Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Вересень » 8 » У жителів Західного Донбасу з'явилася надія на джерело резервного водопостачання
06:54
У жителів Західного Донбасу з'явилася надія на джерело резервного водопостачання

 

ДОПОМОГА  МКЧХ - ДОНЕЧЧАНАМ

 

 

 

 

У жителів Західного Донбасу з'явилася

надія на джерело резервного водопостачання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Питання резервного джерела води для Червоноармійської фільтрувальної станції, що відповідає за водопостачання міст - Покровська, Селідова, Добропілля та сусідніх з ними міст і сіл, було піднято в 2014 році, коли через бойові дії регіон на кілька місяців залишився без води. Сьогодні проблема стоїть не так гостро, але як і раніше не втратила актуальності.

 

Рішення, здавалося б, на поверхні: поруч з фільтрувальною станцією - Карлівське водосховище, бери і користуйся! Ось тільки як це зробити, якщо насосна станція (першого підйому), щоб качати воду з цього джерела, була закрита ще в 1988 році? Тоді через підвищеної жорсткості води питне водосховище перевели в розряд технічних, а насосне устаткування та електрообладнання за непотрібністю демонтували.

 

До 2014 року, коли через перебої в роботі основних джерел - каналу «Сіверський Донець - Донбас» і Південнодонбаського водогону - постало питання використання Карлівського водосховища, від насосної станції залишилися стіни без даху і затоплений водою машинний зал. Зате збереглися, причому в робочому стані, зовнішні мережі, водозабірний і береговий колодязі,  з'єднані між собою підводними трубопроводами. Відновлення водозабору вимагало чималих коштів, яких у компанії «Вода Донбасу» не було.

 

Зараз з'явилася надія, що питання резервного джерела нарешті буде вирішено. Як повідомив головний інженер КП «Компанія «Вода Донбасу» Олександр Євдокимов, існує попередня домовленість з давніми партнерами підприємства з гуманітарної лінії - Міжнародним Комітетом Червоного Хреста - про виділення коштів на ці цілі.

 

Проект відновлення подачі води з Карлівського водосховища загальною вартістю близько 18 мільйонів гривень складається з трьох частин. Перша - це відновлення самої насосної, друга - будівництво лінії електропередачі, третя частина стосується гідровузла (греблі і щитів для регулювання рівня води у водосховищі).

 

Проект відновлення насосної станції готовий і пройшов експертизу. За словами Олександра Євдокимова, компанія «Вода Донбасу» допоможе Червоному Хресту в організації тендера, який визначить підрядників для виконання робіт.

 

Правда, оскільки проект був виконаний ще в 2015 році, сьогодні виникла необхідність у його перегляді та внесенні правок, додає директор Красноармійського РПУ КП «Компанія «Вода Донбасу» Ігор Юдін.

 

Проектувальники роблять перерахунок з урахуванням актуальних цін, можливо, будуть використані насоси з кращими характеристиками. Крім того, з проекту виключать ряд вже реалізованих пунктів.

 

Нагадаємо, в 2014 році, чекаючи фінансових вливань від держави (які так і не надійшли), «Вода Донбасу" не діяла. Були прочищені і промиті усмоктувальні трубопроводи, розчищено та підготовлено до ремонту будівлю насосної станції, проведена підготовка до установки покрівлі. Червоноармійському РПУ допомагало керівництво міст і райдержадміністрацій Західного Донбасу і місцевий бізнес.

 

Крім того, був відкритий благодійний рахунок «Вода Карлівки», на який вдалося зібрати 114 тисяч 450 гривень від населення і підприємств. Частина цих коштів - 98 тисяч 200 гривень - була витрачена на придбання крана-балки, необхідного для монтажу обладнання насосної станції. Решта 16 тисяч 250 гривень, як і раніше знаходяться на рахунку.

 

Конкретних термінів фінансування та реалізації проекту з відновлення подачі води з Карлівського водосховища поки не називається. Вагомим аргументом на користь співпраці з гуманітарними місіями є те, що вони, надаючи кошти, не обмежуються у часі - фінансовим роком для їх використання. Керівництво компанії «Вода Донбасу» передбачає, що першу і другу частину проекту (відновлення насосної станції і ЛЕП) реально виконати за 3-4 місяці. Ремонт гідровузла відкладуть на більш пізній термін.

 

Але цим роботи в Карлівці не обмежаться, зазначає головний інженер компанії «Вода Донбасу». Сама Червоноармійська фільтрувальна станція поряд з Донецькою фільтрувальною станціями підпадає під реконструкцію в рамках Мінських домовленостей. У Донбас уже приїжджав експерт Євросоюзу для обстеження обох об'єктів.

 

«Звіт європейських експертів містить великий перелік робіт, що включає реконструкцію деяких гідротехнічних споруд, заміну обладнання, в тому числі дозуючого, хлораторного, насосного, ремонт допоміжних об'єктів, таких як котельні. Окремі напрямки - техніка, оснащення водних питних лабораторій », - розповідає Олександр Євдокимов.

 

У фінансуванні цих робіт, покликаних поліпшити якість водопостачання регіону, може брати участь будь-яка гуманітарна місія. За словами Олександра Миколайовича, їх етапи поки не визначені. Є тільки попередні домовленості, і плани будуть втілюватися в життя в міру надходження коштів. Попередньо на відновлення і реконструкцію об'єктів, що входять в комплекс Червоноармійської фільтрувальної станції, може бути направлено 7,9 мільйона євро (!) допомоги європейських донорів.

 

 

 

Фото –www.girnyk.dn.ua

За джерелом:

http://girnyk.dn.ua/news/u_zhitelej_zapadnogo_donbassa_pojavilas_nadezhda_na_istochnik_rezervnogo_vodosnabzhenija/2016-09-03-8331

 

Переглядів: 895 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024