Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 6 » У Херсоні обговорили обласну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 рр
13:31
У Херсоні обговорили обласну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 рр

 

КОНСУЛЬТАТИВНИЙ «КРУГЛИЙ  СТІЛ»

 

 

 

       

 

       У Херсоні за участю Червоного Хреста

       обговорили обласну програму протидії

       захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 рр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчора, 5 липня, в конференц-залі Департаменту охорони здоров`я Херсонської обласної державної адміністрації відбувся «круглий стіл» щодо проекту обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки.

 

Захід був організований Департаментом охорони здоров`я та КЗ «Херсонський обласний протитуберкульозний диспансер».

 

В роботі круглого столу взяли участь представники громадських організацій, зокрема: виконавчий директор міської громадської організації «Асоціація 21 століття» Ярослав Зятюк, співробітниця Херсонського обласного благодійного фонду «Мангуст» Олена Тарасова та керівник патронажної медичної служби Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Тетяна Ларіонова.

 

Під час заходу обговорювалась епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу в області, доступ до надання медичної допомоги хворим, стан профілактики та умови лікування, завдання і заходи проекту обласної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки.

 

Попередня програма, що діяла в області протягом 2012-2016 років, має свої результати. В 2012 році ефективність лікування чутливого до ліків туберкульозу складала 69%, а в 2014 році - 82%.

 

Також поліпшилась ефективність лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз: на початку дії програми показник ефективності складав 30%, на даний момент - 47%.

 

Проте смертність від мультирезистентного туберкульозу дуже висока, зустрічаються невиліковні випадки.

 

За словами головного позаштатного фтизіатра Департаменту охорони здоров`я обласної державної адміністрації Галини Коваль, з 2013 року в області є можливість обстежувати пацієнтів за допомогою молекулярно-генетичного методу, який дає можливість отримувати результат вже на 2 день після обстеження і правильно призначати препарати для лікування.

 

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Володимир Бурятинський зазначив, що показник захворюваності на туберкульоз за останні 10 років значно знизився - від 175 до 85. На його думку, в новій програмі повинні бути передбачені кошти для повноцінного харчування хворих на туберкульоз, лікування супутніх патологій, на хірургічні втручання та обслуговування лабораторії. Адже 68% хворих безробітні, 12% - пенсіонери, 2-3% - діти та студенти.

 

Значну підтримку хворим на туберкульоз надають громадські організації. Благодійний фонд «Мангуст» відкрив центр обліку бездомних осіб, на базі якого проводиться скринінгове дослідження і при виявлені підозри на туберкульоз проводиться детальне обстеження в міських лікарнях. Організація «Асоціація 21 століття» допомагає в соціальному та психологічному супроводі пацієнтів з поєднаною патологією туберкульозу та ВІЛ-інфекції.

 

Патронажні медичні сестри Товариства Червоного Хреста України підтримують складних пацієнтів з мультирезистентними формами туберкульозу, забезпечуючи їх харчовими наборами.

 

9-10 червня в Києві відбулося обговорення проекту Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки.

 

Всі заходи, що проводились раніше, будуть включені до нової програми. Це і проведення скринінгу на туберкульоз серед груп ризику, лабораторна діагностика виявлення туберкульозу, забезпечення виявлення мультирезистентних форм молекулярно-генетичним методом, забезпечення якості, ефективності та безперервності лікування, тощо.

 

До обласної програми не входитимуть пункти, які передбачають закупівлю нового обладнання та наукові розробки нових методів лікування.

 

 

Фото – www.most.ks.ua

За джерелом:

http://most.ks.ua/news/type/1/url/

 

Переглядів: 761 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024