Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Травень » 28 » Дитина може потонути навіть через добу після купання у басейні!
10:47
Дитина може потонути навіть через добу після купання у басейні!

 

ВТОРИННЕ  УТОПЛЕННЯ

 

 

 

Неймовірно, але це факт: дитина може

потонути навіть через добу після купання

в басейні!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рятувальники на воді наполягають: Потрібно не зводити очей з дітей і підлітків, коли вони - у басейні.

 

Кожен батько знає, що потрібно уважно стежити за дитиною, коли та перебуває у воді, але є також й ознаки, які свідчать про загрозу для життя, на які обов'язково потрібно звертати увагу вже після того, як дитина вийшла з води.

 

«Дитина може загинути навіть через 24 години після виходу з води», - каже Барбара Баєрз, член Канадського Товариства порятунку життя.

 

«Особливо пильно потрібно стежити за тими дітьми, - додає експерт, - котрі пірнають під воду, захлинаються і закашлюється в процесі виринання на поверхню. Це також може відбуватися і у ванній, якщо дитина опускається вниз обличчям під воду».

 

Вода може викликати роздратування в легких, що в свою чергу стає причиною накопичення рідини. Якщо рідини накопичується занадто багато, в легенях залишається недостатньо місця для повітря.

 

 

Що таке вторинне утоплення?

 

 

Раніше це поняття називалося сухе або вторинне утоплення. Зараз деякі лікарі продовжують використовують цей термін. З 2005 року Всесвітня організація охорони здоров'я використовує термін «утоплення», в той час як воно може мати як летальний результат, а може і не мати його.

 

У 2008 році був задокументований випадок, коли 10-річний хлопчик із США помер у себе вдома через пару годин після повернення з басейну, імовірно від того, що в його легені потрапила вода. Хлопчик забруднився, прийшов додому і прийняв ванну, потім сказав мамі, що він дуже втомився. Отже, мама дала дитині прилягти відпочити, а коли прийшла його провідати, побачила, що син помер уві сні.

 

«Я навіть не припускала, що діти можуть ходити, спілкуватися і розмовляти в той час, як їхні легені наповнені водою», - сказала в інтерв'ю NBC News Кассандра Джексон, мама хлопчика.

 

У свою чергу Барбара Баєрз визнає, що вторинне утоплення - дуже рідкісне явище: «У 95% випадків дітям нічого не загрожує».

 

Вона впевнена, що діти молодші 10 років знаходяться в зоні ризику, але особливо варто турбуватися про дітей молодших 5 років.

 

 

Симптоми вторинного утоплення

 

 

Батькам слід з особливою увагою поставитися до таких ознак, як:

 

  • утруднене дихання
  • сильна і нехарактерна для дитини втома
  • ненормальна поведінка
  • безперервний кашель
  • дискомфорт в області грудної клітки
  •  

 

Що робити, якщо ви помітили, що щось "не те"

 

 

Першочерговим завданням для батьків є попередження появи проблеми.

 

Не залишайте дітей у воді без нагляду.

 

«Не варто припускати, що раз діти вміють плавати, за ними не потрібно так пильно стежити. Все в житті трапляється», - говорить Шеллі Дейлк, директор Центру плавання і безпеки на воді Канадського Товариства Червоного Хреста.

 

«У басейні щось може налякати дитину, змусити  її панікувати, від чого вона може втратити над собою контроль, в тому числі - і не зуміти виплисти з води. А на відкритій воді «хвилі або сильна течія можуть з легкістю перетворити прекрасний досвід в жахливу сутичку за життя», - додає Ш. Дейлк.

 

«Тримайте маленьких дітей на відстані витягнутої руки», - закликає батьків Баєрз. -  Не відволікаючись ні на що, ні на секунду не спускайте з них очей!».

 

Спеціаліст пояснює, що утоплення - це тиха смерть: коли рідина потрапляє в дихальні шляхи, діти не можуть ні кричати, ні кликати на допомогу.

 

Не соромтеся звернутися по медичну допомогу!

 

Якщо Ви виявили один з наведених вище симптомів або просто стурбовані станом малюка, покажіть його лікареві. Лікарі ніколи не відмовлять і не засудять батьків, які звернулися за допомогою в такій ситуації.

 

У лікувальному закладі дитині прослухають легені, щоб визначити наявність у них води, можуть запропонувати зробити рентген грудної клітки, а також, якщо знадобиться, відкачати рідину, встановлять для цього дихальну трубку.

 

Дитина буде - врятована, а батьки – щасливі!

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://newsone.ws/everything/rebenok-mozhet-utonut-dazhe-cherez-sutki-posle-kupaniya-v-basseyne-23-05-2016

 

Переглядів: 1753 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 14:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024