Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 1 » Цей день в історії: 100 років тому почалася битва на Соммі у Першу світову війну
13:06
Цей день в історії: 100 років тому почалася битва на Соммі у Першу світову війну

 

БИТВА НА ВИСНАЖЕННЯ

 

 

       

        Сьогодні - 100 років з початку Битви на

        Соммі , яка нікому з ворогуючих сторін

        не принесла перемоги, але тільки

        виснажила сили і залишила на полі бою

        понад 1 мільйон полеглих

       

 

 

 

 

1 липня 1916 р. в ході Першої Світової війни почався наступ англо-французьких військ на німецькі позиції поблизу ріки Сомма в порядку реалізації спільного стратегічного плану Антанти.

 

Проте результат англо-французького наступу виявився трагічним - поставлених задач досягнуто не було, а з обох боків загинуло понад 1 мільйон 350 тисяч осіб.

 

 

 

 

 

 

Атаці передувала тижнева артпідготовка, котра, однак, не зруйнувала оборонні позиції німців і в перший же день бою із 100 тисяч британських бійців загинуло двадцять тисяч, а сорок тисяч було поранено. Бій, котрий розтягнувся на чотири місяці і забрав сотні тисяч життів, дав можливість союзникам просунутись всього лише на 5 миль.

 

 

 

 

 

 

Війна, що почалася в серпні 1914 року, на думку британців мала тривати не більше, ніж півроку. Але до грудня 1914-го в боях на всіх фронтах Європи загинуло більше мільйона людей з обох боків і жодна з ворогуючих сторін не наблизилась до перемоги.

 

 

На Західному фронті, котрий пролягав територією Бельгії та Франції велась позиційна війна з масовими артобстрілами, застосуванням отруйного газу і безперестанним кулеметним вогнем. Вперше були використані танки.

 

 

Після початку німецького наступу під Верденами в лютому 1916 року англійці, котрі прийшли на виручку французам, що несли основний тягар війни, почали підготовку до атаки на 35-кілометровому відтинку фронту поблизу ріки Сомма (Франція).

 

 

Протягом тижня британці бомбардували німецькі траншеї в надії зламати оборону німців. Результат виявився іншим - несподіваність нападу була втрачена, і коли о 7.30 ранку 1 червня 11 англійських і 5 французьких дивізій пішли в атаку, їх зустрів потужний кулеметний вогонь. За перший день бою союзники змогли просунутись всього на кількасот метрів.

 

 

Дії наступних днів також були малоефективними і супроводжувались великими втратами - за кожні захоплені десять метрів німецьких позицій гинуло 100 французьких чи англійських військових. І навіть 15 вересня, коли вперше в історії воєн, в бою були застосовані танки, змінити характер бою не вдалося.

 

 

 

 

 

 

За виключенням того, що Битва на Соммі відвернула на себе частину німецьких сил, що брали участь в боях під Верденами, результат англо-французького наступу був трагічним - до 18 листопада 1916 року було захоплено 125 квадратних миль (близько 300 квадратних кілометрів) території і втрачено вбитими, пораненими і пропалими безвісті 600 тисяч французів та англійців і 650 тисяч німців.

 

 

Однак разом із наступом союзних армій Антанти на Східному фронті операція на Соммі виявилася передвісником остаточної поразки Німеччини у Першій світовій війні.

 

 

 

Фото – www.jnsm.com.ua

За джерелом:

http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=07&Day=01

 

 

Переглядів: 872 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 05:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024