Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Березень » 1 » 1 березня - Всесвітній день імунітету
15:26
1 березня - Всесвітній день імунітету

 

 

ЩИТ  ОРГАНІЗМУ  ПРОТИ  НЕДУГ

 

 

 

Всесвітній день імунітету відзначається медичною

громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації

Охорони Здоров’я з 2002 року з метою покращити

поінформованість населення про значення, особливості

функціонування імунної системи та способи

її зміцнення, насамперед, шляхом корекції способу

життя.

 

 

 

 

Слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає - звільнення. Імунітет - здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму.

 

Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

 

За даними Асоціації клінічних імунологів, у різних країнах світу від 8 до 15% населення мають порушення імунної системи. Загальну тенденцію до підвищення імунозалежної захворюваності пов'язують з дією чинників довкілля, зокрема з погіршенням екологічної ситуації.

 

Крім того, через дію низки факторів (стрес, метаболічні порушення, гіподинамія тощо) загальна імунологічна опірність популяції поступово знижується, що проявляється зростанням імунозалежних захворювань.

 

Не можна забувати про величезне значення лімфотропних вірусних інфекцій, що пригнічують безпосередньо клітини імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ. Існує також багато інших збудників: вірус Епштейна-Барра, що  персистує у В-лімфоцитах; віруси герпесу 6, 7 типів; віруси гепатитів В і С, що пригнічують Т-лімфоцити та інші. Останнім часом спостерігається підвищення частоти імунодефіцитів, аутоімунних, алергічних, імунопроліферативних захворювань, зокрема лімфом. Всі ці патології вимагають тривалого і дороговартісного лікування.

 

Проявами порушень у роботі імунної системи є часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м'язах, збільшені лімфовузли. Крім того, до явних ознак імунодефіциту відносять часті рецидиви або хронізацію захворювань, зокрема отоларингологічних, гінекологічних тощо. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, частий біль голови, появу висипань на шкірі.

 

Всесвітній день імунітету – це ще одна можливість нагадати, що всі чинники, пов'язані зі здоровим способом життя - здоровий сон, дозовані фізичні навантаження, повноцінне збалансоване харчування, відмова від шкідливих звичок - позитивно позначаються на стані захисних сил організму та дозволяють прожити здорове і повноцінне життя.

 

 

Довідково:

 

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з імунології Христина Ліщук-Якимович, спеціалізовану імунологічну допомогу населенню області надіє регіональний медичний центр клінічної імунології та алергології, що входить до складу Львівського обласного клінічного діагностичного центру.

 

Лікарі-імунологи тісно співпрацюють з фахівцями обласних установ – ревматологами, неврологами, онкологами та іншими спеціалістами.

 

Протягом 2015 року центром було проконсультовано 3698 пацієнтів, в результаті чого було виявлено первинні імунодефіцити у 10 пацієнтів, а також ті чи інші вторинні імунодефіцитні порушення - у 3200 пацієнтів. Зокрема, серед вторинних імунодефіцитних станів зареєстровано 1156 алергічних, 1101 – аутоімунних   захворювань та 18 злоякісних новоутворів.

 

Кількість пацієнтів, шо отримали у 2015 році імунотропну (імуномоделюючу, імуносупресивну, імуностимулюючу) терапію становить 2620.

 

За словами Христини Ліщук-Якимович, в напрямку покращення надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам важливо розвивати лабораторно-діагностичний напрямок роботи, в першу чергу з метою раннього виявлення хворих на вроджені та вторинні імунодефіцити, вірусні та бактеріальні інфекції, що дасть можливість уникнути формування ускладнень у таких пацієнтів.

 

Окрім того, необхідною є активізація співпраці з лікарями акушерами-гінекологами у зв'язку з почастішанням виявлення імуно-репродуктивних проблем серед жіночого населення області.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом;

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/4885.html

 

Переглядів: 558 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024