Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Серпень » 12 » Аномальна спека спровокувала масове поширення рослини, через яку гине риба
14:47
Аномальна спека спровокувала масове поширення рослини, через яку гине риба

 

НЕБЕЗПЕЧНИЙ  РЕЛІКТ

 

 

 

В українських річках гине риба, вкотре

за це літо констатують вітчизняні фахівці.

Однією з основних причин такої катастрофічної

ситуації стала реліктова рослина - водяний горіх,

яка на фоні спеки раптово розрослась на водоймах,

пише газета "Експрес".

 

 

 

 

 

 

 

 

- Відомо, що водяний горіх зберігся з часів динозаврів. Ще кілька десятків років тому зарості водяного горіха розріджували й з ним не було проблем. Але зараз рослина --під захистом Червоної Книги. Відтак, активно захоплює нові території, витісняючи звідти все живе. Притім їй нічого не загрожує, - пояснює Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. - У водяного горіха немає ворогів, його листя не їдять риби, його не заготовляють для промислових цілей, як це роблять в інших країнах (приміром, для виготовлення кормових добавок для худоби, рослину застосовують у медицині й парфумерії і навіть споживають).

 

- У чому ж полягає загроза?

 

- Річ у тому, що при розростанні водяний горіх формує просто таки непрохідні хащі. Ця рослина перешкоджає розвитку фітопланктону, мова про одноклітинні водорості, котрі є генератором розчиненого у воді кисню, без якого неможливе життя водних організмів. А позаяк під водним горіхом немає кисню, цю воду можна вважати мертвою, там у буквальному сенсі ніхто не живе.

 

Показовим прикладом катастрофічної ситуації, що вже створилась, є Київське водосховище, там цього літа плантації водяного горіха затягнули більше як 20 квадратних кілометрів. Десятки тисяч гектарів акваторії Дніпра перетворилися у суцільні зарості цієї рослини. Йдеться про загрозу для усіх річок країни.

 

- Але хіба риба не може змінити місце свого перебування, аби не загинути?

 

-Хащі водяного горіха затягнули природні нерестилища. Це не лише вбиває рибу, котра йде на нерест, але й перешкоджає появі мальків. І навіть зміни сезонів та погодних умов не впливають на поширеність цієї рослини. Адже восени вона падає на дно й починає гнити, цей фактор провокує мор риби взимку, тоді гине її десятки тонн. А влітку на фоні аномальної спеки водяний горіх шаленими темпами розростається, притім ще й становить небезпеку для відпочивальників. Річ у тому, що плоди цієї рослини мають довгі й дуже міцні шипи, які здатні пробити навіть гумове взуття. А хвилі часто прибивають їх до берега.

 

 

Скажу більше, один кущ дає від восьми до десяти кущів на наступний рік. А за результатами спостережень і даними прогнозів, наступного року зарості цієї рослини збільшаться мінімум у десять разів. До речі, ще не так давно водяний горіх був під охороною майже в усіх європейських країнах. Але відколи почав шаленими темпами розростатись, його викреслили зі списку червонокнижних майже всюди. Ми маємо відновити баланс у екосистемі наших річок, інакше щороку констатуватимемо масову загибель риби.

 

 

У списку факторів, що призводять до загибелі риби в наших річках, - і масове зливання нечистот і процеси глобального потепління. Додам, що за останні п'ять років це призвело до зменшення рибопродуктивності у вітчизняних водоймищах на 35-40 відсотків.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2016/08/11/197572-anomalna-speka-sprovokuvala-masove-poshyrennya-roslyny-gyne-ryba

 

Переглядів: 770 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024