Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 19 » За сприяння Австрійського Червоного Хреста на Дунаї з'являться свої водяні буйволи
19:55
За сприяння Австрійського Червоного Хреста на Дунаї з'являться свої водяні буйволи

 

БУЙВОЛИ – ЧУДОВІ  МЕЛІОРАТОРИ

 

 

       

       За сприяння Австрійського Червоного Хреста

       на Дунаї з'являться свої водяні буйволи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У жовтні п.р. в селищі Орлівка Ренійського району на Одещині буде створено експериментальне стадо водяних буйволів карпатського типу.

 

Ідея відновити поголів'я буйволів в Придунав'ї належить одеському «Центру регіональних досліджень» ( «ЦРД»). Разом з Національним Екологічним Центром України (НЕЦУ) в рамках проекту «Climate Forum East II» (CFE II) цю дуже цікаву програму вдається втілити в життя.

 

Частину стада тварин надає голландський фонд True Nature Foundation, який підтримує відновлення природних екосистем та сталий розвиток громад.

 

Везуть буйволів також із Закарпаття, де збереглася найбільша група цих тварин в Україні.

 

Досвід  поводження з буйволами передає олеситам Мішель Якобі - німецький лісник-еколог, який переїхав з Німеччини в Україну, щоб відновити поголів'я буйволів і сприяти збереженню агро - біорізноманіття Карпатських гір.

 

«Водяні буйволи виконують багато екологічних функцій і повинні сприяти поліпшенню стану заплавних екосистем дельти Дунаю і Придунайських озер, - вважає Олег Дьяков, старший науковий співробітник «ЦРД», - вони є природними меліораторами, що підтримують водні протоки, поїдаючи водну рослинність і розчищаючи замулені ділянки».

 

При відсутності відкритої води тварини можуть самостійно викопувати невеликі озера, які приваблюють диких птахів, плазунів і безхребетних і служать осередками біорізноманіття.

 

Крім того, ці тварини більше пристосовані до тих нових умов, прогнозованих кліматологами, менш уразливі до захворювань. Після переїзду із Закарпаття в Одеську область буйволам знадобиться деякий час, щоб обжитися на новому місці, а людям - звикнути до поводження з цими новими для регіону тваринами.

 

Спочатку в Орловському експериментальних стаді буде 14 голів. Буйволи повинні приваблювати туристів і розглядаються як один з найцікавіших об'єктів для спостереження в екологічному парку, який створюється поблизу с. Орлівка в заплаві водно-болотного угіддя міжнародного значення «Озеро Картал».

 

Місцеве населення буде залучене до обслуговування парку: прийому туристів, охорони, випасу буйволів, отримання молока, і лімітованого виробництва молочної продукції.

 

Буде створено 5 робочих місць (гіди, пастух, охорона, виробництво сиру). Крім того, місцеві жителі будуть залучені до використання енергетичного потенціалу парку і заготовки біомаси (верби і очерету).

 

Колись буйволів було багато в південній Європі, проте в ХХ столітті їх чисельність значно скоротилася. Завдяки небайдужим людям популяцію вдається зберегти. До цих пір буйволи в Україні жили тільки в заповіднику Асканія Нова та на фермах в Закарпатті та Голосіївському монастирі. У жовтні тварини прописалися в Одеській області.

 

Міні-проект «Комплексне використання ресурсів заплав», який включає створення експериментального стада буйволів, реалізується в рамках проекту «« Climate Firum East II» за фінансування ЄС, ADA і Австрійського Червоного Хреста.

 

Проект CFE II сприяє об'єднанню громадських організацій і підвищенню їх здатності ефективно брати участь в діалозі з владою на різних рівнях в питаннях адаптації до зміни клімату.

 

Проект реалізується в п'яти країнах: Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдові та Україні. Всесвітній фонд природи WWF забезпечує експертну підтримку і координує реалізацію проекту в Молдові, Україні та Білорусі.

 

Український координатор проекту - Національний екологічний центр України. 

 

Автор: Сергій Осташко.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://odessa-life.od.ua/news/38220-Na-Dunae-poyavyatsya-svoi-vodyanye-buyvoly

 

Переглядів: 688 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 16:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024