Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Березень » 25 » Мистецтво і милосердя: У Косові відкрилася виставка Народного художника України Володимира Одрехівського
23:25
Мистецтво і милосердя: У Косові відкрилася виставка Народного художника України Володимира Одрехівського

 

 

        ОБРАЗИ  І  ГАРМОНІЯ

 

       

       У Косові, що на Прикарпатті, 16 березня

       у філіалі Коломийського музею народної

       творчості Гуцульщини та Покуття

       відкрилася виставка Народного

       художника України Володимира

       Одрехівського, експонати якої виконані

       у бронзі

 

 

 

 

 

 

 

Народний художник України Володимир Одрехівський працює в ділянках монументальної, декоративної та станкової скульптури, досліджує проблеми сучасного мистецтва.

 

 

 

 

 

 

В активі художника - понад 250 станкових і 50 монументальних творів, які встановлені в Україні і за її межами.

 

 

 

 

 

 

Про це нам розповів Заслужнений діяч мистецтв України, професор кафедри декоративно-монументальної скульптури ЛНАМ, член президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова Василь Гурмак (на знімку - крайній зліва), учасник відкриття виставки Володимира Одрехівського (на знімку - другий з лівого краю) у м.Косові на Прикарпатті.

 

 

 

 

 

 

Виставка Одрехівського в Косові сформована з двох основних частин. У першому  залі представлені роботи з циклів «Народження світла», «Дороги», «Пори року» та інші.

 

 

 

 

 

 

У другому залі представлені роботи останніх років: «Початок», «Сім'я», «Крик», «Літо», «Вечір» та інші.

 

 

 

 

 

 

 

За словами художника, композиції 2014-2015 років - це художні натхнення, джерелом яких є виключно насичені драматичні події, які увірвалися в наше сьогодення.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Колосально загострилося відчуття неповторності кожної миті життя, цінності кожної людської особистості, - каже скульптор. - Нас труснуло пережитої в реальному часі величчю людського духу, самопожертвою в боротьбі за правду і свободу»

 

 

 

 

 

 

 

Багато скульптур в експозиції є про необхідність пошуку нового балансу, рівноваги духовного стану людини в гострих умовах між існуванням і небуттям . Звідси, мабуть, і «Відродження», «Одкровення», «Перевага», «Земля» і «Небо».

 

 

 

 

 

 

Композиції з циклів «Народження світла» і «Дороги», такі як «Метаморфози», «Переформатування», «Очікування ранку» та інші, - це твори з тяжінням до стародавніх ідеалів загальної гармонії людини і оточуючих, до філософсько-етичного дослідження еволюції людської душі, твори з твердженням віри в силу духовного світла, пошуку свого шляху до простого, правдивого і великий.

 

 

 

 

 

 

Скульптурні композиції Володимира Одрехівського на виставці можна оглянути до 5 квітня у Косові.

 

 

 

 

 

Довідково:

 

Володимиро  Одрехівський - живе і працює у Львові. Народний художник України. Заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри монументально - декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв, член Національної Спілки художників України, кандидат мистецтвознавства, лауреат Львівської' обласної премії у галузі мистецтва ім. І. Труша, паст-президент Ротарі клубу «Львів-Леополіс».

 

Володимир  Одрехівський народився у 1955 році у Львові. У 1977 році закінчив ЛДІПДМ {тепер - Львівська національна академія мистецтв), у 1983 році - аспірантуру Ленінградського вищого художньо - промислового училища ім. В. Мухіної, у 1984 році захистив кандидатську дисертацію в Санкт-Петербурзькій академії мистецтв імені І. Рспіна, у 1992 році стажувався у Вищій мистецькій школі у Парижі.

 

 

 

 

 

 

Митець виконав понад 200 скульптурних творів для інтер'єру. Він - учасник художніх виставок:

-  понад сорока персональних, найзначніші з яких: Український дім, Київ, 2005; Національний музей. Львів. 1996, 2003, 2010. 2012. 2015: 5-а і 1 -а Мерії Парижу, Франція, 2003 і 2004; Великих скульптурних салонів, Київ, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012;

-  понад двадцяти національних і понад тридцяти художніх Салонів у Франції.

Нагороджений міжнародними мистецькими відзнаками, серед яких:

-  "Спеціальний приз за скульптуру" (Салон мистецтв, 1995, Шампань сюр Уазе, Франція);

-  Срібна медаль (40-ий Міжнародний салон мистецтві 1996, Безьє, Франція },

-  1-й приз за скульптуру (Салон мистецтв, 1996, Буржуа Жалю,Франція),

-  1-а премія (Міжнародний симпозіум по скульптурі, 1997, Монт Дофен .Франція).

Скульптор реалізував в Україні та за її межами більше 50 об’єктів у ділянці публічної скульптури. Найвагоміші - це монументи Т.Шевченку у м, Афіни (Греція. 20ТО) та в м.Севастополь (2003), "Будителі" (Т.Шевченко. і. Франко, Л. Українка) у місті Стрий Львівської області (1995), паркові композиції' „Сім'я" (2007), “Мрія" і „Чекання" (1999) у м. Віллєн сюр Сен (Франція).

 

 

 

 

 

 

Низка робіт В. Олрехівського знаходиться у зібраннях Міністерства культури України, Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, Львівської галереї мистецтв ім. Б. Возницького, у Посольстві України в Аргентині, меріях України і Франції, відомих музеях, галереях і приватних колекціях України, Франції, Англії, США, Канади та інших країн. Авторська робота В.Одрехівського вибрана Міжнародним фондом „Україна 3000" як спеціальна нагорода „За розвиток національного кінематографу", яка щорічно вручається на Міжнародному кінофестивалі „Молодість” у Києві.

 

 

 

 

 

 

Творчість митця високо оцінена у мистецьких колах на Батьківщині та поза її межами, опубліковано понад 100 схвальних відгуків в українській та понад 50 у французькій пресі, періодиці та літературі. Володимира Одрехівського запрошено до участі у відомому міжнародному мистецькому проекті "Словник живописців, скульпторів, рисувальників і граверів всіх часів і всіх країн” (Е. Ben&at. GROND, Paris, 1999).

 

 

www.odre.com.ua

www.fqceboQk.com/VolodymyrOclrelchfvskyy

E-mail: studio@odre.com.ua

 

 

 

Фото - Василя Гурмака

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 882 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 01:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024