Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Вересень » 5 » Чоловік помер від алергії на отруту шершня
09:05
Чоловік помер від алергії на отруту шершня

 

 

ШЕРШНІ  - ЗАГРОЗА  АЛЕРГІКАМ

 

 

 

 

              Чоловік помер від укусу шершня,

              тому що мав алергію на отруту

              цієї комахи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усе сталося за лічені хвилини. Чоловік разом з дружиною збирав ягоди у лісосмузi поблизу села. Поряд, приваблені запахом малини, кружляли шершні. Подружжя не зважало на присутність цих комах, поки одна з них не вжалила чоловіка. Він одразу ж почувся недобре, розповідає газета Експрес.

 

За інформацією з управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Житомирщини, де зафіксовано цей випадок, потерпілий помер за кілька хвилин. Укус шершня виявився настільки отруйним, що медики навіть не встигли надати допомогу...

 

Шершні - такі ж звичайні для України комахи, як оси, бджоли, джмелi. Це - не відомі своєю агресивністю й отруйністю каракурти чи гадюки. Невже достатньо одного укусу шершня, щоб звести людину у могилу?

 

Говоримо про це з Оленою Бачинською, лікарем-алергологом столичного алергоцентру, та Людмилою Залозною, керiвником експериментальної пасiки Iнституту зоологiї iм. I.I. Шмальгаузена НАН України.

 

- Чому укуси цих комах є небезпечними для людини? Чи правда, що укус навіть однієї комахи здатен призвести до сильної алергічної реакції, яка може закінчитися смертю?

 

О. Бачинська:

 

- Укуси шершнів є дуже небезпечними для людей з інсектною алергією. У такої людини навiть одне вжалення може викликати важку алергічну реакцію аж до анафілактичного шоку.

 

- Як виглядає алергічна реакція на укус шершня?

 

О. Бачинська:

 

- Може з'явитися кропив'янка, задишка, свистяче дихання, слабкість, запаморочення, людина відчуває труднощі з ковтанням та мовленням. Найнебезпечнішою реакцією вважається набряк Квінке, коли потерпілому необхідна негайна спеціалізована медична допомога. При цьому стані набрякає гортань i людина може задихнутися.

 

Л. Залозна:

 

- До речі, шершні, як і оси, не гинуть після укусу (на відміну від бджiл), а витягують жало та можуть нападати знову й знову. Найбiльшу небезпеку несе отрута, яка є токсичною для людського організму та викликає дуже сильну алергічну реакцію.

 

- Що робити, якщо комаха все-таки вкусила?

 

О. Бачинська:

 

- Найперше - витягнути жало, якщо воно залишилося у шкірі, та прикласти до місця вжалення холод. Якщо у вас нема інсектної алергії, досить продезинфікувати вкушене місце (наприклад, йодом). Якщо ж виникає алергічна реакція, необхідно викликати швидку.

 

Загалом, людина може і не знати, що має інсектну алергію. Тому про всяк випадок слід завжди мати зi собою антигістамінні препарати, які треба прийняти відразу після укусу. А на природі користуйтеся репелентами -- кремами, що вiдлякують комах.

 

Л. Залозна:

 

- Якщо вас вкусив шершень, не треба розтирати вжалене місце - це сприятиме розповсюдженню отрути. А загалом, ці комахи ніколи не нападають першими. Вони можуть ставати агресивними, якщо ви підійшли близько - тоді шершні атакуватимуть, щоб захиститися. У жодному разi не дратуйте їх рiзкими рухами, не розмахуйте руками.

 

Буває, що комаха залітає під одяг, або ви випадково на неї сідаєте... Крім того, ці комахи дуже чутливі до різких запахів. Зокрема, вони не переносять запаху алкоголю чи тютюну, а тому швидше нападуть на п'яного.

 

- Як ззовні відрізнити бджолу, осу, джмеля від шершня?

 

- Шершень - це велика комаха з яскравими жовтими смугами та загостреним черевцем. Джмелi пухнастшi та круглішi, літають повільніше за шершня. Оси мають видовжене тіло з яскравими смугами, а бджоли - пухнастішi, ніж оси.

 

До речі, останнім часом шершнів, які ранiше жили виключно у лiсах, досить часто можна побачити у мiстах.

 

 

Автор - Марина Мороз

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2016/09/04/201076-cholovik-pomer-alergiyi-otrutu-shershnya

 

Переглядів: 502 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 20:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024