Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Червень » 5 » Що треба знати, щоб врятувати своє життя від кліщів
09:20
Що треба знати, щоб врятувати своє життя від кліщів

 

 

НЕБЕЗПЕЧНА  КОМАХА  

 

 

 

 

Літо -  час відпочинку на природі. Але це не лише радість,

а й певна небезпека! Як не стати жертвою кліщів, і що

робити, якщо не вбереглися від них? Про це розповідає

Галина Піскоровська, патронажна медична сестра

Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Галино Мар'янівно, чому кліщі небезпечні?

 

Вони є переносниками збудників різних захворювань людей та тварин. "Вітчизняні" кліщі можуть стати причиною хвороби Лайма (кліщовий бореліоз) у людей. Хвороба вражає шкіру у вигляді червоних плям, а також нервову систему, опорно-руховий апарат і серце.

 

За даними Державної санітарно-епідеміологічної служби України за чотири місяці цього року вже зареєстровано 140 випадків хвороби Лайма, а це на 24% більше, ніж минулого року.

 

Підкажіть, як уникнути такої небезпеки?

 

У міських парках ризик стикнутися з цими малоприємними комахами дещо нижчий, ніж у "дикому"лісі. Головні поради для шанувальників лісового відпочинку - не допустити потрапляння кліща на шкіру. Для цього варто одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Навіть якщо кліщ заповз під одяг - його буде легко помітити. На голову - накинути каптур, або одягти капелюха з полями.

 

Якщо влаштовуєтесь на природі на тривалий час – звільніть поляну від сухої трави, гілок, хмизу. Місце для привалів, нічного сну, - має бути безпечним, бо кліщі саме у сухостої  полюбляють влаштовувати "засідки".

 

Під час перебування у лісі чи парку - оглядайте себе, дітей і домашніх тварин, якщо вони з вами, на предмет присутності небажаних комах. Якщо не маєте протипоказань - використовуйте засоби від кліщів.

 

Після прогулянки так само перевірте, чи не принесли з собою "гостей", особливо ретельно огляньте ділянки тіла, покриті волоссям. Вдома варто одразу змінити одяг, білизну, так само уважно їх обстежити, треба випрати та випрасувати речі.

 

 

Що робити, якщо кліщ все-таки вкусив?

 

 

Не треба панікувати! Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування кліща, якщо менше доби - вірогідність інфікування досить мала, а от після третьої - майже 100%.

 

 

Тож зволікати не варто: кліща слід зняти якнайшвидше?

 

 

Найкраще - звернутись за допомогою до медиків. Якщо це неможливо, треба видалити комаху самостійно: обгорнути пальці марлевою серветкою і розхитувати кліща з боку на бік. Також можна скористатись пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно витягнути комаху разом із хоботком. Не можна розчавлювати кліща, щоб збудники хвороби, які можуть бути в його організмі, не потрапили в рану на тілі людини.

 

Після видалення комахи місце присмоктування потрібно змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його треба видалити стерильною голкою, після чого ретельно вимити руки з милом.

 

 

Які перші ознаки хвороби?

 

 

Після укусу кліща варто слідкувати за самопочуттям. Початок хвороби Лайма схожий на звичайне застудне захворювання або грип.

 

 

 

 

 

 

Хвилюватись варто якщо:

 

  • збільшились лімфатичні вузли
  • є болі в суглобах, м’язах
  • є навіть незначне підвищення температури тіла.

 

У більшості інфікованих людей на місці укусу через деякий час (на 2-4-й день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма, що збільшується і може сягати в діаметрі до 20-30 см і більше. Якщо маєте червону пляму після укусу кліща - одразу звертайтесь до лікаря-інфекціоніста.

 

І нехай ваш відпочинок не зіпсують ніякі комахи!

 

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Галина Піскоровська,

патронажна медична сестра Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 695 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024