Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 1 » Картини без чорного кольору: видатна художниця з Тернопільщини дарує людям світло і позитив
10:05
Картини без чорного кольору: видатна художниця з Тернопільщини дарує людям світло і позитив

 

МИСТКИНЯ  СВІТЛА - ЛИЦАР  МИЛОСЕРДЯ

 

 

 

 

 

 

Христина Куріца - Ціммерман народилася  у с. Настасові,

що поблизу Тернополя. Зараз живе в столиці Австрії Відні,

проте рідну землю не забуває і часто навідується

в Тернопіль.

 

 

 

 

 

 

Художниця провела лише кілька років свого життя в Україні, адже у 1943 році сім’я Христини була змушена покинути домівку, тікаючи від Другої світової війни. Ще з юних літ у дівчинки проявлявся хист до малювання.

 

 

 

 

 

 

 

– Ми переїхали до Австрії, коли мені виповнилося 6 років. Студії мистецтва, малярства і графіки починала в м. Грац. Закінчила Віденську академію мистецтв, у якій вчилася 12 років, – каже Христина.

 

 

 

 

 

 

 

Художниця опановувала техніки дуже різних видів мистецтва – живопису і рисунку, кераміки і скульптури, а також гобелену. Сьогодні пані Христина є однією з найяскравіших представників  сучасного мистецтва. Створюючи унікальні картини, художниці вдається черпати натхнення з народного мистецтва і надавати новий імпульс модерним традиціям.

 

 

– Багато хто запитує, що я хочу передати моїми картинами. І що ж я їм можу сказати? Кожен бачить світ по-своєму, варто лише придивитися і подумати. Якщо людина не хоче думати, що я можу зробити, – усміхається пані Христина.

 

 

Креативність, нестандартний підхід до речей та особливий погляд на світ проявляться як і  в характері художниці, так і на її картинах Вони написані маслом у життєрадісних і яскравих тонах. Уважний глядач помітить відсутність чорного кольору на картинах художниці. Оптимістичні та експресивні полотна нашої землячки отримали світове визнання.

 

 

 

 

 

 

 

– Я завжди виділялася своїм індивідуальним стилем, не була послідовницею жодної мистецької школи. Сама я називаю своє мистецтво “новий позитивізм”, який заснований тільки на естетиці та передає красу, радість і гармонію. Це вираження мого особистого позитивного ставлення до життя. Мої картини композиційно довершені, однак імпульсивні та спонтанні. Я хочу творити красу і дарувати її людям.

 

 

Сонячна природа пані Христини проявляється у її ставленні до Батьківщини. Художниця ніколи не забувала про домівку, завжди пам’ятала рідну мову та зробила  великий внесок у розвиток нашого краю. Протягом десяти років, починаючи з 1995, пані Христина займалася благодійністю за сприяння української  діаспори у Відні, Австрійського Червоного Хреста та української церкви в Австрії.

 

 

До Тернопільської обласної лікарні було поставлено новітнє австрійське обладнання, палати – забезпечені меблями та лікарняною білизною.

 

 

Також художниця навідувалась до України, аби подарувати людям світло та позитив, які випромінюються з її картин. Загалом пані Христина влаштувала на Батьківщині уже три виставки. У Тернополі також можна споглянути один із шедеврів майстрині, завітавши до Тернопільського  обласного  художнього  музею.

 

 

 

 

 

Коментар Василя Гурмака - Заслуженого діяча мистецтв України,

професора Львівської національної академії мистецтв,

члена президії Личаківської РО ТЧХ м. Львова: 

 

 

Стиль художниці привертає увагу запереченням традиції наслідування форми, динамікою, близькою до футуризму, переплетенням геометричних фігур, абсолютним відходом від реалістичності у категорії чистої форми та кольору.

 

Роботи Христини Куріци-Ціммерман - приклад того, чим жила Європа колись. Адже ця манера поєднання абстракціонізму та експресіонізму вже відійшла у минуле. У її полотнах немає сюжетності й звичної натуралістичності. Натомість – чистота кольорів (найчастіше художниця послуговується помаранчевими, жовтими, червоними, зеленими, синіми барвами) та витонченість форм: гармонійне поєднання чіткої геометричності й пластики.

 

Крім того, незвичним є великоформатність картин. Її живопис резонує з найбільшими колористами ХХ сторіччя - Казимиром Малевичем, Франтішеком Купкою, Августом Макке.

 

 

Фото – www.nday.te.ua

За джерелом:

http://nday.te.ua/kartyny-bez-chornoho-koloru-vsesvitno-vidoma-hudozhnytsya-z-ternopillya-daruje-lyudyam-svitlo-i-pozytyv/

 

Переглядів: 671 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 10:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024