Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Квітень » 7 » Всесвітній день здоров’я у первинній організації Червоного Хреста Львівської обласної клінічної лікарні
20:44
Всесвітній день здоров’я у первинній організації Червоного Хреста Львівської обласної клінічної лікарні

 

ПЕРЕМОГТИ  ДІАБЕТ

 

 

     

 

     Всесвітній день здоров’я вшановують

     щорічно 7 квітня. Сьогодні відзначили його й

     у первинній організації Червоного Хреста

    Львівської обласної клінічної лікарні. Цю акцію

    приурочено Всеукраїнському місячнику милосердя

    ТЧХУ, оголошеному з 1 до 30 квітня. 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку Всесвітній день здоров"я активно відзначають й у Львівській обласній клінічній лікарні, первинний осередок Червоного Хреста якої є найчисельнішим в Личаківській РО ТЧХ м.Львова. У ньому - 1000 членів Товариства. 

 

 

 

 

 

 

 

Задовго до цього свята головний лікар ЛОКЛ Михайло Гичка та голова п/о ТЧХ лікарні, заступник головного лікаря з медсестринства Леся Зробок провели ґрунтовну нараду. Тож сьогодні, з нагоди свята, у колективі відбулася бесіда, у якій розповіли присутнім про цілі і завдання цьогорічного Дня святкування народження ВООЗ.

 

Як знаємо, свято увійшло в традицію з середини минулого століття, а його дата приурочена до дня створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, а саме, до дня прийняття статуту цієї організації - 7 квітня 1948-го року.

 

Цьогоріч Всесвітній день здоров'я проходить під гаслом «Переможемо діабет!»

 

І хоч цю хворобу в основному лікують в інших медичних закладах, але ця проблема хвилює всіх. Адже  цукровий діабет є актуальною хворобою для усіх країн, оскільки, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на діабет у світі страждає близько 350 мільйонів осіб. В Україні поширеність цукрового діабету становить близько 280 випадків на 100 тисяч населення.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хірургічна медична сестра Христина Омельченко, котра впродовж пів року провела у горнилі збройного конфлікту на сході України, як ніхто інший, розуміє, що дуже часто цукровий діабет є наслідком не лише різних хворіб, але й глибоких потрясінь від обстрілів, постійного недоїдання і недоспаних ночей.

 

  

У Львівській  області, як знаємо із повідомлення завідувача інформаційно-аналітичного відділу Львівського обласного ендокринологічного диспансеру Ореста Петрички, на обліку знаходиться 67 тисяч хворих на цукровий діабет (в тому числі 11 тисяч - інсулінозалежних пацієнтів), серед них - 600 дітей. Вперше зареєстровано за 2015 рік - близько 5,5 тисяч випадків захворювання на цукровий діабет.

 

За прогнозами ВООЗ, до 2030 року діабет стане сьомою провідною причиною смерті, оскільки поширеність цієї хвороби продовжує зростати. З нагоди Всесвітнього дня здоров'я ВООЗ проводить кампанію з профілактики та лікування діабету.

 

З інформаційних листків, випущених до цієї дати, а також з бесіди, проведеної і ЛОКЛ, знаємо, що метою Дня є розширення спектру заходів з профілактики діабету, покращення надання медичної допомоги і підсилення епіднагляду.

 

«Зокрема, ВООЗ наголошує на необхідності підвищити інформованість населення про зростання діабету і його важкі наслідки, особливо – в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а також розгорнути впровадження конкретних і прийнятних в ціновому відношенні заходів по боротьбі з діабетом», - поділилася з нами Марія Пазан, старша медична сестра відділення щелепно-лицевої хірургії.

 

 

 

 

 

 

ВООЗ оприлюднила основні тези до Всесвітнього дня здоров'я, присвяченого темі діабету.

 

1.Епідемія діабету стрімко зростає в багатьох країнах, причому особливо різке зростання зареєстровано в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

 

2.Значній частині випадків захворювання на діабет можна запобігти. Доведено, що прості заходи щодо зміни способу життя здатні ефективно запобігти або відкласти початок розвитку діабету ІІ-го типу. Підтримка нормальної ваги, регулярні фізичні навантаження та здоровий раціон харчування можуть знизити ризик виникнення діабету.

 

 3. Діабет – не вирок. Він піддається лікуванню. Його можна контролювати і впливати на нього, щоб уникнути ускладнень. Розширення доступу до діагностування, навчання правильній поведінці і доступне в ціновому відношенні лікування є важливими елементами заходів у відповідь.

 

 4. Зусилля щодо профілактики і лікування діабету матимуть важливе значення для досягнення глобальної третьої Цілі ВООЗ в галузі сталого розвитку, яка передбачає скорочення до 2030 року на одну третину передчасної смертності від неінфекційних захворювань, до яких входить і цукровий діабет. До цього причетні багато секторів суспільства, в тому числі, уряд, роботодавці, медики, педагоги, виробники, громадянське суспільство, приватний сектор, ЗМІ та громадськість в цілому.

 

«Червоному Хресту також належить велика роль у боротьбі з цією недугою. З настанням тепла, біля офісів районних і міських організацій ТЧХУ відкриються санітарні пости патронажних медичних сестер, на яких будуть міряти не лише тиск, але і вміст цукру у крові», - нагадала Леся Зробок, голова п/о ТЧХ у медичному закладі.

 

Вона запевнила, що первинний осередок ЛОКЛ також не буде стояти осторонь цієї проблеми, адже у ньому 1000 членів Товариства Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

 

Тож можна не сумніватися, що головний лікар цього медичного закладу Михайло Гичка, котрий 6 жовтня 2011 р. нагороджений на виїзному засіданні Національного Комітету ТЧХУ у Львові нагрудним знаком  Червоного Хреста «Почесна відзнака», буде скеровувати цю роботу у потрібному руслі: проведенні бесід, підвищенні кваліфікації  медичного персоналу, виступи на «круглих столах», публікаціях у ЗМІ тощо.

 

 

 

 

 

 

«Як прийде мир і спокій на нашу землю, хворих на діабет - неодмінно поменшає. Від цієї недуги цілком реально – вилікуватися, якщо регулярно слідкувати за своїм здоров'ям», - підкреслив Маркіян Готь, завідувач відділом щелепово-лицевої хірургії, котрий хоч і має зовсім інший медичний профіль, але на Дні здоров'я показав достатнє розуміння з проблематики, яку зініціював ВООЗ цього року.

 

Швидко пролетіли хвилини нашого спілкування. Медики взялися до своєї звичної роботи, а ми домовилися зустрітися з ними знову, уже з приводу лікування потерпілих у зоні збройного конфлікту на сході України.  

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 999 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 22:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024