Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Вересень » 27 » Християни східного обряду відзначають Воздвиження Чесного Хреста Господнього
09:54
Християни східного обряду відзначають Воздвиження Чесного Хреста Господнього

 

ХРЕСТ,  ЯК СИМВОЛ  ВІРИ  І ЖЕРТОВНОСТІ

 

 

 

Щороку протягом сімнадцяти століть цього

дня християни східного обряду відзначають

Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста

Господнього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято Хрестовоздвиження належить до 12 найбільших християнських свят і є в новому церковному році наступним після Різдва Богородиці.

 

 

Згідно з переказами, близько 326 року рівноапостольна Олена (бл. 255-330), мати першого християнського імператора Константина, знайшла в Єрусалимі біля Голгофи Хрест, на якому було розіп’ято Ісуса Христа. Майже три століття пролежав він у землі, у своєрідній братській могилі, куди римляни мали звичай кидати тіла страчених і знаряддя тортур.

 

 

І ось цей хрест був піднятий патріархом Макарієм над усіма віруючими християнами, які зібралися того дня біля Голгофи. Хрест був не лише віднайденим шматком дерева, на якому страждав Ісус, і де закінчився його земний хресний шлях, але й символізував саму Церкву Христову, яка протягом трьох століть зазнавала жахливого гноблення, зневаги і була поза законом.

 

 

13 вересня за новим стилем (26 вересня за старим стилем) 335 року на місці розп’яття і погребіння Христа (гора Голгофа) був відкритий і освячений храм Воскресіння Христового (нині більш відомий як храм Гробу Господнього). Хрест Христовий був поставлений там для загального поклоніння, а святкувати цю подію постановили 14 вересня (27 вересня за старим стилем).

 

 

Цього дня прославляється добровільна жертва, принесена Богом заради спасіння людства, – розп’яття Сина Божого Ісуса Христа. Після розп’яття Ісуса хрест, що був до того знаряддям страшних тортур і ганебної кари, став християнською святинею, символом всеохоплюючої любові, перемоги життя над смертю.

 

 

Однією з особливостей цього свята є строгий піст – у пам’ять про страждання і смерть Господа на Хресті. В народі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього називали Здвиженням.

 

 

Наші пращури вважали, що «На Здвиження земля двинеться ближче до зими», чи «В цей день здвигається земля з літа на зиму». Всі птахи мають відлетіти у вирій, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоб перебути зиму. На Закарпатті Воздвиження було останнім днем заготівлі горіхів та яблук. Богомільні люди дотримувалися посту, а також не виконували важких робіт, пов’язаних, насамперед, з деревом – не рубали і не кололи дров, не стругали і не пиляли дощок. А ще казали: «Хто не обсіявся до Чесного Хреста, той не варт собачого хвоста», пише Укрінформ

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://zaxid.net/news/showNews.do?u_frankivskomu_rayoni_lvova_znestrumili_chotiri_vulitsi&objectId=1404853

 

Переглядів: 570 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 23:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024