Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Березень » 21 » До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом: Червоний Хрест Тернопільщини – учасник прес-конференції
15:26
До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом: Червоний Хрест Тернопільщини – учасник прес-конференції

 

ПОБОРОТИ  ТУБЕРКУЛЬОЗ, ОБ'ЄДНАВШИСЬ

 

 

 

Червоний Хрест Тернопільщини – учасник

тематичної прес-конференції з нагоди

Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«90% туберкульозних хворих на Тернопільщині повністю виліковуються», - було повідомлено журналістам на прес-конференції.

 


Такі дані оприлюднив головний лікар КУТОР «Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер», головний позаштатний спеціаліст-фтизіатр департаменту охорони здоров'я Вадим Рудик під час сьогоднішньої, 18 березня, тематичної прес-конференції з головними фтизіатрами Тернопільщини спільно з представниками ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського, Держсанепідслужби у Тернопільській області, «Центру здоров’я», Тернопільської організації Товариства Червоного Хреста України та представниками мас-медіа Тернопільщини.


Захід вкотре, традиційно напередодні Всесвітнього та Всеукраїнського днів боротьби з туберкульозом, проведено у конференц-студії «Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансері».

 


- Тернопільщина справді займає перше місце в Україні завдяки ефективності лікування туберкульозу: 90% пацієнтів з діагнозом туберкульоз (ВДТБ), котрі завершили основний курс лікування, - мають позитивний результат – продовжив Вадим Дмитрович.

 


Головний лікар КУТОР «Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер» деталізував підсумки фтизіатричної служби за минулий рік та перспективи цьогоріч.

 


«У 2015 році загальне фінансування на забезпечення медзакладів фтизіатрії становила субвенція 57 млн.грн 87 тис.грн.  Воно було найбільшим за останні роки».

 

 
Проаналізувавши ліжковий фонд восьми закладів СТМО «Фтизіатрія», він констатував про скорочення 50 ліжко-місць у 2016 році. І тому на сьогодні спільно ліжко-місцями «Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру» хворі та туберкульоз лікуватимуться на 370 ліжко-місцях по області.

 


Таку необхідність скорочення ліжкового фонду головний фтизіатр пояснив результатами конкретного аналізу виконання ліжко-днів з 2010 року і до сьогодні, всеукраїнськими показниками забезпеченості ліжко-днями (4,04 при обласному 4,69), а також рішенням, регламентованим урядовою постановою від 25 листопада 2015 року № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення».

 

 


 

 

Про те, що «завдяки дії державної програми, стовідсотково забезпечено централізовану поставку протитуберкульозних препаратів першого та другого ряду», зазначив Вадим Дмитрович у своєму виступі. Пацієнти ж за свої кошти купляють лише ті препарати, які застосовуються у лікуванні супутніх захворювань, поєднаних з туберкульозом.


Про те, що «цьогоріч усі заходи в рамках місячника боротьби з туберкульозом, в тому числі, і проведення тематичної пресс-конференції, проводяться під гаслом «Об'єднуймось, щоб покласти край туберкульозу!» («Unite to End TB!») повідомила заввіддом КУТОР “Центр здоров’я” Галина Зот. 

 


- Цей динамічний і об'єднуючий заклик партнери і зацікавлені сторони обрали за сильний і практичний слоган цьогорічної кампанії, який спонукає до активної мобілізації на місцях і водночас заохочує до адвокації на високому рівні – продовжила Галина Григорівна - Місячник боротьби з туберкульозом в Тернопільській області спрямований на масову просвітницьку протитуберкульозну кампанію. 

 


Вона повідомила про традиційне проведення на Театральному майдані міста 24 березня – у Всесвітній день боротьби з туберкульозом – інформаційно-профілактичної акції, під час якої безкоштовно обстежуватимуть бажаючих. Захід відбуватиметься за сприяння департаменту охорони здоров’я, КУТОР «Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер», КУТОР «Центр здоров’я» та студентів-волонтерів Тернопiльського державного медичного університету ім. I.Я. Горбачeвського.

 

 

Галина Зот також проінформувала стосовно минулорічних підсумків акції, зокрема про те, що «минулоріч впродовж двох днів акції 715 жителів та гостей Тернополя змогли безкоштовно пройти обстеження на 2 цифрових флюорографах обласного протитуберкульозного диспансеру, 25 осіб лікарями – фтизіатрами було скеровано для подальшого обстеження і лікування за місцем проживання».

 

 

 

 


 

 

 

До слова, туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію.

 

Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається: кашель, що триває понад 2-3 тижні; рясне потовиділення вночі; слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

 

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.
Крім зазначених категорій осіб, що мають підвищений ризик до цієї хвороби, на туберкульоз, можуть захворіти особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном тощо.

 


За словами, заступника головного лікаря з лікувальної роботи «Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру» Тетяни Романів, «станом на сьогодні понад 40% захворівших туберкульозом – це непрацюючі особи працездатного віку, майже 20% - споживачі наркотичних засобів та ін’єкційних наркотиків».


Медик деталізувала епідситуацію в області за минулий рік та реалізацію заходів протидії туберкульозу у цьому році.

 


- У 2015 році у 111 чоловік виявлено рецидиви захворювання, тоді коли у 2014 році цей показник складав 127 осіб. Відповідно захворюваність серед всього населення з рецидивами зменшилась з 57,4 до 50,1 на 100 тис. населення.


Впродовж останнього п’ятиріччя на Тернопільщині захворюваність має тенденцію до зниження, яка, власне, продовжилась і у 2015 році. Минулоріч захворюваність на туберкульоз знизилась на 18,2%. Так, за 2015 рік по області взято на диспансерний облік всіма формами активного туберкульозу 409 осіб проти 500 за попередній рік. 

 


Окрім Тернопільщини, низькі показники захворюваності лише на Чернівеччині, Харківщині та у Києві. Стосовно області, то найменше хворіють на туберкульоз у Бучацькому, Гусятинському, Шумському районах, а також на Монастирищині, Лановеччині та Кременеччині (див табл.на фото – авт.).

 


На Тернопільщині продовжують реєструвати випадки мультирезистентного туберкульозу та поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.

 

 

 


 

 

 

Фтизіатри не приховують того, що проблемним і таким, що потребує негайного вирішення є те, що в області продовжують реєструвати випадки мультирезистентного туберкульозу та поєднання туберкульозу з ВІЛ-інфекцією. 

 


- Якщо у 2014 році було зареєстровано 136 хворих з мультирезистентним туберкульозом, у 2015 році – 124, з яких двадцять двоє є ВІЛ-інфікованими – повідомила під час свого виступу Тетяна Романів.

 


Сумна картина смертності від туберкульозу – майже 89% померлих - чоловіки. За словами Тетяни Віталіївни, показник смертності від усіх форм туберкульозу є майже незмінним порівняно з попередніми роками та навіть цей показник є одним із найнижчих в Україні.

 


На 3,1% зросла питома вага деструктивних форм туберкульозу і наразі залишається великою - 43.4%. Це говорить про те, що потрібно працювати над своєчасним виявленням хворих на туберкульоз та підвищенням ефективності рівня профілактичних заходів.

 


Під час круглого час фтизіатри обговорили проведення туберкуліно-діагностики. Рівень його досяг лише 16,4%. «Масштаб проблеми відсутності вакцинації – виявлення запущених форм туберкульозу серед дітей у майбутньому» - так пояснила головний позаштатний дитячий спеціаліст-фтизіатр ДОЗ ТОДА Світлана Мадич.

 


Вона повідомила таку річ: «у 2015 році на Тернопільщині виявлено туберкульоз у сімох дітей (в 2014 – одна дитина) та двох підлітків (в 2014 – дванадцятеро). В тому числі надано лікування одинадцятимісячній дитині, що захворіла на туберкульоз та річній дитині - з мультирезистентний туберкульозом. У шести з цих семи дітей -  контактний туберкульоз».

 


- Не зважаючи на зниження смертності серед дітей, фтизіатри стурбовані тим, що не вдалося провести туберкулінодіагностику 74% дітям у 2015 році та 86% дітям у 2014 році через відсутності вакцин. Тобто, три чверті немовлят були виписані з пологових відділень без вакцинації БЦЖ – акцентувала Світлана Василівна. - Масштаб проблеми у тому, що це означає, що у майбутньому можуть бути виявлені такі запущені форми туберкульозу як міліарний туберкульоз та туберкульозний менінгіт серед дітей чи в їх подальшому дорослому житті. 

 


На тому, що «абсолютно здорових дітей - обмаль, відтак при контакті із бацилярним хворим діти зі зниженим імунітетом мають високий ризик заразитися туберкульозом» акцентувала увагу присутніх Світлана Мадич.


Попри зниження захворюваності серед дорослого та підліткового населення, викликає стурбованість стан впровадження профілактичних заходів щодо своєчасного виявлення хворих шляхом туберкулінодіагностики, бактеріоскопічних та флюорографічних обстежень.

 


Недостатнім є рівень охоплення населення флюорографічними оглядами. У 2015 році лише майже половина із тисячі дорослого та підліткового населення пройшли флюорографію.

 


Цьогоріч зусилля фтизіатрів будуть спрямовані на виявлення туберкульозу на ранніх стадіях, який є не таким епідеміологічно небезпечним в середовищі.

 


Вони повідомили, про те, що «на туберкульоз можуть захворіти навіть особи з міцним імунітетом при масивному попаданні збудника захворювання в організм. Такі ситуації зазвичай виникають при близькому контакті з хворою на активний туберкульоз людиною через кашель, чхання, при розмові або попаданні в організм великої кількості повітря, яке заражене мікобактерією туберкульозу. Зараження може відбутися в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на туберкульоз людина, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрі та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей».

 


Заввіддом «Центру здоров’я» Галина Зот закликала тернополян та жителів області бути на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких.


Що дає співпраця медичного університету з практикуючими фтизіатрами та роль майбутніх спеціалістів – лікарів сімейної медицини розповіла професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії Тернопільсткого ДМУ ім.І.Я.Горбачевського Світлана Корнага.

 


Вона деталізувала про те, що є тісні напрацювання медуніверситету та «Тернопільського обласного протитуберкульозного диспансеру» в плані розробок програм стосовно перебігу захворювання туберкульозу в поєднанні з ВІЛ-інфекцією та захворювання туберкульозу в поєднанні з серцевими хворобами.

 

 

 

 

 

 

 

Про роль інформаційно-пропагандистської роботи серед міського та обласного населення розповіли голова Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександра Бригадир та головна медична сестра, керівник патронажної служби Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста Марія Кокіс.

 


Вони деталізували інформацію щодо програми «Посилення надання якісної амбулаторної допомоги хворим на мультирезистентний туберкульоз» за фінансової підтримки Глобального фонду. 

 


- 34 пацієнтів – продовжила Марія Миколаївна - наразі обслуговуються в рамках діючої програми. Квота до кінця року становить 67 осіб.

 


Також вони розповіли про участь патронажної служби Червоного Хреста у супроводі пацієнтів на амбулаторному етапі.

 


Про те, що «не все благополучно з проведенням вакцинації БЦЖ» розказала лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Світлана Маціпура.

 


Вона зазначила, що «минулоріч не було вакцин для вакцинації дитячого населення. У 2015 році – вакциновано лише 26% дітей, ревакциновано - 7,8%.

 


Насамкінець, Вадим Рудик висловив вдячність насамперед, міським, обласним та районним ЗМІ, які активно долучаються до висвітлення інформації профілактичного змісту. Фтизіатри відповіли на ряд запитань журналістів.

 

 

 

 


 

 

 

Наразі, основними завданнями протидії туберкульозу фтизіатри на рівні загальної медичної мережі назвали: покращення своєчасного виявлення хворих на туберкульоз шляхом виконання планів туберкулінодіагностики, флюорографічних та бактеріоскопічних обстежень; забезпечення організації належним чином місця збору мокротиння та транспортування матеріалу для досліджень з ФАПів, амбулаторій, дільничих лікарень в лабораторії першого рівня; забезпечення контрольованого лікування кожного хворого на амбулаторному етапі; своєчасне введення хворих на туберкульоз в державний реєстр; забезпечення реалізації виділених путівок на санаторно-курортне оздоровлення в санаторії МОЗ та області; забезпечення спільно з товариством Червоного Хреста медико-соціального супровіду хворих з мультирезистентним туберкульозом, які лікуються за кошти Глобального фонду.

 


На рівні протитуберкульозних закладів важливим є: забезпечення вимог інфекційного контролю; оптимізація мережі та ліжкового фонду фтизіатричної служби; впровадження нових підходів до фінансування та реалізації заходів по економії бюджетних коштів; забезпечення стаціонарного лікування виключно хворих з наявними показами до госпіталізації відповідно до вимог УКММД.

 


Спікери прес-конференції одноголосно зазначили - туберкульоз є цілковито виліковним за умов вчасного звернення до лікарів та ретельного лікування.

 

 

Світлана Гуменна, 
прес-служба ДОЗ ТОДА

 

 

Фото - прес-служба ДОЗ ТОДА

За джерелом:

https://www.facebook.com/169364999929865/photos/pcb.439777942888568/439777816221914/?type=3&theater

 

 

 

Переглядів: 856 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 17:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024