Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Червень » 3 » Мешканка м. Мукачево - Ірина Галай на вершину Евересту взяла парфуми "Шанель"
21:52
Мешканка м. Мукачево - Ірина Галай на вершину Евересту взяла парфуми "Шанель"

 

 

РЕКОРДСМЕНКА  ДОПОВНЮЄ  СВОЄ  ПЕРШЕ ІНТЕРВ'Ю

 

 

 

 

Вона перша українська жінка, яка піднялася на Еверест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

— Торік пообіцяла, доки не заб'ю свій льодоруб у вершину Евересту — не заспокоюся, — каже 28-річна Ірина Галай із міста Мукачева на Закарпатті.

 

20 травня вона дісталася вершини Евересту. Стала першою українкою, яка підкорила найвищу гору світу заввишки 8848 м, повідомляє Gazeta.ua.

 

— Уперше прилетіла в Непал торік у квітні, — розповідає Ірина. — Разом із групою російських альпіністів планувала піднятися на пік Неру. Наступного дня там стався землетрус. Намагалася врятувати з-під завалів дівчину. Вона померла в мене на руках. Російську групу евакуювали. А українська сторона ніяк не могла цього зробити.

 

Додому їхати не хотіла. Думала, якщо повернуся — все літо буду в депресії. Кілька днів працювала в Китайському Червоному Хресті. Потім знайшла місцевого гіда. Разом поїхали до базового табору на Евересті. Після землетрусу там під лавиною загинули багато людей. Познайомилася з американцем з багатої родини. Після трагедії за ним прислали літак, але він відмовився повертатися. Сказав: "Не полечу, доки з лавини не відкопаю найкращого друга". Тоді поклялася, що зійду на вершину Евересту. Мене почав готувати російський альпініст Віктор Бобок. Під час сходження був моїм інструктором.

 

  • Щоб підкорити Еверест, витратили 65 тисяч доларів. Де взяли гроші?

 

— Працюю в нафтовій компанії. Підійшла до свого начальника і сказала: "Хочу стати першою українкою, яка підніметься на Еверест. Допоможете?" Він відповів: "Ти що, здуріла? На смерть тобі грошей не дам". Та зібрати потрібну суму допомогли друзі й чоловік моєї сестри. Він — власник термального курорту "Косино" на Закарпатті.

 

  • Батьки не відмовляли?

 

— Пускати не хотіли. Попросила з ними поговорити свого гіда з Мексики. Він сказав: "Бачив вашу доньку в горах. Вона прекрасно підготовлена. Не переживайте. Все буде нормально". Тата його слова заспокоїли. А мама: "Коли ти почала займатися альпінізмом, молилася, щоб не закортіло на Еверест".

 

До Ірини підходить офіціантка. Жінка просить принести зелений чай.

 

— Перед сходженням почала займатися боксом і бігати, — продовжує Ірина. — Щодня тренувалася. Через день бігала Києвом 18–20 кілометрів.

 

  • На Еверест брали багато речей?

 

— Кілька валіз. Віктор Бобок у готелі всі перевірив. Залишив там мої сукні й туфлі на підборах. Крім їжі та спорядження, дозволив взяти косметичку з кремом від морозу, губною помадою і парфумами "Шанель". Довго на це не погоджувався. Казав: "Коли піднімаєшся у гори, кожен грам має значення". Але мені таки вдалося його вмовити.

 

Їжу везли й готували шерпи (народ, що живе біля підніжжя Евересту). Це робили до 6-кілометрової висоти. Варили рис і курятину. З'їдала по три порції. Вище харчувалися тим, що було під рукою — шоколадки, печиво, чипси.

 

Апетит у мене був скажений. Інші нічого їсти не могли. Скаржилися на нудоту. Не втратила жодного кілограма. Коли в Катманду зустріла начальника шерпів, він сказав: "Уперше бачу людину, яка за час сходження зовсім не схудла". Люди скидали по 12–13 кілограмів.

 

Перед підйомом познайомилася з одним накачаним чоловіком. За 10 днів не впізнала його. Став сухий, обличчя запало, мускулатура зникла.

 

Майже всі на висоті скаржилися на головний біль і безсоння. Я ж спала, як убита. Постійно снилася сестра. Кілька разів ночами прокидалася, щоб подивитися на зоряне небо. Там зірки — як у космосі. Здається, можна дістати рукою.

 

Найважче було чекати. Планувала дістатися вершини 14 травня. Але китайці довго прокладали страховку. Бобку казала: "Хіба ми не можемо рушати без неї?" Коли почала підйом, забрала свої слова назад. Ішли вгору вузькою стежкою. Коли здіймається сильний вітер, на краю обриву тебе тримає лише ця страховка.

 

  • Нагорі було холодно?

 

— Мороз сягав 40 градусів. У теплому костюмі постійно мерзла. Найважче було ходити в туалет. Останній є на висоті 6 тисяч метрів. Далі справляти нужду треба в снігових заметах. Для жінок це велика проблема. Ззаду на костюмі є величезний замок. Доки його розстебнеш, рук не відчуваєш. Щоб не мучитися, краще терпіти. Там хоч і п'єш багато води, організм її майже не віддає.

 

У свій день народження обморозила обличчя. Кілька днів ходила з чорними плямами на щоках і носі. Через мороз мала проблеми з нігтями. Лак на них здувся, потріскався й позалазив у всі щілини.

 

У нашій групі нили лише хлопці. Скаржилися на мороз, сильний вітер, біль у лікті чи попереку. Один угорець постійно казав мені: "Ти наче прийшла на якесь фешн-шоу, а не в експедицію". Мені теж було важко, але я не звикла жалітися.

 

= Кажуть, перед вершиною Еверест нагадує цвинтар. Бачили багато тіл альпіністів?

 

— Знала, що люди помирали від холоду. Звертала увагу, у що були взуті й одягнуті. Речей тих брендів не купувала. Бачила п'ять тіл. Усі прекрасно збереглися. Лежали в неприродних позах. Бобка просила: "Якщо зі мною щось станеться, то хоч нормально мене поклади".

 

Майже на вершині слухала пісню "Океану Ельзи" "Я не здамся без бою". Вона підбадьорила. На вершині була о 6:00. Почала дзвонити родичам і друзям. За цей час пальці на руках почорніли й перестали згинатися. На вершині провели 20 хвилин. Випили гарячого чаю й почали спускатися.

 

Сходити було важче. Бо постійно бачиш панорами з обривами. Напружуєшся, і за короткий час болить усе тіло. Коли спускалася, найбільше хотілося шампанського й помідорів. За кілька днів у невеличкому селищі в Тибеті купила собі кілограм лічі (плоди, що за смаком нагадують виноград. — ГПУ) і пляшку шампанського. Закрилася в готелі і кілька годин нікого до себе не пускала. За час підйому люди дуже набридли.

 

Довідково:

 

Інтерв'ю з Іриною Галай «Рекордсменка», яке вона дала для ВВС, див. -

http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-06-01-7786

 

 

Фото – www.goloskarpat.info

За джерелом:

http://goloskarpat.info/society/5751144539ea3/?utm_content=03131

 

Переглядів: 701 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 22:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024