Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Лютий » 28 » У Львові відбувся круглий стіл «Об’єднаймось задля протидії туберкульозу»
11:33
У Львові відбувся круглий стіл «Об’єднаймось задля протидії туберкульозу»

 

ТУБЕРКУЛЬОЗ - ВИЛІКОВНИЙ

 

 

     

 

      24 лютого п.р., у конференц-залі готелю «Львів»

      відбувся круглий стіл «Об’єднаймось задля

      протидії туберкульозу».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Акція присвячена початку реалізації на Львівщині обласною організацією Ліги соціальних працівників України грантової програми «Покращення доступності послуг з протидії туберкульозу шляхом активізації місцевих громад та використання потенціалу АКСМ-стратегії» за фінансової підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Посилення контролю за туберкульозом в Україні».

 

Учасниками круглого столу були представники структурних підрозділів Львівської обласної державної адміністрації, Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького та науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров’я України, лікарі, зокрема, організатори охорони здоров’я, фтизіатри та інфекціоністи, працівники соціальних служб і засобів масової інформації, священики та представники релігійних організацій, громадські активісти.

 

Мета акції:

  • розробка рекомендацій та пропозицій щодо сприяння кращої поінформованості партнерів міжгалузевої співпраці у сфері охорони здоров’я, фахівців з актуальних медико-соціальних аспектів протидії туберкульозу;

 

  • напрацювання ефективних організаційно-методологічних підходів до залучення потенціалу Церкви та територіальних громад для вирішення проблеми;

 

  • укладання Меморандуму про здійснення спільних дій у сфері протидії туберкульозу в місті Львові та Львівські області.

 

 

 

 

 

 

Завідувач відділення Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Володимир Новосільський ґрунтовно висвітлив сучасні медико-соціальні аспекти протидії туберкульозу в Україні та Львівщині,  а також фактори, які впливають на його поширення. Зосередив увагу на динаміці захворювання, епідситуації по ТБ та ВІЛ/СНІДу в Україні, основних проблемах боротьби з епідемією туберкульозу та рекомендаціях ВООЗ "Як зупинити туберкульоз".                    

 

          

 

 

 

 

Актуальним питанням громадського здоров’я в Україні, в контексті реформування національної системи охорони здоров’я, теорії та практики реалізації адвокаційного, комунікаційного та соціально мобілізаційного супроводу протидії туберкульозу присвятив свій виступ головний лікар Львівського обласного центру здоров’я Юрій Островерха.

 

Зокрема, ним було підкреслена важливість  об’єднання зусиль влади, медичної галузі та ресурсів громадянського суспільства для забезпечення результативної міжсекторальної взаємодії в боротьбі з туберкульозом. Цікавими були приклади позитивного вітчизняного досвіду вирішення проблем у сфері громадського здоров’я, зокрема, участь Церков і релігійних організацій України у боротьбі з поширенням епідемії ВІЛ/СНІДу та роботі з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІДом.  

 

 

 

 

 

 

Планами та особливостями організаційного і методологічного підходу до реалізації проекту «Покращення доступності послуг з протидії туберкульозу шляхом активізації місцевих громад та використання потенціалу АКСМ-стратегії»,  поділився з присутніми голова Львівської обласної організації Ліги соціальних працівників України Ярослав Коваль: «Основними завданнями Проекту є інформування населення та консолідація зусиль, знань і навичок щодо запобігання поширенню туберкульозу, а також залучення ресурсів релігійних громад, благодійних та донорських коштів для заохочення груп ризику пройти обстеження на туберкульоз і посилення їх прихильності їх подальшого контрольованого лікування».     

 

 

          

 

 

 

Директор Перемишлянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Іван Шалапський наголосив на ролі місцевого самоврядування та дії територіальної громади у сфері протидії туберкульозу. З його виступу присутні дізналися про цікавий досвід роботи соціального комітету з протидії туберкульозу, який створений  в Перемишлянській районній державній адміністрації.

 

 

 

 

 

 

 

 

Після перерви відбулася жвава дискусія учасників круглого столу. Питання подальших кроків з реалізації цілей проекту обговорювалися представниками духовенства, релігійних об’єднань, громадських організацій. Обговорення завершилось прийняттям Меморандуму «Про здійснення спільних дій у сфері протидії туберкульозу у місті Львові та Львівській області».

 

 

 Довідково:

 

Патронажна медична служба Львівської ОО ТЧХ України також бере участь у програмі боротьби з туберкульозом.

 

 

 

 

 

 

«30 сестер медичних патронажних працювали минулого року за програмою Глобального Фонду, виконували соціальний супровід хворих МРТБ», - зазначив у своїй доповіді 22 лютого на засіданні президії Червоного Хреста Львівщини Валентин Мойсеєнко, голова Львівської ОО ТЧХ України. У цьому році така співпраця буде продовжена.

 

 

Фото – www.health-loda.gov.uа

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4879.html

 

Переглядів: 763 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024