Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Квітень » 5 » У Львові під час обстеження на гепатит С громадськість зустрілася з керівництвом охорони здоров'я міста й області
15:39
У Львові під час обстеження на гепатит С громадськість зустрілася з керівництвом охорони здоров'я міста й області

 

ГЕПАТИТ С: ГРА НА ВИЖИВАННЯ

 

 

 

 

«Смертельний вирок»: лише 10% хворих, котрі

терміново потребують лікування від гепатиту С,

зможуть отримати його за державні кошти!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, сьогодні, 5 квітня , на пл. Ринок біля будівлі Львівської міської ради  ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», Альянс громадського здоров’я, Міжнародний фонд «Відродження», ЛОБФ «Медицина і право» спільно з Управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, БФ «САЛЮС», Комісією з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації провели Всеукраїнську акцію «Гепатит С: гра на виживання», яка покликана донести до органів влади на національному та місцевому рівнях, а також ЗМІ, нагальну проблему щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С (ВГС).

 

 

 

 

 

 

Було проведено прес-брифінг за участю Директора Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Богдана Чечотки та Начальника Управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимира Зуба.

 

 

 

 

 

 

На площі Ринок проводила консультації бригада мобільної амбулаторії Іveco АА 5396 ОР, де всі охочі змогли отримати фахові поради щодо діагностики та лікування ВГС, а також спеціальні бланки для обстеження.

 

 

 

 

 

Під час акції представники влади відзначили те, що у Львівській області ухвалено Рішення Львівської обласної ради від 16.02.2016 р. «Про затвердження Комплексної програми надання медичної допомоги мешканцям Львівської області на 2016 рік», в якій вперше виділено кошти на лікування хворих осіб з гепатитом В, С в межах напряму «Діагностика, лікування та реабілітація осіб, які постраждали внаслідок (під час) Революції Гідності та антитерористичної операції» в сумі 3 млн. 300 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

Також зазначалось про можливості перегляду бюджету і виділення додаткових коштів на придбання курсів лікування, а також ухвалення загальної обласної програми щодо гепатиту С.

 

 

Громадянське суспільство сподівається на співпрацю з органами влади та зацікавлені в ефективному використанні бюджетних коштів на подолання епідемії, адже ціною цього питання є людське життя.

 

 

Ситуація з епідемією ВГС стає все загрозливішою і зрозуміло, що лише поєднання коштів державного і місцевого бюджетів зможуть сприяти лікуванню більшої кількості мешканців Львівщини.

 

 

Станом на жовтень 2015 р. у Львівській області на диспансерному спостереженні з діагнозом «Хронічний вірусний гепатит «С»» перебувало 1146 пацієнтів, з них потребувало лікування 560 хворих.

 

 

Цими днями аналогічні акції відбуваються в багатьох областях України, аби спонукати органи влади переглянути бюджети і виділити додаткові кошти на закупівлю курсів лікування вже з місцевих бюджетів.

 

 

 

 

 

 

За офіційними даними, на диспансерному обліку в Україні стоїть 73 тисячі хворих на вірусний гепатит С, з них не менше 40 тисяч потребують нагального лікування. Але ця цифра жодним чином не відображає реальної ситуації з поширенням епідемії. За оцінками ВООЗ понад 5% людей в Україні інфіковані ВГС, а це понад 2 мільйони громадян!

 

 

 

 

 

 

Люди з вірусним гепатитом С, лікарі, представники неурядових організацій ще у березні сподівалися на результати довгоочікуваних термінових державних тендерних закупівель лікарських препаратів для лікування ВГС, адже було сподівання, що передача закупівель міжнародним організаціям дасть можливість зробити новітнє лікування доступнішим. Проте результати тендеру досі не оприлюднені, а навіть попередньо очікувана кількість препаратів зможе покрити лікування лише незначної кількості хворих.

 

 

 

 

 

 

Запланованих на закупівлю за державний кошт 6,1 тис. флаконів новітнього препарату Софосбувір може вистачити на 2 000 стандартних курсів лікування!

 

Така кількість пацієнтів, які зможуть отримати лікування, аж ніяк не зможе зупинити епідемію в Україні. За найоптимістичнішими прогнозами лише один із 20 хворих, які вже зараз за станом здоров’я негайно потребують лікування, зможе його отримати за державні кошти.

 

 

«Жодна країна світу не знає точну кількість інфікованих вірусом гепатиту С, оскільки інфекційний процес при цьому захворюванні має прихований характер, – стверджує Ольга Голубовська, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України. - Спільними зусиллями ми досягли того, що затверджена Державна і 16 обласних програм протидії вірусним гепатитам, змінено протоколи лікування, які зараз відповідають міжнародним стандартам, зареєстровано новітні препарати прямої противірусної дії. Зараз Україна повинна розробляти нові сучасні стратегії, що спрямовані на елімінацію вірусних гепатитів, відповідно до завдань ВООЗ. На жаль, фінансування Державної програми вкрай недостатнє, багато заходів зовсім не фінансуються. Також не всі регіони країни демонструють достатню прихильність до цієї проблеми – навіть існуючі місцеві програми або не фінансуються взагалі, або фінансуються дуже погано. Аби виконати Глобальну стратегію ВООЗ недостатньо займатись лише лікуванням - потрібно удосконалювати системи епідеміологічного нагляду, різні профілактичні заходи тощо. Якщо ми зупинимось на цьому етапі – подальше поширення епідемії гепатиту С матиме катастрофічні наслідки для України».

 

 

 

 

 

 

Довідково:

 

У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С. Небезпека розповсюдження епідемії в Україні посилюється в умовах економічної кризи та військових дій на сході країни. Одним з пріоритетних напрямків діяльності Альянсу громадського здоров’я та партнерів є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп та населення загалом.

 

 

У 2015 році Альянс розпочав першу програму лікування препаратом нового покоління – софосбувіром, якою планується охопити до 2000 осіб. 203 пацієнти вже успішно завершили курс лікування! За стандартом, через 12 тижнів після закінчення терапії, пацієнти мають пройти контрольне обстеження – за його результатами у 90% вірус гепатиту С більше не визначається.

 

 

Це величезний крок вперед порівняно зі старими схемами лікування (пегінтерферон + рибавірин), коли позитивний результат не перевищував 50%. У 2014 році Альянсу вдалось домовитись з компанією-виробником про кардинальне зниження ціни, що дало змогу вперше в Україні закупити софосбувір за ціною 900 доларів США/курс.

 

 

 

 

Фото – Ірини Дзіклевич, Христини Терешко

Прес-служба ВГО «Фундація медичного права та біоетики України»

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 927 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 00:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024