Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Серпень » 22 » 22 серпня 1864 року було підписано Першу Женевську Конвенцію
22:49
22 серпня 1864 року було підписано Першу Женевську Конвенцію

 

ГУМАНІЗМ  НА  ВІЙНІ

 

 

     

      Цей день став переломним для мільйонів людей,

      що страждали під час війни. Цей документ

      став першим, який гарантував адекватне

      ставлення до поранених та захоплених у полон

      під час бойових дій 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у регулярних арміях - зобов'язує її учасників збирати на полі бою і надавати допомогу пораненим і хворим супротивника, причому будь-яка дискримінація у відношенні поранених і хворих на основі статі, раси, національності, політичних переконань або релігії забороняється.

 

Усі поранені і хворі, які опинилися у владі супротивника, повинні бути зареєстровані, а дані про них повідомлені тій державі, на боці якої вони боролися. Медичні установи, санітарний персонал і транспорт для перевезення поранених, хворих і санітарного майна користуються захистом, і напад на них забороняється. 

 

 

Взагалі постанови щодо миролюбного поводження з пораненими під час війн зустрічаються, починаючи з ХУІ століття. Але саме ця Конвенція стала конкретно підписаною угодою, яка визнається прецедентом міжнародного воєнного права.

 

Важлива роль у підготовці і прийнятті конвенції належить Анрі Дюнану, свідку страждань і мук поранених і вмираючих французьких і австрійських солдатів після битви при Сольферіно в 1859 році, під час війни в Італії. Саме він став ініціатором створення правил для всіх країн-учасниць військових конфліктів по відношенню до поранених і хворих. 

 

 

З його ініціативи в 1863 році пройшла міжнародна конференція, на якій були закладені принципи діяльності Червоного Хреста, після якої в Женеві, на запрошення швейцарського уряду, відбулася зустріч дипломатів європейських країн з метою прийняття конвенції про «вояків, які отримали поранення на війні». 

 

 

 

 

 

На знімку: Оригінал першої Женевської конвенції

 

 

В результаті цієї конференції в Женеві, яка тривала з 8 по 22 серпня 1864 року, була підписана перша багатостороння міжнародна угода, яка встановлювала гуманітарні правила ведення війни, висунуті в 1864 році Червоним Хрестом. Цей документ мав на меті - полегшення долі поранених і хворих воїнів на полі бою.

 

 

В основу Женевської конвенції була покладена ідея допомоги і заступництва всякому пораненому, не залежно від прийнятої ним сторони. За документом, усі поранені і хворі, які перебувають у медичних установах, а також весь персонал цих установ вважаються нейтральними особами, незалежно від того, ким з воюючих сторін зайнята ця місцевість.

 

 

Тобто в полон вони не беруться і полоненими не вважаються. Недоторканними, крім поранених і персоналу, є і госпіталі, вся матеріальна частина, а також місцеві жителі, що допомагають пораненим.

 

 

 

 

 

На знімку: Оригінал першої сторінки Конвенції. За цим посиланням можна ознайомитися з усіма сторінками оригіналу історичного документу: https://ru.scribd.com/document/237088628/Convention-de-Geneve-du-22-aout-1864-pour-l-amelioration-du-sort-des-militaires-blesses-dans-les-armees-en-campagne

 

 

 

 

 

 

На знімку: Процес підписання конвенції відобразив у своїй картині французький художник Шарль Едуард-Дюмареск Арман.

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://grushevskogo5.com/intresting/22-serpnya-1864-roku-bulo-pidpisano-pershu-zhenevsku-konventsiyu/

 

Переглядів: 1087 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 10:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024