Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Березень » 8 » Сьогодні 8 березня – для когось Міжнародний жіночий день, а для когось – просто свято весни і вічної жіночності
10:06
Сьогодні 8 березня – для когось Міжнародний жіночий день, а для когось – просто свято весни і вічної жіночності

 

ШЛЯХ - ДО ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ

 

 

 

 

День 8 березня – для когось Міжнародний жіночий день,

а для когось – просто свято весни і вічної жіночності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історія цього Дня бере початок ще з кінця ХІХ століття. Хотів би того хто, чи не хотів, але його підвалини – політичні, а засновницями його були активні небайдужі жінки, котрі виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому, маскулінному світі. Історично так сталося, що на початок новітнього часу, становище жінок було критичним.

 

На початок ХХ століття у переважній більшості країн світу жінки вважалися нижчими в інтелектуальному розвитку за чоловіків, неспроможними ухвалювати рішення, тим більше - брати участь у політичному, державотворчому процесі.

 

Звісно, авторами таких упереджених і цілком безпідставних висновків і узагальнень були ті ж таки чоловіки. Що б ми не взяли: освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки. Це був мур, вищий й товстіший за Берлінський або ж Великий китайський, і пробити його було дуже непросто.

 

Перші жінки-лікарі, освітяни, науковці, політики, бізнес-вумен – всі вони були схожі на тих відчайдухів, котрі, набравшись надзвичайної мужності та волі, наважились вирватися за межі гендерної сегрегації, якою, по суті, були ліжко і кухня.

 

Адже завжди спочатку з’являються перші – найсміливіші, ті, за якими йде решта, ті, які торують шлях, вказують вектори руху. Сьогодні, абстрагувавшись від пролетарсько-соціалістичного походження цього Дня (хоча забувати цього теж не варто, адже нічого - ні страшного, ні сороміцького в цьому нема), варто згадати тих, хто був першими.

 

Отже: перша жінка-медик – американка Елізабет Блекуелл. У 1849 році вона стала першою жінкою доктором медицини у світі. У Європі першою жінкою-лікарем стала українка Софія Окуневська -Морачевська і сталося це у 1895 році.

 

Перша жінка-авіатор – американка Амелія Ергарт, яка вперше піднялася в небо у 1920 році, а згодом встановила чимало рекордів, зокрема, у 1932 році перелетіла через Атлантику.

 

Перша в світі жінка прем’єр-міністр - Сірімаво Бандаранаїке. Вона очолила уряд Шрі-Ланки у 1960 році (Індіра Ганді у цьому списку друга). Першою в світі жінкою президентом стала Марія Естела Мартінес де Перон, яку обрали на цей пост виборці Аргентини у 1974 році (до речі, вона ще жива, нещодавно їй виповнилося 85 років).

 

У космос жінка вперше полетіла у 1963 році – як відомо, це була росіянка Валентина Терешкова.

 

А ось на Еверест жіноча нога ступила пізніше – у травні 1975 року – японка Дзюнко Табеї підкорила не тільки найвищу вершину світу, але й ще сім піків світу…

 

Сьогодні найліпше жінкам ведеться в Скандинавських країнах – там існує справжнє рівноправ’я між статями: однакова заробітна платня (подібного немає навіть у Британії, Німеччині чи, приміром, у США, де чоловіки зазвичай отримують більше), рівне представництво в органах законодавчої та виконавчої влади тощо.

 

Україні до стандартів, за якими живуть скандинавські країни, ще дуже далеко, але опускати руки не треба. Просто варто пам’ятати, що про виконання обов’язків з тебе питають, а ось коли йдеться про твої права, тоді воліють не згадувати.

 

Отже, власні права жінкам треба відстоювати. На срібній таці їх - не подадуть! Ба, навіть на простому блюдечку! Хто не згоден – нехай втішається мімозою…

 

 

Довідково

 

Виникло це свято як день боротьби за права жінок. 8 березня 1857 року в Нью-Йорку зібралися на маніфестацію робітниці швейних та взуттєвих фабрик. Вони вимагали 10-годинний робочий день, світлі та сухі робочі приміщення, рівну з чоловіками заробітну плату. Працювали в той час жінки по 16 годин на добу, отримуючи за свою працю копійки. Чоловікам після рішучих виступів вдалося добитися введення 10 годинного робочого дня. На багатьох підприємствах в США виникли профспілкові організації. І ось, після 8 березня 1857 року утворилася ще одна – вперше її членами стали жінки. У цей день у багатьох містах Нью-Йорка сотні жінок вийшли на демонстрацію (масову ходу), вимагаючи надання їм виборчого права.

У 1910 році на Міжнародній конференції жінок-соціалісток в Копенгагені, Клара Цеткін виступила з пропозицією про святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня, яке прозвучало, як заклик до всіх жінок світу включитися в боротьбу за рівноправ’я. Відгукуючись на цей заклик, жінки багатьох країн включаються в боротьбу проти злиденності, за право на працю, повагу до своєї гідності, за мир. В 1911 році це свято вперше відзначалося 19 березня в Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. Тоді більш мільйона чоловіків і жінок взяли участь в маніфестаціях. Крім права обирати і займати керівні посади, жінки домагались рівних виробничих прав з чоловіками.

Міжнародний жіночий день 8 березня з перших років Радянської влади став державним святом. У 1965 році 8 березня в СРСР стало вихідним днем. А в 1977 році свято стало дійсно міжнародним – ООН прийняла резолюцію 32/142, закликавши всі країни проголосити 8 березня днем боротьби за жіночі права – Міжнародним жіночим днем. Існував і його святковий ритуал. Цього дня на урочистих заходах держава звітувала перед суспільством про реалізацію державної політики у відношенні жінок. Поступово Міжнародний жіночий день в країні губив своє політичне забарвлення.

Після розпаду Радянського Союзу день 8 березня лишився в переліку державних свят. Відзначається Міжнародний жіночий день і в країнах СНД: в Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизії, Молдавії, Таджикистані, Туркменії, Україні, Білорусії як Міжнародний жіночий день; в Узбекистані як День матері; у Вірменії його відзначають 7 квітня, як День материнства і краси.

Цікаві факти:

  • Свято жінок було ще у стародавньому Римі. Існував день, в який вільно народжені жінки отримували подарунки від своїх чоловіків, а рабині мали щось на зразок вихідного – господині будинку дозволяли їм в цей день відпочивати. День солідарності жінок!
  • 8 березня є національним вихідним також в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не «міжнародних», а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.
  • У Сирії 8 березня відзначають День Революції, а в Ліберії – як День пам’яті полеглих.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.ukrinform.ua/rubric-chas-podiji-lyudi/1977016-8-berezna-pamatni-dati.html#

 

 

Переглядів: 582 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 16:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024