Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 22 » Фотовиставку «Зупинимо туберкульоз разом» покажуть в 5 містах Луганщини
13:38
Фотовиставку «Зупинимо туберкульоз разом» покажуть в 5 містах Луганщини

 

 

ДОЛАТИ  БІДУ – ГРОМАДОЮ!

 

 

 

 

Вчора в Сєвєродонецькій  міській публічній бібліотеці

відкрилася фотовиставка «Зупинимо туберкульоз разом»,

яку незабаром покажуть ще в інших 4 містах Луганщини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В четвер, 21 липня, в Сєвєродонецькій міській публічній бібліотеці відкрилася фотовиставка «Зупинимо туберкульоз разом». На ній - 90 фоторобіт, автор яких Заслужений журналіст України, головний редактор Інтернет-видання «Паралель-медіа» Володимир Лермонтов. Фотороботи інформують глядачів про існуючі проблеми лікування туберкульозу на Луганщині. Кожна з них - це фото-розповідь про людей, які побороли хворобу або лікуються зараз від туберкульозу.

 

 

 

 

 

 

Мета фотовиставки - показати справжні, не вигадані історії подолання біди. Ще одне завдання фотовиставки - зменшити стигматизацію хворих і привернути увагу громадськості до зростання захворюваності на туберкульоз на Луганщині.

 

 

 

 

 

 

У липні - серпні 2016 громадські організації «Громадська служба правової допомоги» і «ОПОРА» планують проведення фотовиставки в міських бібліотеках Луганської області - після Сєвєродонецька, фотовиставка відбудеться в Рубіжному, Лисичанську, Старобільську та Новоайдарі.

 

 

 

 

 

 

«Для того, щоб підготувати фото-експозицію ми зробили фото в протитуберкульозному диспансері в Лисичанську, в лікарні Рубіжного. Це розповідь не тільки про хворих, а й про лікарів. Ми також дуже вдячні співробітникам Рубіжанського відділу поліції ГУ Національної поліції в Луганській області за допомогу при проведенні фотозйомки. Серед робіт - фото-серія про роботу місцевих дільничних, які проводять профілактичну роботу серед наркоманів і алкоголіків, раніше засуджених громадян », - повідомив координатор мережі ОПОРА в Луганській області Олексій Кормілецкий.

 

 

 

 

 

 

«Кожна фотографія - окрема історія, окреме життя. В очах фото-героїв - біль і страх, надія і віра. Всі знімки зроблені з їх згоди. Наші фотографії зможуть розвінчати міф про те, що на туберкульоз хворіють лише наркомани або особи без певного місця проживання. Туберкульоз може бути поруч з кожним з нас і це стосується всіх. Ми сподіваємося викликати співчуття і розуміння у відвідувачів фотовиставки. Всі разом ми зможемо допомогти хворим повернутися до нормального життя і не відчувати себе ізольованими і нікому не потрібними », - зазначив автор знімків Володимир Лермонтов.

 

 

Довідково:

 

"Епідемія туберкульозу в Україні – одна з найболючіших медико - соціальних проблем нашої молодої держави", -   з офіційного сайту ТЧХУ

 

 

Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) є однією з найстаріших громадських організацій, що займається профілактикою інфекційних захворювань.

 

Вже на початку свого заснування 1918 року червонохресні організації мали свої протитуберкульозні диспансери, лікарні й займалися профілактикою та лікуванням туберкульозу. Пізніше ця місія була передана органам охорони здоров’я.

 

Та відколи в  1995 р. в Україні знову  виникла епідемія туберкульозу ТЧХУ починає займатися санітарно-просвітницькою роботою. Тобто роз’ясненням населенню, як можна вберегтися від цієї небезпечної хвороби і переконанням, що ця хвороба виліковна, якщо вчасно звернутися до лікарів і розпочати лікування.

 

В 1999 році Український Червоний Хрест отримав грант гуманітарного відділу Євросоюзу. Спільно з органами охорони здоров’я  активно проводилась профілактична робота. Було задіяно чотири пілотні регіони: Черкаська, Чернігівська, Житомирська та місто Київ.

 

Проект мав на меті формувати прихильніть людей до лікування туберкульозу. Тобто люди, які закінчили лікування в стаціонарі, повинні продовжувати його амбулаторно.

 

На жаль, є ще такі дезадаптовані верстви населення, які відмовляються від лікування, коли виходять зі стаціонару. Це - особи без постійного місця проживання, а також ті, хто звільнився з місць позбавлення волі. Їх доводилося підтримувати ще й соціально – видавати ліки, продуктові набори.

 

Національне Товариство Червоного Хреста виступило ініціатором впровадження в Україні контрольованого лікування. І саме цей метод впроваджували у життя, починаючи з 1999 року.

 

Профілактична робота продовжується і до сьогодні.

 

П’ять років тому міжнародна організація РАТН, яка фінансується Агентством розвитку  США, почала впроваджувати в Україні програму «Зупинимо туберкульоз», мета якої – формування прихильності до  його лікування. В програмі були задіяні вже 10 пілотних областей, де Червоному Хресту було запропоновано вести амбулаторне долікування хворих.

 

У Дніпропетровській, Херсонській та Запорізькій областях профінансовано додаткову програму, мета якої – лікування в амбулаторному режимі людей, звільнених з місць позбавлення волі. По цьому розділу програми виділяються додаткові кошти на придбання ліків, щоб лікувати й супутні захворювання цієї категорії пацієнтів.

 

З 2011 року така програма фінансується вже  Глобальним фондом.  Впродовж цього року програма реалізувалась в 6 областях, згодом – в 8, а згодом планується її реалізація в усіх областях України.

 

За цією програмою, крім надання патронажною службою ліків, призначених фтизіатром, закуповуються продуктові набори, які кожен хворий отримує систематично  раз на місяць.

 

Проводити санітарно-просвітницьку та профілактичну роботу – головна місія Червоного Хреста у боротьбі з туберкульозом. Це видання інформаційних матеріалів, що роз’яснюють населенню: що таке туберкульоз, як його вилікувати, про правила дотримання санітарно-гігієнічних норм тощо.

 

За програмою Глобального фонду  для цього сформована група, якою розробляються листівки, плакати, відеоролики. Організації Товариства використовують їх при проведенні «круглих столів» та інших просвітницьких заходів.

 

Впроваджує програму продовження лікування хворих на туберкульоз, які вийшли з місць позбавлення волі й організація-фонд «Лікарі без кордонів».

 

Багато людей, які не володіють інформацією про це захворювання, просто перестають спілкуватися навіть з рідними та близькими, хворими на цю недугу. Але, якщо виконувати санітарно-гігієнічні заходи, то не варто боятися зараження.

 

При постійному контакті з хворими з відкритою формою туберкульозу - слід одягати респіраторну маску, якщо туберкульоз перейшов у закриту фазу така пересторога – зайва.

 

У Сєверодонецькій МО ТЧХ України патронажні медичні сестри також беруть участь у загальному русі червонохрестівців у боротьбі з туберкульозом. Треба сподіватися, що фотохудожники Луганщини присвятять свої роботи у майбутньому, і їх невтомній праці на цьому нелегкому поприщі.

 

 

Андрій Яцечко,

голова Сєвєродонецької МО ТЧХ України

 

 

Фото – прес - служби Сєвєродонецької МО ТЧХ України

За джерелом:

http://redcross.homelan.lg.ua/2016/07/21/fotovyistavku-ostanovim-tuberkulez-vmeste-pokazhut-v-pyati-gorodah-luganshhinyi/

 

Переглядів: 641 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024