «Медальєрика», який вийшов у світ у 2015 р., можу запевнити, що Каталог - це дуже якісний і гарно виданий п. Ігорем Хоминим альбом, з чим ми його сердечно вітаємо! 

 

 

Фото – www.photo-lviv.in.ua

За джерелом:

http://photo-lviv.in.ua/kataloh-medaljoniv-i-medalej-lvivskoji-natsionalnoji-halereji-mystetstv-im-b-h-voznytskoho/

 

 

 

 

 

Переглядів: 863 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 22:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024