Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Червень » 26 » 26 червня - Міжнародний день боротьби з вживанням наркотиків та їх незаконним обігом
08:08
26 червня - Міжнародний день боротьби з вживанням наркотиків та їх незаконним обігом

 

ПОДОЛАТИ  СПОКУСУ

 

 

         

          Сьогодні - Міжнародний день боротьби з вживанням

          наркотиків та їх незаконним обігом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день боротьби з вживанням наркотиків та їх незаконним обігом, що відзначається щорічно 26 червня, був заснований в 1987 році Генеральною Асамблеєю ООН на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співробітництво для створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

 

Історія боротьби з розповсюдженням наркотиків або, принаймні, спроб контролювати їх обіг налічує вже понад 100 років. Однак і сьогодні суспільство, на жаль, не може впоратися з цією проблемою.

 

Наркоманія - це стан періодичної або хронічної інтоксикації натуральною або синтетичною наркотичною речовиною, що характеризується непереборним потягом до даної речовини, що в малих дозах викликає ейфорію, та призводить до виникнення психічної та фізичної залежності від ефекту дії цієї речовини. Систематичне вживання наркотику, як правило, викликає потребу у збільшенні дози. При наркоманії уражаються внутрішні органи, виникають неврологічні та психічні розлади, розвивається соціальна деградація.

 

Наркоманія, мабуть, одне з найстрашніших явищ сучасності. З кожним днем все більше людей у всьому світі піддається спокусі і потрапляє у пастку цієї залежності, намагаючись з її допомогою сховатися від щоденних проблем. Небезпека наркоманії полягає в тому, що вона як патологічний стан певною мірою незворотна, і частина негативних змін, що відбулися в організмі, залишається назавжди. Для багатьох пацієнтів наркоманія залишається довічним діагнозом. Нерідко навіть пройшовши спеціальний курс лікування, людина не може звільнитися від цієї залежності. Через багато років може виникнути нестерпний потяг знову повернутися до наркотиків.

 

За оцінками ООН, загальносвітове число осіб, що вживають наркотики, нині складає не менше 185 мільйонів людей (тобто 3% всього населення нашої планети, або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). Збільшується частка неповнолітніх і підлітків, а також жінок, що споживають наркотики. Особливе занепокоєння викликає факт, що середній вік юних наркоманів становить на сьогоднішній день 13-14 років. За останні 15 років приблизно в 7 разів збільшилося число жінок, що вживають наркотичні та психотропні препарати.

 

Вживання наркотиків вкрай негативно впливає на стан здоров'я, сприяє розвитку багатьох соматичних і психічних захворювань. Наркоманія також супроводжує різні форми злочинності, оскільки, по-перше, наркомани вчиняють тяжкі корисливі і корисливо-насильницькі злочини з метою отримання наркотиків, та по-друге, часто чинять злочини внаслідок безпосереднього впливу наркотиків на психіку.

 

Зараз, коли ситуація щодо наркоманії є вкрай складною, інформація про наркотичні засоби, хворобливу пристрасть до них і небезпечні наслідки цього явища повинна бути повсюдною. Тільки так можна вберегти багатьох від страшної біди.

 

Довідково:

 

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з наркології Мирослава Кабанчик, станом на 1.01.2016 року у Львівській області на диспансерному обліку знаходиться 1460 наркозалежних осіб, протягом 2015 року на облік взято 112 осіб.

 

Під профілактичним спостереженням з приводу вживання наркотичних та токсичних речовин перебуває 174 дорослих та 31 неповнолітній.

 

За даними Львівського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, з 2993 ВІЛ-інфікованих осіб, що перебувають на обліку по Львівській області станом на 1.01.2016 року, 1309 є споживачами ін’єкційних наркотиків.

 

Парентеральний шлях передачі ВІЛ, пов’язаний з вживанням ін’єкційних наркотиків, склав у I кварталі 2016 року 23,1% при 27,7% за аналогічний період 2015 року. Отже, намітилася чітка тенденція до зменшення кількості зареєстрованих нових випадків ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків і, відповідно, їх частки серед нових випадків ВІЛ-інфекції.

 

 

Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5124.html

 

Переглядів: 762 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 13:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024