Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 14 » 14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці: народні традиції, прикмети та заборони
23:51
14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці: народні традиції, прикмети та заборони

 

 

ПІД  ОМОФОРОМ  БОГОРОДИЦІ

 

 

 

Покрова Пресвятої Богородиці – це головне

осіннє християнське свято, історія якого

бере початок з подій далекого 910 року

в Константинополі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Під час всеношної молитви серед віруючих у храмі перебували св. Андрій Блаженний і його учень Єпіфаній, яким явилася Пресвята Богородиця, що пливла у повітрі в ясному небесному сяйві в оточенні ангелів і святих. Разом із Богородицею вони побачили Іоанна Хрестителя та Івана Богослова.

 

Богоматір помолилася разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало, яскравіше за сонячні промені, і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Покров Богородиці захистив їх від ворогів видимих і невидимих.

 

Дивовижне явище Пресвятої Богородиці з покровом у руках підбадьорило греків і додало їм сил у тяжкій боротьбі проти сарацинів, в якій вони здобули перемогу, і місто було врятовано від ворогів.

 

На Русі свято Покров Божої Матері було встановлене за князя Андрія Боголюбського приблизно в 1164 році. Також храми на честь Покрова Божої Матері почали будуватися в XII столітті.

 

В Україні щорічно 14 жовтня відзначається День українського козацтва, приурочений до свята Покрови Пресвятої Богородиці. А з 2015 року цей день став ще й офіційним вихідним на честь святкування Дня захисника України.

 

Що потрібно робити у свято Покрови Пресвятої Богородиці

 

Саме в даний світлий день абсолютно кожен щиро віруючий звертається з молитвою до Богородиці, просячи тим самим у неї вельми міцного здоров’я, допомоги, підтримки і захисту, також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, в коханні. Прийнято вважати, що протягом усього року, Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

 

14 жовтня дівчина, яка щиро бажає вийти заміж, може прийти в церкву саме до початку святкового богослужіння, поставити свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці, і попросити її про заміжжя, а також про щасливе сімейне життя.

 

Сімейні пари можуть прийти в свято в храм, для того щоб також попросити милості і заступництва Матері Божої.

 

Вдень у будинках печуть млинці і обносять ними кути житла, щоб задобрити домовика, а вечорами влаштовують гучні застілля.

 

У цей день потрібно робити дари бідним і сиротам, а також обкурювати будинку димком від підпалених гілочок яблуні або вишні – для благополуччя і удачі.

 

З давніх часів в народі збереглося багато прикмет на Покров. Зокрема, якщо господиня напече багато млинців, то в зимову холоднечу в будинку буде тепло. Незаміжні дівчата вважали, що якщо на Покров добре повеселитися, то можна знайти хорошого нареченого. З цією прикметою пов’язана і традиція звертатися до Богородиці у святковий день з благаннями про заміжжя.

 

У народній свідомості Покров Пресвятої Богородиці з’єднався і з першим сніговим покривом землі: вважається, що сніг, який випав на Покрову, володіє особливою силою. Якщо вмитися ним – то примножиш красу, збережеш молодість.

 

Чого не можна робити у свято Покрови

 

Як у будь-яке релігійне свято, на Покрову Пресвятої Богородиці не можна робити серйозну господарську роботу, а також виконувати багато домашні обов’язки: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в’язати, гладити. У свято Покрови не можна лихословити, лаятися з людьми, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати щось серйозне до пізньої вечері.

 

Вважається, що на Покрову не можна позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам – за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще роки зо три не буде ніким засватана. Однак треба пам’ятати, що сенс подібних заборон не в тому, що не можна здійснювати якісь певні дії, а в тому, що православне свято – це в першу чергу день, який ми присвячуємо Богові. Бажано всією сім’єю піти до церкви, поставити свічки, помолитися і попросити Богородицю про заступництво.

 

Покрова: прикмети про погоду

 

Назва свята Покрови пов’язують у народі з першим інеєм, який, як Покров Пресвятої Богородиці, вкриває землю в цей час. А тому багато прикмет на Покрову пов’язані саме з погодою і пророкуванням, якою буде зима в поточному році.

Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.

Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими.

До Покрови – осінь, після Покрови – зима.

Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.

Якщо на Покрову вітер південний – зима буде теплою, північний і східний – холодною, західний – сніжною.

Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.

Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.

Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

 

Прикмети та народні традиції

 

Традиція відвідування храмів у день Покрови Пресвятої Богородиці збереглася і до наших днів. Православні християни в свято перед образом Богородиці моляться, просять милості і заступництва, здоров’я та допомоги, особливо в сімейному житті, вірячи, що протягом року Богородиця оберігатиме їх, накривши своїм покровом.

 

У народі вважалося, що після Покрови починається зима, а тому всі гуляння і посиденьки переміщалися з вулиці в будинки, з полів забирався весь урожай, робилися заготовки на зиму, утеплялося житло, розтоплювалися печі, худобу ставили на зиму в хліва, жінки та дівчата займалися вдома ткацтвом, прядінням, шиттям і вишивкою.

Не утеплиш дім до Покрови – всю зиму будеш мерзнути.

Багато млинців на Покрову – вдома всю зиму буде тепло.

Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.

Покрова прийшла – посиденьки привела.

На Покрову останній збір плодів.

Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.

У свято Покрови не можна позичати гроші.

 

Прикмети про заміжжя

 

Здавна день Покрови Пресвятої Богородиці вважається не просто церковним святом, а ще й дівочим днем і покровителем весіль.

 

Адже недарма Покрова Пресвятої Богородиці в народі асоціюється з білосніжною фатою нареченої. Щоб випросити собі гарного нареченого, незаміжні дівчата на Покрова обов’язково ходили до церкви, молилися і ставили свічки перед іконою Богородиці.

 

Молитва на нареченого: “Покров-батюшка, покрий землю сніжком, а мене женишком” або “Покров-Матушка, покрій землю сніжком, а мене молоду хусткою”.

Та дівчина, яка на Покрова раніше за всіх поставить свічку перед іконою Пресвятої Богородиці Покровської, першої й заміж вийде.

Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.

Сніг у весілля на Покрову – щастя молодим.

Багато снігу на Покрову – буде багато весіль наступного року.

Якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, він стане її нареченим.

На Покрову сильний вітер – буде багато наречених.

 

Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://np.pl.ua/2016/10/14-zhovtnya-pokrova-presvyatoji-bohorodytsi-narodni-tradytsiji-prykmety-ta-zaborony/

 

Переглядів: 653 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024