Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 14 » Електротравми: як надати першу долікарську допомогу потерпілому
19:49
Електротравми: як надати першу долікарську допомогу потерпілому

 

НЕБЕЗПЕЧНА  РОЗЕТКА

 

 

 

Типові електротравми: як надати першу

долікарську допомогу після враження струмом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За даними ВООЗ, на дітей до п'ятирічного віку припадає 70% всіх електротравм. Між тим, для того, щоб дитину вдарив електрострум, їй не обов'язково пхати пальці до розетки. Проблема ще й у тому, що дорослі не знають, що робити в таких випадках, яку першу допомогу надавати, пише газета "Експрес".

 

Розпитуємо про це Валерія Кіма, харківського хірурга - комбустіолога вищої категорії, Заслуженого лікаря України.

 

- Навіть найбільш дбайливі батьки можуть не вслідкувати - й дитину вразить струмом. Що робити?

 

- Побутовий струм з розетки, який має напругу 220 вольт, а не, скажімо, 10 тисяч, як у високовольтних мережах, також може бути небезпечним для дитини. Багато хто називає його низьковольтним та вважає безпечним. Проте, крім вольтажу, важливою є сила струму та час контакту зі струмом. Скажімо, струм силою лише в 0,1 ампера може спричинити опік, м'язевий спазм, дихальний параліч, а вищі показники - зупинку серця.

 

- Якими мають бути перші дії батьків?

 

- Найперше - зупинити дію струму. Для цього дріт необхідно відімкнути від електромережі. Якщо такої можливості нема, його слід відкинути з тіла дитини за допомогою дерев'яного предмета (наприклад, палиці від швабри). Так само дитину "від'єднують" від розетки.

 

Якщо на тілі дитини з'явилися електроопіки, ці ділянки слід обов'язково охолодити. Як і за будь - яких інших опіків, перша дія - занурити обпечену ділянку тіла в холоду воду або прикласти лід. Ніяких намащувань сметаною чи олією - тільки холод. Опісля слід накласти стерильну пов'язку.

 

Коли першу допомогу надано, обов'язково викликайте "швидку" - після електротравми необхідна госпіталізація, навіть якщо нема опіків чи сліду входу - виходу електроструму.

 

- Навіщо?

 

- Річ у тім, що струм, проходячи через організм, спричиняє як зовнішні, так і внутрішні зміни. Крім опіків, він змінює фізико-хімічний склад крові, порушує біоелектричні процеси. Крім того, він може спричинити розрив тканин або перелом кісток - нерідко діти втрачають пальці після ігор з розетками. Але найбільша небезпека в тому, що струм порушує роботу серця. Це може проявитися через вісім годин чи навіть наприкінці першої доби після дії струму. Тому дитина обов'язково має бути під наглядом лікарів.

 

Якомога скоріше зверніться до лікаря, якщо після елетротравми дитина жаліється на нудоту, є блювота, шкіра стає липкою, блідою. Це можуть бути ознаки електрошоку.

 

Нерідко буває, що вже після удару струмом дитина втрачає свідомість, порушується дихання, серцева діяльність. Тому батьки повинні володіти прийомами штучного дихання.

 

А загалом, усі батьки мають усвідомлювати: з того моменту, як у хаті з'явилася дитина, усі розетки мають бути закриті спеціальними заглушками, а дроти - сховані або підняті вище зони досягнення дитиною. Подовжувачі не повинні витися зміями по підлозі - вони мають бути сховані, електроприлади вимикайте з мережі, а не за допомогою кнопки на розгалужувачах (дитині також подобається клацати червоною кнопкою). Усі зарядні пристрої також варто ховати: заряджати прилади треба тоді, наприклад, коли дитина спить. Зрозуміло, треба слідкувати за станом електропроводки - неприпустимо, щоб розетка "висіла", були оголені або переламані проводи.

 

Якщо до піврічного віку ризик електротравми в дитини малоймовірний, адже вона проводить час у ліжку чи в манежі, то після 6 місяців, коли дитина починає повзати, самостійно пересуватися - цей ризик суттєво зростає. Пам'ятайте про це.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.expres.ua/health/2016/07/14/193693-elektrotravmy-nadaty-pershu-dopomogu

Переглядів: 1018 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 23:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024