Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 6 » Ця хвороба досi невилiковна, але є два способи її уникнути
10:07
Ця хвороба досi невилiковна, але є два способи її уникнути

 

 

ГРА  У  ШАХИ,  ЯК… ЛІКИ

 

 

 

За висновками ВООЗ, до 2050 року кiлькiсть

людей з хворобою Альцгеймера становитиме

бiльше, ніж 100 мiльйонiв осіб в усьому свiтi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Українi точної кiлькостi таких хворих медики назвати не можуть - такої статистики не ведуть, пише газета "Експрес".  Адже цей дiагноз ставлять уже на вираженiй стадiї хвороби, тодi як на початковiй хворий лiкується в невропатолога, коли цей дiагноз не фiксують.

 

Унаслiдок цiєї хвороби людина поступово втрачає пам'ять, здатнiсть мислити, а медицина досi не знає причин i не може вилiкувати.

 

Тим часом вiдомо, що саме деменцiя становить 33,7% усiх розладiв психiки та поведiнки серед пенсiонерiв в Українi, а показник захворюваностi на неї становить 53,9 на 100 тисяч населення у вiковiй групi пiсля 65 рокiв.

 

Цiкаво, що найбiльшу кiлькiсть випадкiв старечої деменцiї зафiксовано в Житомирськiй, Запорiзькiй та Харкiвськiй областях. Проте, кажуть фахiвцi, населення України стрiмко старiшає, а тому ми не втечемо вiд свiтової тенденцiї, коли ця хвороба прогресує.

 

 

- Цей дiагноз було поставлено Маргарет Тетчер, Рональду Рейгану... Виходить, у групi ризику всi ми?                 

 

 - Хвороба Альцгеймера -- найпоширенiша форма старечої деменцiї, коли гинуть нейрони головного мозку, якi вiдповiдають за когнiтивнi (тобто пiзнавальнi) функцiї, -- пояснює Вiра Коваленко, невропатолог. -- Як правило, розвивається вона пiсля 65 рокiв, хоча останнiм часом стала вражати й молодших людей. Хвороба невилiковна. Якщо дегенеративний процес почався, вiн уже, на жаль, не зупиниться -- хвороба обов'язково прогресуватиме, повiльнiше чи швидше.

 

- Чи є якiсь початковi симптоми хвороби?

 

- Пiдступнiсть хвороби Альцгеймера в тому, що вона починається з малопомiтних симптомiв, коли нi людина, нi люди довкола не бачать якихось змiн. Спочатку погiршується короткочасна пам'ять -- людинi стає важко згадати iнформацiю, яку вона дiзналася недавно. Потiм гiршає довготривала пам'ять, порушується мовлення, згасають когнiтивнi функцiї, здатнiсть орiєнтуватися, розвиваються проблеми з дрiбною моторикою. Врештi, людина перестає розумiти, що їй говорять i що говорить вона сама, втрачає здатнiсть пiклуватися про себе. Та хвороба Альйгемера зачiпає не лише пацiєнта, а й членiв сiм'ї. Адже дуже часто такi хворi потребують цiлодобового догляду, вони розумово та фiзично безпораднi. Це справдi дуже важко.

 

- Медицина досi не знає способiв лiкування хвороби Альцгеймера?

 

- На жаль. Усi вiдомi на сьогоднi засоби лiкування можуть лише сповiльнити прогресування, але вiдновити втраченi функцiї наразi не може жоден препарат чи метод. Це стосується й причин -- медики досi не можуть точно сказати, що саме запускає патологiчнi механiзми. Однiєю з найпоширенiших версiй виникнення хвороби є те, що в мозку у формi бляшок вiдкладаються амiлоїди (аномальнi нерозчиннi бiлки), що й спричиняє його ушкодження.

 

- Невже не можна захиститися?

 

- Статистично доведено, що вiдтермiнувати старечу деменцiю або  її уникнути можна завдяки активнiй розумовiй дiяльностi та дiєтi. Скажiмо, найменше хворих виявлено серед тих, хто дотримується так званої середземноморської дiєти (фрукти, овочi, оливкова олiя, морепродукти, червоне вино). Тому слiд вiддавати перевагу здоровому харчуванню з мiнiмумом тваринних жирiв. А також способом профiлактики деменцiї є активна iнтелектуальна дiяльнiсть у будь-якому вiцi, особливо в похилому. Примiром, гра в шахи, розв'язування кросвордiв та ребусiв, вивчення iноземної мови, читання, декламування вiршiв напам'ять, гра на музичних iнструментах -- усе це пожвавлює зв'язки мiж нейронами, а тому може захистити вiд хвороби. На сьогоднi це єдинi рекомендацiї...

 

Автор матеріалу:Марина МОРОЗ

 

 

Фотоколаж – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://expres.ua/news/2016/10/05/206224-cya-hvoroba-dosi-nevylikovna-dva-sposoby-unyknuty

 

Переглядів: 549 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 10:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024