Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Вересень » 16 » Поради лікаря-дієтолога: Сливи здатні продовжити молодість
13:03
Поради лікаря-дієтолога: Сливи здатні продовжити молодість

 

МАЛОВІДОМІ  ВЛАСТИВОСТІ  СЛИВ

 

 

       

 

          Сливи здатні продовжити молодість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Саме тепер ми варимо варення та повидло, сушимо та в’ялимо сливи, робимо настоянки з них та печемо пироги. А чи знаємо, що, крім того, що ці плоди смачні й насичують організм вітамінами, вони  мають лікувальну дію? Яку?

 

Про це розповідає Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, пише газета "Експрес".

 

- Чим корисні сливи?

 

- За цілющими властивостями сливи стоять на першому місці серед фруктів. Особливо цей продукт цінують за великий вміст харчових волокон, що нормалізують роботу травної системи та  здатні омолоджувати організм. Сливи також багаті на розчинну клітковину - пектини. Потрапляючи у кишківник, пектини, немов губка, поглинають "поганий" холестерин, токсичні речовини та канцерогени, оберігаючи тим самим наш організм від засмічення. Саме пектини, що містяться у сливах, запобігають розвитку цукрового діабету другого типу, атеросклерозу, раку кишківника, тому споживання слив - це ще й смачне доповнення до здорового раціону.

Але купуючи сливи, зауважте, що солодкі плоди мають послаблюючу дію, а ось кислі, навпаки, провокують закрепи.

 

- Що можна лікувати сливами?

 

- Сливи з лікувальною метою вживають для поліпшення роботи шлунка й кишківника, очищення клітин i організму в цілому. Сливи темно-синього кольору багаті на антоціани, що містяться в їх шкірці. Це - сині пігменти-антиоксиданти, які мають протизапальну дію, захищають клітини від мутацій та розвитку ракових захворювань. Мало хто знає, але у сливах є ще один пігмент - лютеїн (він є також у чорниці), який позитивно впливає на гостроту зору. П’ять слив за своїми корисними властивостями еквівалентні жмені чорниць. Останні дослідження вчених свiдчать, що лютеїн сприяє аутофагії, тобто очищенню клітин від так званого клітинного сміття. Вiдтак, продовжується життя клітин і сповільнюється процес старіння організму. Сливи жовтого кольору є джерелом бета-каротину, необхідного для нормального функціонування нашого зору та слизових оболонок. До речі, термічна обробка не впливає на вміст бета-каротину у фрукті, тому мармелад та джем із жовтої сливи зберігає свої цілющі властивості.

 

Незалежно від сорту, сливи багаті й на вітамін С. Вживаючи цей фрукт регулярно у сезон, можна захистити себе від застудних та інфекційних захворювань в осінній період.

 

Але найважливішою дією "сливового" вітаміну С є збереження пружності нашої шкіри, іншими словами, її "каркасу", оскільки саме він оберігає колаген від руйнування. Споживання слив також зміцнює судини та нейтралізує дію токсичних речовин, зокрема, нітратів та нітритів. А саме нітрити додають до ковбасних виробів у якості консерванта.

 

- Чи є протипоказання?

 

- Обережними із споживанням слив повинні бути люди що мають запальні хвороби органів травлення у стадії загострення. Їм можна з’їдати на день не більше однієї сливи. При цукровому діабеті першого типу не варто їсти солодких плодів, через високий вміст у них сахарози. Можна вживати кисло-солодкі сливи в невеликій кількості, п’ять-шість штук у день.

 

Уважно до вживання слив мають ставитись також люди, що мають алергію на абрикоси, персики, мигдаль і вишні, оскільки ці плоди разом із сливами належать до однієї родини. Стиглі солодкі сливи містять багато цукру, тож при надмірному вживанні можуть сприяти набиранню ваги.

 

А ось чорнослив корисний, але потрібно вибирати справді дуже засушені, а не в’ялені плоди, і пам’ятати, що один сухий плід містить стільки ж калорій, що й свіжий, тому за день можна вживати не більше п’яти штук чорносливу.

 

Автор - Оксана МОКРІЄНКО

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2016/09/16/203073-slyvy-zdatni-prodovzhyty-molodist

 

Переглядів: 601 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024