Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 15 » Міжнародний день білої тростини
11:57
Міжнародний день білої тростини

 

БАЧИТИ  СЕРЦЕМ

 

 

     

 

     Сьогодні - Міжнародний день білої тростини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напевно кожна людина хоча б раз у своєму житті зустрічав на вулицях міста незрячого. Як правило, цих людей легко впізнати за сонцезахисним окулярами, які вони носять незалежно від сезону, і білої тростини в руках. Іноді пліч-о-пліч зі сліпим йде ще й собака-провідник у спеціальній збруї і з позначкою червоного хреста на грудях.

 

Словом, як би ми не були захоплені собою і зайняті винятково особистими проблемами, так чи інакше, жорстока реальність вривається в наше життя і змушує звернути на себе увагу. Складно не помітити інваліда по зору. Точно так само складно пройти повз візочника або хворого синдромом Дауна.

 

Практично будь-яка категорія людей з вадами здоров'я має свою знакову систему, що сповіщає перехожих, що перед ними той, хто, можливо, потребує їхньої допомоги та підтримки. Для незрячих таким атрибутом, перш за все, є біла тростина.

 

Історія білої тростини починається з 1921 року. Англієць Джеймс Бігс, осліпнувши в молодості, намагався вести активне самостійне життя, і щоб відрізнятися від звичайних перехожих, котрі ходили з паличками для самовдоволення, пофарбував свою тростину в білий колір.

 

Те ж саме він радив робити іншим незрячим. Але тільки через десять років, завдяки благодійним організаціям і пресі, англійських сліпих стали централізовано забезпечувати білими тростини.

 

Потім біла тростина з'явилася у Франції, в 1930 році. До того часу ця держава вже збагатила світову спільноту і спільноту інвалідів по зору двома відомими фігурами, а саме: Луї Брайля - винахідника рельєфно-точкового шрифту, яким користуються сліпі для читання книг і листів, а також Валентина Гаюї - засновника першої школи для незрячих дітей і розробки основ тефлопедагогіки.

 

 

 

 

 

 

Зараз цей метод педагогіки розроблений настільки детально, що дозволяє незрячим знайомитися з творами мистецтва і складати собі враження про їх форму і красу.

 

Ідея запровадження білого кольору тростини належить аристократці Гвіллі Д'ербемон, котра, будучи людиною спостережливою, зауважила, що у натовпі незрячі мало чим виділяються від інших, і часто їх не сприймають як інвалідів, незаслужено обсипаючи лайкою за нерозторопність і незграбність.

 

 

 

 

 

Біла тростина в руках людини повинна була стати символом, що закріплює соціальний статус сліпого, перепусткою і посвідченням, яка наочно свідчить про його особливе становище.

 

50-60 роки XX століття ознаменувалися широкої кампанією з вивчення та роз'яснення питань, пов'язаних з життєдіяльністю людей до спеціальних потреб. Соціальна спрямованість у державній політиці того періоду торкнулася багатьох європейських країн і США. Результатом цих публічних акцій стало ухвалення американським конгресом рішення про оголошення 15 жовтня Денем білої тростини. Вперше ця дата відзначалася в Америці в 1964 році.

 

А вже в 1969 році 15 жовтня було визнано Міжнародним днем білої тростини. У всесвітньому масштабі його відзначали буквально на наступний рік. На жаль, радянські території приєдналися до проведення Дня білої тростини тільки в 1987 році.

 

 

 

 

 

 

Традиційно до 15 жовтня громадські організації приурочують семінари та зустрічі, тренінги та короткі лекції, популярно розповідають всім бажаючим про те, хто такі незрячі, навіщо їм потрібна біла тростина і як їм можна допомогти, якщо ви раптом зустрінете сліпого на своєму шляху. «Толерантність, Рівноправність, Інтеграція» - ось найпоширеніші з девізів Міжнародного дня білої тростини.

 

Палиця для сліпого - це не просто інструмент. І не тільки розпізнавальний знак для умовно здорових, але ще і його «очі». За спеціально розробленою методикою з орієнтування і мобільності, призначеної для незрячих та слабозорих людей, серед основних функцій далеко не на останньому місці стоїть «сигнальна» функція.

 

Крім цього, особливо варто відзначити наступні аспекти застосування тростини: «Захисний», «Опорний», «Генератор звуку», «Ощупувальний» та ін. Звук від удару палицею по тротуар чи бруківці дозволяє незрячому почути навколишній простір і відчути «високі» перешкоди. Наприклад, будинки, дерева, стовпи, припарковані машини. Ковзанням тростини по поверхні дороги - визначають наявність «низьких» перешкод: бордюрів, каналізаційних люків, вибоїн, сходинок. І, крім того, відчувається зміна покриття: асфальт-гравій, плитка-бетон, бруківка-земля і т.д.

 

 

 

 

 

 

Завдання цього Дня - дати можливість людей згадати про те, що поруч із ними, часом подовгу залишаючись непоміченими, живуть ті, хто не бачить всіх фарб навколишнього світу. І навіть не стільки згадати, скільки спробувати зрозуміти їх. Так, наприклад, для Америки є характерним проведення турнірів і змагань в цей день між зрячими людьми, яким спеціально зав'язують очі.

 

У країнах СНД практикуються більшою мірою теоретичні форми проведення Міжнародного дня білої тростини: статті в газетах, серії передач по телебаченню, радіоматеріали і т.п. - все про життя і роботу незрячих.

 

Проте, на жаль, багато геть-чисто забувають про найголовніше: про те, що 15 жовтня - день, створений для впровадження основ інтегративних і реабілітаційних процесів. І його призначення набагато більш значуще, ніж звичайне поширення інформації про побут і труднощі сліпих.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://sercedoserca.com.ua/ua/novini/mizhnarodnii-den-biloi-trostini.htm

 

 

Переглядів: 818 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 21:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024