Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Червень » 16 » Медичне забезпечення у зоні збройного конфлікту на сході України – у центрі уваги МОЗ України
19:51
Медичне забезпечення у зоні збройного конфлікту на сході України – у центрі уваги МОЗ України

 

ПОШУК  ЕФЕКТИВНИХ  РІШЕНЬ

 

 

       

 

        Вчора у Києві завершила роботу Всеукраїнська

        міжвідомча науково-практична конференція

        з питань медичного забезпечення у зоні

        збройного конфлікту на сході України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14-15 червня у Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» Міністерства оборони України проходить Всеукраїнська міжвідомча науково-практична конференція «Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти».

 

 

Захід, організований Національною академією медичних наук України, об'єднав науковців від медицини та військових медиків силових відомств (МО, МВС, СБУ, прикордонної служби та інших).

 

 

Також залучені представники Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Генеральної прокуратури України, інших центральних органів державної влади, представників Офісу зв’язку НАТО в Україні та Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, члени громадських та волонтерських організацій, експерти, співробітники інших установ та відомств.

 

 

 

 

 

 

 

 

Це вперше за два роки з початку бойових дій на сході України військові і цивільні медики, науковці, політики і волонтери об'єднались, щоб поділитися досвідом надання медичної допомоги, узгодження дій між відомствами та закладами різного підпорядкування, а також з метою оцінки стану проблем медичного забезпечення у зоні збройного конфлікту на сході України, населення Донецької і Луганської областей, обґрунтування шляхів їх вирішення.

 

 

Так, надання медичної допомоги в зоні АТО сьогодні потребує удосконалення за такими напрямками:

 

• напрацювання нормативно-правової бази взаємодії державної і відомчих систем охорони здоров’я;

•формування наукової та інформаційно-аналітичної складової для оцінки ситуації та прийняття обґрунтованих управлінських рішень;

•застосування сучасних організаційних та лікувально-діагностичних технологій на етапах лікувально-евакуаційного забезпечення населення і військовослужбовців;

• налагодження системи медико - психологічної реабілітації демобілізованих учасників збройного конфлікту на сході України;

• вирішення проблеми небойових втрат особового складу;

• контроль за санітарно-гігієнічним та епідеміологічним станом на сході України.

 

 

Також, за словами Голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець, далеким від ідеального залишається стан наших госпіталів та лікарень. Наголосила вона і на першочерговій необхідності організації психологічної реабілітації демобілізованих.

 

 

 

 

 

 

В.о. Міністра охорони здоров'я України Віктор Шафранський у своєму виступі підкреслив важливість впровадження змін в існуючу систему охорони здоров'я та наголосив на необхідності координації дій медиків в умовах військових реалій.

 

 

За словами очільника відомства, Міністерство охорони здоров’я України веде постійний моніторинг звернень тимчасово переміщених громадян України із АР Крим, м. Севастополь та зони проведення АТО. Для організації медико-санітарного забезпечення цивільного населення під час особливого періоду затверджено необхідний перелік лікарських засобів та медичних виробів для функціонування системи екстреної медичної допомоги на місцях.

 

 

За державним розподілом до лікарень Донецька та Луганська відправляються випускники медичних вузів. Протягом 2015-2016 року прийнято позитивне рішення щодо направлення на лікування за кордон за бюджетні кошти двох учасників збройного конфлікту на сході України.

 

 

З метою забезпечення цивільних лікарень на сході України медичними кадрами здійснюється постійна взаємодія з силовими відомствами, підписано Меморандум про взаємодію в рамках проекту «Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова».

 

 

Під час медичного обслуговування військовослужбовців та мешканців у зоні збройного конфлікту на сході держави МОЗ України постійно співпрацює з представниками громадських організацій країни, Товариства Червоного Хреста України та іноземних представництв: Міжнародного Комітету Червоного Хреста, «Лікарі без кордонів», представниками та консультантами місій ВООЗ тощо.

 

 

Представники силових відомств розповіли про досвід організації медичного забезпечення військовослужбовців у ході збройного конфлікту на сході України , співпрацю із зарубіжними фахівцями у лікуванні та реабілітації поранених.

 

 

Серед доповідачів конференції виступив і головний лікар Дніпровської лікарні ім. І.І. Мечникова, що врятувала тисячі поранених воїнів, Сергій Риженко.

 

 

Так, лікарня Мечникова за час збройного конфлікту на сході України стала місцем справжньої надії та порятунку. Лише у 2014 році, за даними Дніпровської облдержадміністрації, лікарні Дніпровщини прийняли понад 3,4 тисячі поранених, з них майже 1,2 тисячі - були прооперовані.

 

 

На думку президента НАМН України В. Цимбалюка серед усіх медичних закладів «мечниковці» насправді лідирують і за кількістю проведених операцій, і за кількістю порятованих життів.

 

 

Друге пленарне засідання 15 червня було присвячене профілактиці посттравматичних розладів та медико - психологічній реабілітації учасників війн і збройних конфліктів, медичному постачанню та проблемам підготовки військово-медичних кадрів.

 

 

Усвідомлюючи актуальність проблем, науковці разом з практиками, експертами, громадськістю, зарубіжними фахівцями готові докласти усіх зусиль для вирішення завдань, що постали перед охороною здоров'я у зв'язку зі збройним конфліктом на сході України.

 

 

За результатами роботи конференції будуть підготовлені рекомендації органам влади щодо вирішення вищезазначених проблем.

 

 

Прес-служба МОЗ України

 

 

 

Фото – www.moz.gov.ua

За джерелом:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20160614_c.html#

 

 

Переглядів: 677 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 17:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024