Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 14 » Модернізація бібліотечної справи у Сумах за участю Червоного Хреста
09:26
Модернізація бібліотечної справи у Сумах за участю Червоного Хреста

 

ВАЖКИЙ  ШЛЯХ ДО КНИГА  

 

 

       

 

       Про традиції і модернізації своєї справи

       розповідає директор Сумської ЦБС Людмила

       Стадниченко (на знімку)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У розмовах про бібліотечну справу, в зв'язку зі стрімкою зміною технічної оснащеності світу, тепер ключовим словом стало поняття «модернізація». Що це таке стосовно Сумської центральній бібліотечній системі?

 

 Л. С .: Рівень модернізації саме бібліотек нашої ЦБС я оцінила би як середній. Комп'ютерну техніку ми набували ще в 2001 р, тоді вона була найсучаснішою, а на сьогоднішній день вона вже застаріла - прогрес в цій галузі йде дуже високими темпами.

 

 Як нові віяння запроваджуються зараз у вас: нині говорять про єдиний електронному каталозі, єдиний читацький квиток? Як йдуть справи в Сумській ЦБС?

 

 Л. С .: За десять років ми зібрали базу даних, але для того щоб виставити каталог на сайт бібліотеки, нам потрібно встановити спеціальну програму «Ірбіс». Фінансування - головна проблема. А сам принцип створення електронного каталогу - дуже прогресивна ідея. Каталоги наших бібліотек-філій можна звести в єдиний каталог для Сум, і читач зміг би орієнтуватися, які книги він може отримати в межах міста. Далі - створення каталогу області і вихід на єдиний каталог України для всіх читачів. У центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка можна отримати єдиний абонемент, який дійсний в будь-якій філії.

 

Якими засобами здійснюється модернізація?

 

 Л. С .: Ми отримуємо фінансування з бюджету, якого вистачає на фонд зарплати, ремонти. На комплектування бібліотечного фонду залишається вже дуже мало.

 

Перші кроки з модернізації нашої бібліотечної сисема були зроблені в 2000 р До нас тоді приїхали колеги з Києва і розповіли про те, що США запропонували створити спеціальний цільовий фонд для розвитку бібліотек України. З'явилася можливість участі в проектах і отримання грантів на розвиток, придбання техніки.

 

Потрібно сазан, що спочатку нам було дико - згадайте 2000 рік, тоді не багато хто розумів, що таке системний блок, монітор або «мишка»! Але ми створили свій перший проект. Він повинен був бути не тільки «красивим», але конкретним, реальним і, що дуже важливо, надійним.

 

Потрібно було знайти компаньйонів, які надали б потрібну техніку, встановили програми і навчили роботі персонал. Потрібні були рекомендаційні листи від авторитетних організацій, які повірили би в наш проект, - за нас поручилися міськвиконком, Товариство Червоного Хреста, багато депутатів дали рекомендаційні листи від себе особисто.

 

До речі, депутати міськради допомагають нам постійно, за що їм спасибі від імені всіх співробітників ЦБС. Потім були інші проекти та інші гранти. Ми брали участь у програмі «Бібліоміст", спрямованій на постачання комп'ютерною технікою наших філій. Результат - зараз комп'ютеризовані всі бібліотеки нашої системи, всі бібліотеки пов'язані в єдину мережу.

 

Що в зв'язку з млдернізацією змінилося для простих читачів?

 

 Л.С .: Перерахую коротко. Одне з головних наших завдань - безкоштовне навчання роботі на комп'ютері віх бажаючих і забезпечення безкоштовного доступу в Інтернет для читачів. Бібліотека вже не може працювати так, як 20 років тому. Тепер це не книгозбірня, а загальнодоступний культурно-інформаційний центр.

 

На базі ЦБС працюють близько 50 читацьких клубів за інтересами - не "для галочки»! Готуємо концертні програми, тематичні зустрічі з цікавими людьми, проводимо для читачів консультації з різних спеціальних питань - запрошуємо юристів, співробітників Пенсійного фонду і т. Д.

 

З читачами починаємо працювати буквально з дитячого садочка - прищеплюємо любов до рідної мови через казки, знайомство з цікавими книгами , проводимо зустрічі з письменниками. Закладаємо основи любові до книги.

 

 Друкована книга втратить своє значення з розвитком інформаційних технологій?

 

 Л. С .: Ніколи! Друкована книга завжди залишиться в пріоритеті. Електронні огляди, виставки – все це є не більше, ніж допоміжна інформація, яка вказує шлях до Книги.

 

 

Фото - www.vsisumy.com

За джерелом:

http://www.vsisumy.com/news/gorod/vek-sumskih-bibliotek

 

Переглядів: 555 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 10:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024