Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Липень » 24 » За кошти ЄС переселенці на Полтавщині отримують роботу, житло та послуги
14:04
За кошти ЄС переселенці на Полтавщині отримують роботу, житло та послуги

 

 

ПІДТРИМКА З ЄВРОСОЮЗУ

 

 

       

 

       За кошти ЄС переселенці на Полтавщині

        отримують роботу, житло та послуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Один із проектів для переселенців в Україні - це «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб», який фінансується ЄС та реалізується в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» (SURDP).

 

За статистикою Полтавської ОДА, в області знаходиться понад 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО), переселенців із Криму і Донбасу (перших - одиниці). Проект ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» розпочався з того, що мав допомогти 1200 переселенцям, але...

 

Для ВПО в Україні діє кілька програм, як державних, так і міжнародних. Наприклад, допомагає ПРООН, Міжнародна організація з міграції, SURDP та інші.

 

Support to Ukraine’s Regional Development Programme (SURDP) перекладається як «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Минулоріч органи місцевого самоврядування 18 областей вибороли своє право взяти участь в конкурсі на надання грантів, який проходив за підтримки SURDP. Загальна сума, яку під цю програму виділив Європейський Союз, - 17 мільйонів євро. По суті, це гранти, які не потребують повернення, а лише контролю за використанням коштів.

 

Одним із учасників цього конкурсу стала Полтавська облдержадміністрація, яка разом із партнерами подала заявку на отримання гранту та виграла його. Так розпочався проект ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб». За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», його фінансування передбачає 1 154, 2 тис. євро.

 

На що саме йдуть ці кошти, хто скористався допомогою та коли проект ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» логічно завершиться?

 

Цей матеріал - спроба відповісти на такі питання.

 

Суть SURDP для Полтавщини

 

Заступник директора - начальник управління міжнародного співробітництва та залучення інвестицій Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Дмитро Орлов:

 

- Проект не розрахований на надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам на вирішення проблем, що виникають сьогодні. Заходи проекту були прописані ще в 2014-му - на початку 2015 року, коли він готувався на конкурс. Саме вони і пройшли конкурс, що проводився Представництвом ЄС в Україні. Ідея проекту набагато глибша: створення базових умов (дах над головою, робота, навчання дітям) для громадян України, які втекли на Полтавщину від небезпеки. Йдеться не тільки про нинішню війну, а й про ймовірні стихійні лиха або екологічні катастрофи. Не дай Бог, звичайно, але ліпше бути готовими до всього.

 

За словами держслужбовця, не можна допускати концентрації людей, які шукають кращого життя і тікають від бід. Тому що створення таких гетто добром не закінчується ні для їхніх мешканців, ні для корінних жителів регіону. З цього приводу успішний досвід мають країни, що пережили війну. Приміром, свого часу Грузії та Македонії вдалося створити безпечні умови для своїх внутрішньо переміщених осіб. Крім того, потрібно зазначити, що Полтавська ОДА не має права змінювати заходи, вже затверджені програмою.

 

 

Діти переселенців у Полтаві

 

 

 

 

 

 

Хто отримує

 

Виконавцями проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» є: Полтавська ОДА, обласний центр зайнятості, Полтавська та Гадяцька міські ради, Новогалещанська селищна рада (інші органи місцевого самоврядування такого бажання не виявили і пропозицій не надали). А також Полтавська обласна організація Товариства Червоного Хреста України, БО «Світло Надії». Партнером проекту також є комунальна бюджетна установа «Обласний контактний центр» Полтавської обласної ради.

 

На офіційному сайті програми «Підтримки політики регіонального розвитку в Україні» зазначена цільова група, для якої працюють всі проекти, які отримали за підсумками проведеного конкурсу грантову підтримку ЄС. Це «внутрішньо переміщенні особи, які шукають допомогу, роботу, іншу підтримку та місцеві громади, які стикаються з напливом великої кількості переселенців».

 

За словами експерта з питань візуалізації та комунікацій проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» Ольги Геращенко, головний «фундамент» міжнародної допомоги ВПО в Україні - довіра і до партнерів, і до «цільової аудиторії».

 

- Конкретно грантові проекти, які працюють в рамках програми проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» існують на принципах співфінансування, адже 10% від сум мікропроектів віднаходять місцеві бюджети. На Полтавщині головний акцент зроблений на працевлаштуванні ВПО. Що стосується контролю за використанням коштів, то наші партнери не отримують черговий транш, якщо не виконають свої обов’язки за проектом. Але саме на Полтавщині у нас проблем немає, - заявила Ольга Геращенко.

 

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва зазначає:

 

- Ми працюємо в рамках проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» з вересня минулого року і мали б згідно з нею працевлаштувати 500 переселенців. Станом на сьогодні успішно проведено дві міжрайонні ярмарки зайнятості - у Полтаві та Кременчуці, в яких загалом взяло участь 1500 осіб. Ми також організували оплачувані громадські роботи у різних куточках області, чим скористалося більше 400 переселенців. Зазначу, що на даний момент працевлаштовано 491 переселенця. Цих людей беруть на різні посади і до них, як до працівників, був і є посилений інтерес з боку працедавців. Що це означає? Мешканці Полтавщини не відвертаються від земляків із Донбасу, прагнучи їм допомогти із роботою. До речі, велика кількість ВПО працює у державних структурах.

 

 Ярмарок вакансій у Кременчуці

 

 

 

 

 

 

Одна із переселенок Ірина Клименко (ім’я змінене) втекла до Полтавщини не лише від обстрілів, а й від свого чоловіка, який воює проти України на боці сепаратистів. Тут вона із мамою та дитиною почала нове життя.

 

- Роботу знайшла завдяки ярмарку вакансій. Зараз працюю в одному з органів соціального захисту населення, - зазначає переселенка.

 

До речі, випадки розлучень проукраїнськи налаштованих жінок із своїми чоловіками-сепаратистами з Донбасу - на Полтавщині непоодинокі. Про це розповіла прес-секретар БО «Світло надії» Крістіна Криженко. Її благодійна організація надає ВПО безкоштовну юридичну допомогу, у тому числі - такого плану.

 

Крістіна Криженко зазначає:

 

- Працювати із переселенцями ми почали задовго до того, як нам запропонували стати партнерами проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб». Адже наш Центр адаптації бездомних та людей із місць позбавлення волі ВПО існує давно. На його базі також переселенці можуть отримати тимчасове житло і реєстрацію, без яких складно знайти хорошу постійну роботу. У п’яти містах області є наші центри первинної безоплатної правової допомоги для ВПО. З нами співпрацюють кризові психологи, допомога яких безцінна, коли йдеться про розгублених людей із зони збройного конфлікту на Донеччині. Ми роздаємо гуманітарну допомогу, допомагаємо із роботою і влаштуванням дітей у заклади освіти і т.д. Розумієте, коли програма SURDP закінчиться, ми не перестанемо працювати із цією категорією громадян України.

 

Людмила Сердечна (ім’я змінене) із Донецька працює продавцем в одному із хлібобулочних магазинів Полтави, а вдома її близькі родичі доглядають за залишеним нею житлом:

 

- Передусім я в Полтаві через сина, який має тут закінчити навчання у ВНЗ. Тільки із нормальним українським дипломом у нього є майбутнє юриста. Тут винаймаємо квартиру і, якщо чесно, ледве зводимо кінці із кінцями. Навіть не знаю, від яких організацій ми отримали допомогу тоді, коли півтора роки тому приїхали сюди. Всім вдячні, але при першій нагоді хочу повернутися додому. Що вирішить син - поки що не знаю.

 

Але є й такі переселенці на Полтавщині, які вважають, що органи влади та благодійні організації приділяють їм замало уваги. Серед таких - представники громадського об’єднання «Небайдужі жінки Донбасу», які неодноразово висловлювали своє незадоволення на різних заходах, присвячених ВПО.

 

 

Оператори обласного контактного центру

 

 

 

 

 

 

Тим не менше ті, хто потребує допомоги, можуть і повинні звертатися по неї. Зокрема, за допомогою таких контактів:

 

0-800-502-230 - трубку візьмуть оператори комунальної установи «Полтавський обласний контактний центр». Прийом повідомлень від жителів області здійснюється за цим єдиним безкоштовним телефонним номером та на електронну адресу Call-centre@adm-pl.gov.ua. Телефонна лінія працює цілодобово.

 

Або:

 

0-800-507-309 - безкоштовна урядова «гаряча» лінія для ВПО.

 

 

Що зроблено у рамках SURDP

 

Основні питання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи до влади та громадських активістів Полтавщини, - отримання статусу ВПО, пошук житла, працевлаштування, матеріальне забезпечення і медична допомога. Це дані спостережень волонтерів та чиновників. Що конкретно зроблено за гранти від Європейського Союзу, аби задовольнити потреби переселенців?

 

Розповідає заступник директора - начальник управління міжнародного співробітництва та залучення інвестицій Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Дмитро Орлов:

 

- На Полтавщині наразі діє два проекти, які спрямовані на підтримку ВПО. Є проект ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб», що реалізуються в рамках програми SURDP, та проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні», що впроваджується ПРООН за підтримки уряду Японії. В рамках проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» ми першочергово розраховували допомогти 1200 переселенцям, але потреби виявилися значно більшими, адже за приблизними підрахунками таких людей у нас проживає до 30 тисяч. Що ми маємо зробити для них до 15 грудня 2016 року? Відремонтувати готель «Жовтень» у Гадячі, оновити другий поверх соціального готелю в смт. Нова Галещина, створити «Кризовий центр» для жінок в Полтаві. Тільки в обласному центрі проживають сотні дітей із зони збройного конфлікту на Сході.

 

Для 180 дошкільнят створені шість додаткових груп у садочках, які укомплектували необхідним обладнанням. Варто відзначити медичний напрямок. Через конкурси для різних медичних установ Полтави заплановані або ремонти, або закупівля засобів медичного призначення. Так, уже відбулися конкурси щодо придбання дев’яти тотальних ендопротезів кульшового суглобу цементної фіксації, 480 одиниць препарату «Пегінтерферон альфа 2а» та 18000 одиниць «Рибавірину».

 

Проект

 

 

 

 

 

Крім того, для комунальної бюджетної установи «Обласний контактний центр» Полтавської обласної ради закупили обладнання та ліцензійного програмно-апаратного комплексу. Це полегшило роботу операторів «гарячої» телефонної лінії та аналітиків центру, а також забезпечило ефективнішу взаємодію контактного центру та органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, обласних установ та організацій, які задіяні у оперативному вирішенні проблемних питань ВПО. Новий апаратний комплекс забезпечує автоматизацію усього процесу розгляду звернення громадянина, зберігання наявної інформації у базі даних, швидкий пошук та формування аналітичних довідок за заданими параметрами.

 

Інші заходи проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» реалізують інші його партнери. Так, Червоний Хрест надає переселенцям соціально-психологічну підтримку. Волонтери БО «Світла надії» із останнього, що роблять, - закуповують інвентар для хоспісу.

 

Та в ОДА і в обласному центрі зайнятості хотіли би ще на півроку подовжити дію проекту ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб», якщо це дозволить Європейська Комісія.

 

По-перше, через близько 100 випускників ВНЗ області - вихідців із Донбасу - яким можна допомогти із першим робочим місцем. По-друге, існує потенціал розвитку підприємництва серед ВПО. Так, серед них є добросовісні виробники дитячого одягу, меблів, пекарі та фермери, бізнес-проекти яких стали успішними завдяки іншим грантовим програмам.

 

За тим, як розвивається цей проект ЄС «Полтавська область для внутрішньо переміщених осіб» можна слідкувати на відповідній сторінці у Фейсбуці.

 

Автор - Анна ДОВГОШЕЙ

 

 

 

 

Фото – www.poltava.to

За джерелом:

http://poltava.to/project/1648/

 

Переглядів: 684 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 09:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024