Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Травень » 29 » На заготiвлi зеленої рослини чоловiк заробляє 30 тисяч гривень за сезон
09:57
На заготiвлi зеленої рослини чоловiк заробляє 30 тисяч гривень за сезон

 

РЯТІВНА  РОСЛИНА

 

 

       

       

       Цими днями застати вдома Миколу Мельничука майже неможливо.

       На свiтанку вiн бере велосипед, мiшки та прямує за мiсто. Там вiн

       збирає... лободу, повідомляє кореспондент газети «Експрес» Олеся

       Максимець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Цю рослину багато мешканців України вважають бур'яном, а проте вона помiчна в лiкуваннi рiзноманiтних хвороб, - каже житель Ковеля. - Вона багата на каротин та аскорбiнову кислоту, тому листочки й молодi стебла можна додавати в салати та борщi. А ще вони допоможуть позбутися стоматиту. Для цього п'ять столових ложок сухого листя заливають окропом, годину настоюють i процiдженим полощуть рот. На рани накладають свiжi листочки та пагони, розтертi на кашку. А ще лобода допомогла вивести в дiтей глисти. Дружина перемелювала стебла з листочками й давала дiтям по чайнiй ложцi соку за пiвгодини до їди».

 

Збирати траву пановi Миколi допомагає син Андрiйко. Вiн обриває листочки в один мiшок, а стебла кладе у другий.

 

«Ця рослина росте на пустирях, берегах та бiля дорiг, - каже Андрiй. - Та бiля дорiг ми не заготовляємо, бо там рослини насичуються токсинами та шкiдливими речовинами. Рвемо лише лободу розлогу, яка є найбільш поширеною.  Її нижнi листочки можуть бути зубчастими, а зiбранi в суцвiття квiтки - дуже дрiбнi».

 

На листочках i стеблах лободи можна також пристойно заробити. Розклавши їх пiд навiсом, господар сушить сировину, а тодi здає фармацевтичним компанiям.

 

"Нинi за кiлограм сухих листочкiв платять 30 - 35 гривень, за кiлограм стебел - 20-25, - каже пан Микола. - Нiби й небагато, проте за сезон на лободi та iнших лiкарських травах заробляю до 30 тисяч гривень. А це, погодьтеся, не так i мало".

 

 

Наш коментар:

 

Лобода не боїться посухи, тому в екстрених випадках її використовують як їстівну рослину. Так, у голодний 1947 р. на Західній Україні, зокрема на Покутті, за свідченням очевидців, - лобода врятувала не одне життя. Її варили, заправляли сметаною і так споживали. Наїстися нею, звичайно, було неможливо, але вона все-таки рятувала від голодної смерті.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом: 

http://expres.ua/digest/2016/05/28/187695-zagotivli-zelenoyi-roslyny-cholovik-zaroblyaye-30-tysyach-gryven-sezon

 

Переглядів: 511 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 18:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024