Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Серпень » 6 » Поради лікаря: Якщо замучили судоми, спробуйте змінити те, що їсте
19:23
Поради лікаря: Якщо замучили судоми, спробуйте змінити те, що їсте

 

ЧУДОДІЙНА  ГОЛКА

 

 

 

Улітку в спеку люди масово вирушають до води.

Пірнають, плавають... Однак часто приємна

прохолода призводить до появи в ногах судом,

або, як кажуть у народі, корчів, пише газета

"Експрес"

 

 

 

 

 

 

 

 

Судоми - явище не з приємних і небезпечне, особливо, коли людина знаходиться на глибині. Та, виявляється, кілька простих правил допомагають за лічені секунди справитися із судомами в ногах. Більш докладно про це у розмові із Заслуженим лікарем України, головним лікарем Львівського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Степаном Середою (на знімку).

 

 

-- То в чому причина появи судом у ногах? Про що може попереджати такий симптом?

 

 

-- Судоми -- це сильний спазм м'язів, переважно литкових і стопи, оскільки це місця, на які припадає найбільше навантаження. М'яз зашвидко скоротився, і саме ось таке скорочення викликало біль. Литковий м'яз -- основа ходіння, тому, зазвичай, він і потерпає від корчів. Щоправда, до кінця патогенез судомів не вивчений. Але точно відомо: якщо регулярно робити гімнастику, можна зменшити частоту появи судомів і навіть взагалі їх позбутися.

 

-- Які фактори можуть провокувати судоми ніг?

 

-- Судоми ніг виникають при певних захворюваннях, а також внаслідок зовнішніх чинників, таких, як перевтома, незручне положення м'яза, температурний режим (що часто трапляється у воді), спосіб життя (виснаження організму, неправильне харчування, наприклад, вживання багато чипсів). І навіть тоді, коли людина багато пітніє -- бо відбувається виведення з організму води, а відтак і втрата солей калію та кальцію, що і призводить до судом.

 

-- Що треба робити, коли таке стається?

 

-- Незалежно, де вас схопив корч (у воді, ліжку чи під час руху) -- п'ятку випряміть уперед, а пальці стопи -- на себе. Або ж якщо ви пливете одним стилем і відчуваєте, що зводить ногу, тоді слід перейти на інший стиль, тобто змінити положення, щоб навантаження перейшло на інші види м'язів. Бо судома -- це якраз велике навантаження на певний вид м'язів, які ще не готові до нього.

 

Найнебезпечніші такі судоми у воді. Тому, якщо ногу зводить у воді, треба сильно стиснути її рукою в місці болю. Тоді біль може відпустити, як реакція на інший біль. Інколи люди, які мають тенденцію до судомів, мають при собі у плавках голку, і у випадку, коли виникають судоми, колять голкою у місця болю. Можна ущипнути таке місце, після того трохи розмасажувати ногу й судома відпустить.

 

-- Чому саме у воді найчастіше бере корч?

 

-- Бо, по-перше, через переохолодження м'яз спазмується й таким чином дає нам зрозуміти, що щось не те, треба змінювати ситуацію чи положення. А, по-друге, коли ви плаваєте, то виникає навантаження тільки на певну групу м'язів.

 

 

 

 

 

 

-- А при яких хворобах може корчити ноги?

 

-- При недугах ендокринного характеру, наприклад, якщо є захворювання щитоподібної залози, діабет. А також при цирозі печінки, діареї (тобто коли втрачається багато води), ранній вагітності.

 

-- Що порадите тим, хто доволі часто потерпає від корчів?

 

-- Поступово збільшувати фізичні навантаження, і, головне, вони мають стати постійними. Тоді м'яз до них звикає. Обов'язково мають бути вправи на стопу і на литковий м'яз -- це присідання, махи в сторону, а також ходіння на пальцях, босоніж, що масує стопу. І якщо щодня вживати по дві чайні ложки меду з теплою водою -- можна запобігти цій проблемі. Допоможе також вивести з організму молочну кислоту, яка накопичилась у м'язах і може викликати болі та судоми, приймання гарячої ванни чи душу.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/health/2016/08/06/196808-zamuchyly-sudomy-sprobuyte-zminyty-te-yiste

 

Переглядів: 1130 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 07:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024