Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Серпень » 23 » Фахівці вказують на загрозу епідемії гепатиту С в Україні
10:15
Фахівці вказують на загрозу епідемії гепатиту С в Україні

 

 

НЕГАРАЗДИ З ЛІКУВАННЯМ ГЕПАТИТУ С

 

 

 

       

       Це справжнє жахіття: 8,5% українців хворі

       на гепатит С. Такий результат загальнодержавного

       експрес-тестування, яке провів Альянс громадського

       здоров'я.

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього в 26 містах усіх областей України протестовано 3844 особи, і в 324 випадках (а це 8,5%) експрес-тест показав наявність антитіл до вірусного гепатиту С, пише газета Експрес.

 

-- Це дуже великий показник, який свідчить про високий рівень загрози розвитку епідемії в Україні, -- каже Павло Скала, директор з політики і партнерства Альянсу громадського здоров'я. -- Це вже, можна сказати, епідемія! У чому причина? Насамперед у недостатньому держфінансуванні. Так, невдовзі закінчується чинна Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики і лікування вірусних гепатитів.

 

Достоту вчора ми дістали відповідь від МОЗ про те, що ця програма недофінансована на 79%. Ситуація патова, бо розробку нових програм заморожено. Тому ми звернулися до Президента з проханням ініціювати розробку національного плану боротьби з гепатитом С.

 

-- Торік ми проводили подібне всеукраїнське тестування учасників АТО на гепатит С,  -- каже каже Мирослава Андрущенко, менеджер з поширення досвіду Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні. -- Тоді виявили, що 4% українських військовослужбовців мають гепатит С, й цей показник відповідав рівню поширеності гепатиту С в Україні загалом. А тепер маємо удвічі більше.Річ у тім, що офіційної статистики, скільки саме українців хворі на гепатит С, немає. Є лише статистика МОЗ, згідно з якою в Україні налічується 25 тисяч хворих. Але це -- діагностовані випадки. 90% хворих на гепатит С про це не здогадуються! Щоб діагностувати хворобу, потрібно пройти тестування крові. Воно платне і не належить до обов'язкових -- тому мало хто робить його з власної волі.

 

-- Хворобу не можна виявити ніяк, крім тестування?

 

М. Андрущенко: -- Так, і в цьому її підступність. Цей вид гепатиту може нічим не проявляти себе 10 -- 15 років, проте печінка при цьому руйнується. І, коли вже виникає цироз або рак, виявляється, що людина мала гепатит С.Вірус гепатиту С передається лише через кров. Тож заразитися можна через донорську кров, під час маніпуляцій у стоматолога, у тату-салонах, під час манікюру, процедури акупунктури, проколювання вух чи пірсингу. Це актуальна проблема в середовищі ін'єкційних споживачів наркотиків, які використовують спільну голку. Гепатит С не передається при побутовому контакті, при обіймах, через посуд тощо.

 

-- Є дані, що в Україні виліковується лише 15% пацієнтів -- чому так мало?

 

-- Лікування гепатиту С  тривале й вартісне. До того ж в Україні застосовують застарілі схеми лікування -- у нас досі гепатит С лікують специфічними препаратами інтерферону, які МОЗ закуповує в обмеженій кількості (тобто аж ніяк не всі хворі мають доступ до лікування). Вартість лікування одного пацієнта становить 6,4 тисячі доларів на рік, воно триває 12 місяців, а його ефективність становить лише 48%.

 

Тим часом у світі вже давно відмовились від такої схеми лікування, перейшовши на використання препаратів нового покоління з прямою противірусною дією. Курс такого лікування коштуватиме 2,1 тисячі доларів, триває всього три місяці, а шанси вилікуватися -- до 90%.

 

Але проблема в тому, що в Україні діє зачароване коло, коли новий препарат не може бути застосований, доки його не буде включено до протоколу. А до протоколу він не може потрапити, бо не зареєстрований (хоча препарат зареєстровано в Європі, він пройшов усі перевірки, має клінічний досвід використання -- навіщо проводити в Україні додаткові перевірки?). І хоча медики вже давно розуміють потребу переходу на сучасніше лікування гепатиту С, бюрократичні перешкоди чомусь сильніші... Тим часом пацієнті змушені проходити дороговартісне й малоефективне лікування.

 

 

Марина МОРОЗ

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

 http://expres.ua/digest/2016/08/23/199156-fahivci-vkazuyut-zagrozu-epidemiyi-gepatytu-s-ukrayini

 

Переглядів: 523 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024